24 / 04 / 2024

Fransa'nın sembolü 'Notre Dame' onarılmayı bekliyor!

Fransa'nın sembolü 'Notre Dame' onarılmayı bekliyor!

Fransa'nın başkenti Paris'te bir yıl önce çıkan yangında ciddi zarar gören Notre Dame Katedrali onarılmayı bekliyor.



"Fransa'nın sembolü" olan ve savaşlara rağmen hala ayakta duran dünyaca ünlü 857 yıllık yapıda, 15 Nisan 2019 yılında yangın çıktı. Kısa süre içerisinde büyüyen yangın sonucunda 93 metre yüksekliğe sahip kulelerden biri ve katedralin çatısı tamamen çöktü.

Hürriyet'te yer alan habere göre; Victor Hugo'nun eseriyle ün kazanan katedralin bu derece zarar görmesinin yalnızca Fransa'yı değil, tüm Avrupa üzüldü. Avrupalı liderler, katedralin zarar görmesi nedeniyle üzüntülerini paylaşan açıklamalarda bulundu.  Avrupa Birliği (AB) liderlerinin yanı sıra Türkiye'den de başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere pek çok kişiden açıklama yapıldı.

Katedralin onarım çalışmaları başlayamadı

Tarihi yapının restorasyon çalışmaları geçtiğimiz ay başlayacaktı ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının ardından bu çalışmalara ara verildi.

Tadilatın yangınından önce gerçekleşen restorasyon için kurulan iskelelerin sökülmesiyle başlayacağı ortaya çıktı. Çalışmalar sonucunda yoğun güvenlik önlemler alındı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, katedralin tadilatının 5 yılda tamamlanması için talimat verdi ancak uzmanlar, bunu 5 yılda gerçekleştirebilmenin zor olacağını ifade ediyor.

Tarihi Eserlerin Restorasyonu Şirketler Grubu Başkanı Frederic Letoffe, katedralin yeniden inşa çalışmalarının 10-15 yıl boyunca devam edeceğini ifade ediyor.

Başbakan Edouard Philippe, yangından sonra, Notre Dame Katedrali’nde çıkan yangında yıkılan kulelerden birinin yeniden inşası için uluslararası mimari yarışmasının düzenleneceğini ifade etmişti.

Olayın ardından bir yıl geçmesine rağmen yangının sebebi hala ortaya çıkmadı. Paris Savcılığından 26 Haziran 2019 yılında yapılan açıklamada, iki aydan fazla zamandır süren soruşturmada, tarihi yapıda çıkan yangının sebebini tam olarak belirleyecek bir kanıta ulaşılamadığı ifade etti.

Açıklamada, ancak yangının tarihi katedralin elektrik sistemindeki bir arızadan veya iyi söndürülmemiş bir sigaradan kaynaklanabileceği, soruşturmanın daha detaylı süreceği belirtildi.

Notre Dame yeniden ayağa kalkıyor!

Notre Dame aslına uygun restore edilecek!


Geri Dön