19 / 04 / 2024

Marmaris'teki yangında 8 bin 903 ağaç zarar gördü!

Marmaris'teki yangında 8 bin 903 ağaç zarar gördü!

Marmaris'teki yangında 8 bin 903 ağaç zarar gördü. Bir evde meydana gelen tüp patlamasında parçanın sıçramasıyla başlayan orman yangınında 8 bin 903 ağacın zarar gördüğü tespit edildi.



Marmaris'te 44 hektar orman alanının zarar gördüğü yangında, 8 bin 903 ağacın da yandığı belirlendi. 


Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, işletme müdürlüğünde, Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel'in de aralarında bulunduğu kamu kurum ve kuruluş yetkilileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Beldibi Mahallesi'nde 18 gün önce meydana gelen orman yangının bilançosu hakkında bilgi verdi. 


Bir evde patlayan tüpün parçasının düştüğü ormanlık alanda yangının başladığını hatırlatan Zeybek, "Çok şansız bir gündü. Yangın mevsimin en şiddetli rüzgarının etkili olduğu güne denk geldi. Ekiplerimizin zamanında yaptığı müdahaleyle alevlerin daha geniş alana yayılması önledi" dedi. 


Yangının etkili olduğu sahada incelemelerini tamamladıklarını bildiren Zeybek, "Yangında 8 bin 903 ağaç zarar gördü. Kabukları yanmış ağaçların besin dolaşımını sağlayan tabakaları da alevlerden etkilenmiş. Bundan dolayı ağaçların tamamına yakını ölme yolunda. Bu rakam aynı zamanda 5 bin 509 metreküp gövde ağaç anlamına geliyor" diye konuştu. 


Yangın sahasının temizleme çalışmalarına başlayacaklarını anlatan Zeybek, gelecek şubat ayında ise söz konusu bölgede ağaçlandırma işlemi yapacaklarını kaydetti. 


İşletme müdürlüklerinin sorumluluk sahasında yer alan orman varlığı hakkında da bilgi veren Zeybek, şunları söyledi: 


"Marmaris ve Datça ilçelerinde 119 bin 337 hektar orman, 20 bin 73 hektar ise orman dışı alan mevcut. Marmaris yüzölçümünün yüzde 83'ü ormanlarla kaplı. Ormandaki ağaçların yüzde 77'sini kızılçam, yüzde 21'ini ise makiler oluşturuyor. 2006'dan bu yana 4 bin 115 hektar orman alanı rehabilite edildi. Kullanıma izni verilen orman alanı ise onbinde 1 kadar. Bunun da önemli kısmı, baz istasyonları kurulması için verilen yerler."


Beldibi Mahallesi'nin Seki mevkisinde 19 Ekim'de bir evde patlayan tüpün parçasının ormanlık alana sıçramasının ardından başlayan yangında 44 hektar orman alanı tahrip olmuştu. Evin sahibi ise "İhmal sonucu yangına sebebiyet verdiği" gerekçesiyle tutuklanmıştı. 


AA


Geri Dön