26 / 04 / 2024

Marshall, Renk Hareketi'ni Yeldeğirmeni'ne taşıdı!

Marshall, Renk Hareketi'ni Yeldeğirmeni'ne taşıdı!

AkzoNobel Marshall Boya, ÇEKÜL ile Kadıköy Belediyesi işbirliğinde yürütülen 'Canlandırma Projesi'ni destekleyerek, Renk Hareketini, İstanbulun ilk apartman semti olan Kadıköy Yeldeğirmeni Mahallesine taşıdı



Renklendir Hayatı sloganıyla insanların hayatına renk katan AkzoNobel Marshall Boya, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile Kadıköy Belediyesi işbirliğinde yürütülen Canlandırma Projesini destekleyerek, Renk Hareketini, İstanbulun ilk apartman semti olan Kadıköy Yeldeğirmeni Mahallesine taşıdı. 3 Temmuz Pazar günü tüm gün süren Marshall Boya Sokak Şenliği kapsamında sokak sakinleri, gönüllüler, Marshall Boya çalışanları ve ustaları, sokağı renklendirirken, Direnen Mızıkacılar konser verdi, çeşitli topluluklar dans ve müzik gösterileri ile Renk Hareketini destekledi.

Renklendir Hayatı sloganıyla, gri ve kasvetli alanları renklendirerek, insanların hayatına, bir damla boya ile ilham katan ve Renk Hareketini tüm Türkiyeye yayan AkzoNobel Marshall Boya, şimdi de asırlardır Çarşılarımızda birikmiş renkleri, yeni koleksiyonu ile sokaklara taşıyor. Marshall Boyanın tarihi Renk Hareketi, ilk olarak 25 Mayıs Çarşamba günü Türk Osmanlı Saray mimarisinin en son örneğini temsil eden Yıldız Sarayında başladı. Yıldız Sarayının duvarları, ilhamını Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısındaki renklilikten alan yepyeni Marshall Osmanlı Renkleri Dış Cephe Çarşılar Koleksiyonu ile boyandı. Marshall Boyanın Renk Hareketi, 3 Temmuz Pazar günü ise İstanbulun ilk apartman semti olan Kadıköydeki Yeldeğirmeni Mahallesine taşındı.


Marshall Boya Sokak Şenliği ve Renk Hareketi gün boyu sürdü

Bölgenin günümüze kadar gelen tarihi dokusu, kendine özgü mahalle kimliğinin korunması ve yaşatılması amacıyla ilhamını, yüzyıllardır Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısında birikmiş eşsiz kokular, sesler ve renklerden alan Marshall Osmanlı Renkleri Dış Cephe Çarşılar Koleksiyonu ile Kadıköy Yeldeğirmeni Mahallesindeki evler, bir şenlik atmosferinde renklendirildi. Şenliğe, sokak sakinleri, gönüllüler, Marshall çalışanları ve Kadıköy Belediyesi temsilcileri ile AkzoNobel Marshall Boya Genel Müdürü Dick Velings ve Osmanlı Sanatı Uzmanı ve Marshall Renk Elçisi Serdar Gülgün de katıldı. İstanbulun ilk apartmanlarının yapıldığı yer olan bu bölge, eski canlılığına yeni renkleri ile kavuşturuluyor.

Renk Hareketi Marshall Osmanlı Renkleri Çarşılar Koleksiyonu ile devam ediyor

AkzoNobel Marshall Boya, dünya çapında başlattığı girişimi Renk Hareketini ilk kez 1 Temmuz 2010 tarihi itibariyle Kadıköy Ayrılık Çeşmesi Sokağında başlatmıştı. AkzoNobel Marshall Boya, herkese umut aşılayan ve hayatı renklendirmek için cesaret veren bu Renk Hareketini, Haziran 2011 tarihine kadar okullar, sokaklar, cadde ve binalarda gerçekleştirdiği çeşitli boyama aktiviteleri ile Türkiyenin dört bir yanına taşıdı. Renk Hareketi, şimdi de, Osmanlı Sanatı Uzmanı ve Marshall Osmanlı Renkleri Konsept Danışmanı Serdar Gülgünün işbirliği ile hazırlanan yeni dış cephe koleksiyonu, Marshall Osmanlı Renkleri Çarşılar ile devam ediyor.


