26 / 04 / 2024

Musul Telafer'de DEAŞ'ın tahrip ettiği yüzlerce ev onarılmayı bekliyor!

Musul Telafer'de DEAŞ'ın tahrip ettiği yüzlerce ev onarılmayı bekliyor!

Türkmenlerin yoğunlukta yaşamını sürdürdüğünü Irak'ın Musul kentine bağlı Telafer'de terör örgütü DEAŞ'ın saldırılarında hasar gören 650 ev onarılmayı bekliyor.



Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Irak'ın Musul kentine bağlı Telafer'de terör örgütü DEAŞ'ın saldırılarında hasar gören 650 ev onarılmayı bekliyor.

Irak Türkmen Cephesi Musul Milletvekili Lilyen Muhammed, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ın en büyük ilçesi Telafer'in DEAŞ'tan kurtarılmasının üzerinden 3 seneyi aşkın bir süre geçmesine rağmen hala yüzlerce evin kullanılamaz halde olduğunu belirtti.

Muhammed, 3 sene boyunca DEAŞ'ın kontrolünde kalan Telafer ilçesi ile ilçeye bağlı İyaziye nahiyesinde yaklaşık olarak 650 hanenin yaşanılamaz durumda olduğunu söyledi.

Altyapı kötü durumda, su ve elektrik verilemiyor

Söz konusu bölgelerde altyapının hala çok kötü durumda olduğuna değinen Muhammed, su ve elektrik gibi en temel hizmetlerin verilemediğini söyledi.

Türkiye'nin yanı sıra Irak'ın Necef, Kerbela ve Kerkük şehirlerde hala binlerce Telaferli göçmen olduğunu söyleyen Muhammed, "Bağdat hükümetinden 2021 yılı imar ve kalkınma projelerinde Telafer ilçesi ve ilçeye bağlı nahiye ile köylere öncelik vermesini istiyoruz." diye konuştu.

İç göçmen olup Telafer'e geri dönen her aileye hükümetin yaklaşık olarak 1000 dolar teşvik desteği verdiğine değinen Muhammed, bu miktarın ailelerin yıkılan evlerini onarmaları için oldukça yetersiz kaldığını söyledi.

Muhammed, Irak Meclisinde Türkmen milletvekilleri olarak bu bölgelerin imarı için defalarca yardım paketi talebinde bulunduklarını fakat yanıt alamadıklarını söyledi.

Musul Telafer de DEAŞ ın tahrip ettiği yüzlerce ev onarılmayı bekliyor!

Uluslararası imar ve kalkınma örgütlerinden yardım bekleniyor  

Ülkedeki siyasi ve ekonomik krizler nedeniyle Bağdat hükümetinin yıkılan evlerin imarı meselesinin üstesinden gelemediğini dile getiren Muhammed, bu konuda uluslararası imar ve kalkınma örgütlerinden yardım beklediklerini söyledi.

Terör örgütü DEAŞ, Haziran 2014 tarihinde Irak'ın üçte birine tekabül eden Musul, Enbar ve Salahaddin vilayetleriyle Diyala ve Kerkük'ün bir kısmını ele geçirmişti.

Irak güvenlik güçleri ile DEAŞ mensupları arasındaki şiddetli çatışmalarda Musul'a bağlı Telafer ilçesi, İyaziye nahiyesi ve yüzlerce köyde büyük yıkım meydana geldi.

Dönemin Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, bilançosu çok ağır olan askeri operasyonlar neticesinde 18 Aralık 2017 tarihinde DEAŞ'ın ülkedeki varlığının sonlandırıldığını duyurmuştu.

 

Musul'un yeniden imarı için 7 milyar dolara ihtiyaç var!


Geri Dön