Tarihi Kula Evleri de Marshall Osmanlı Renkleri ile geleceğe taşınacak

18. yüzyıl Osmanlı Sanatının en başarılı örneklerinden olan tarihi Kula Evleri de Marshall Osmanlı Renkleri Dış Cephe Koleksiyonundaki renkler ile boyanacak. 8 Temmuz 2011 tarihinde gerçekleştirilecek boyama etkinliği ile AkzoNobel Marshall Boyanın Renk Hareketi Manisaya da ulaşacak ve tipik Osmanlı kent dokusuna sahip olan Kula Evleri, özgünlüğüne uygun bir şekilde renklendirilerek, geleceğe taşınacak.

Marshall Osmanlı Kapalı Çarşı Renkleri ile asırlık renklerin canlılığı evinizde

Kapalı Çarşı Renkleri olarak Marshall Osmanlı Renkleri Dış Cephe Koleksiyonuna katılan koleksiyonda sekiz renk yer alıyor. Her bir renk, birbirinden özel hikaye ve anlamları ile evlere Kapalı Çarşının masal alemini ve çarşıya hayat veren asırlık renklerin canlılığını getiriyor. Anadolu düğünlerinin vazgeçilmezi Beşibiryerde, Osmanlı döneminin unutulmazı Çuha Fes, pek çok kültürde kem göz ve kötülüklere karşı koruduğuna inanılan Nazar Boncuğu, uğuru ve ışıltısıyla bilinen Gelin Teli, büyüsüyle Kandil Alevi, narinliği ile gözde Güllü Yazma, kültürümüzün vazgeçilmez unsuru Kalaylı Bakır ve geleneksel cam sanatının temsilcisi Çeşmi-i Bülbül Kapalı Çarşı Renklerini oluşturuyor.

Marshall Osmanlı Mısır Çarşısı Renkleri ile şifa evinizde

Dünyanın dört bir yanından gelen ve güneşin sıcak renklerini taşıyan kıymetli baharatın renklerini sokaklara taşımaya hazır mısınız Kapısına geldiğimiz anda baş döndüren kokularıyla bizi içeri çeken bin bir çeşit baharatın buluşturduğu renkler, Mısır Çarşısı Renkleri olarak Marshall Osmanlı Renkleri Dış Cephe Koleksiyonuna katıldı. Koleksiyonda yer alan sekiz renk de birbirinden özel hikaye ve anlamları ile evlere Mısır Çarşısının şifalı baharatlarını getiriyor. Şifa vermesiyle Ada Çayı, ferahlığıyla Reyhan, egzotikliğiyle Zerdeçal, kokusuyla Kahve Tanesi, sıcaklığıyla Salep, aromasıyla Karabiber, kalıcı rengiyle Kına ve lezzetiyle Mahlep, Mısır Çarşısı Renklerini oluşturuyor.

Kadıköyün Arka Mahallesi: Yeldeğirmeni

Osmanlının İstanbula gelmesinden itibaren süvari birliklerinin Haydarpaşa Çayırını talim alanı olarak kullanmaya başlamasının ardından, Talimhanede de piyade birlikleri talim yapmaya başladı. Kadıköyün eski sakinlerinin Talimhane adıyla bildikleri yazılı kaynaklarda 15. ve 16. yüzyıllarda bahçeli köşklerin var olduğu belirtilen Yeldeğirmeni Mahallesinde, 1774-1789 yılları arasında, Padişah I. Abdülhamit tarafından 4 yel değirmeni yaptırıldı.

Bu yel değirmenleri, ordunun, sarayın ve halkın un ihtiyacını karşılamak için kullanılıyordu. Yeldeğirmenleri bugün İbrahimağa, Rasimpaşa Camisi, Karakol ve Osmangazi İlkokulunun bulunduğu yerlerde faaliyet gösteriyordu. Semte adını veren 4 yel değirmeninden bugün hiçbirinin izine rastlanmıyor. Yeldeğirmeni Mahallesinde sokaklar, 1789-1807 yılları arasında Padişah III. Selim zamanında oluşmaya başladı. 1845 yılında artık düzgün sokakların oluştuğu bu semtte Kadıköy'ün ilk postanesi hizmet veriyordu. Yeldeğirmeninde 1800lü yılların ikinci yarısında yerleşim hızlandı, özellikle 1872 yılında Kuzguncuk Dağhamamındaki yangından sonra semtte apartmanlaşma başladı.



Geri Dön