19 / 04 / 2024

Mart'ta gayrimenkuller için hangi vergiler ödenecek?

Mart'ta gayrimenkuller için hangi vergiler ödenecek?

Gayrimenkul sahibi olan kimseler, bu taşınmaz malları için senede belli dönemlerde vergi ödemek ile mükellef oluyor. Peki, Mart'ta gayrimenkuller için hangi vergiler ödenecek? İşte gayrimenkul vergileri Mart 2016..



Mart'ta gayrimenkuller için hangi vergiler ödenecek?

Gayrimenkul sahibi olan kimseler, bu taşınmaz malları için senede belli dönemlerde vergi ödemek ile mükellef oluyor. Bu vergiler arasında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, kira ve gelir vergisi gibi vergiler bulunuyor.


Peki, bunlardan hangisini tüm gayrimenkul sahipleri öder? Kimler hangi vergi ödemelerinden muaf olur? Mart'ta gayrimenkuller için hangi vergiler ödenecek?


Gayrimenkul vergileri 2016


1. Emlak vergisi: Emlak vergisi 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergiden bitek muafiyet koşullarını taşıyan tek mesken sahipleri muaf olabiliyor.


Muaf olanlar dışındaki her gayrimenkul sahibinin vergi ödemesi gerekiyor. Verginin ilk ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. İkinci taksitler ise Kasım'da ödeniyor.


Vergi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Anlaşmalı bankalar aracılığı ile de vergi ödenebiliyor.


2. Çevre temizlik vergisi: Çevre temizlik vergisi, belediyenin sunduğu temizlik hizmeti için ödeniyor. Bu vergi evlerde su faturasına yansıtılıyor. Su faturasının ödenmesi ile vergi borcu da ödenmiş oluyor. Ancak işyerleri için verginin ilçe belediyesine gidilerek ödenmesi gerekiyor. 


3. Kira gelir vergisi: Ev veya işyerini 2015 yılı içerisinde kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2016 yılında gelir vergisi ödemek zorunda oluyor. Ev için elde edilen toplam gelirin 3 bin 600 TL'nin altında kalması halinde vergi ödemesi yapılmıyor. 


İşyerleri için ise bu bedel 29 bin TL olarak belirtilyor. Bu sınırın üstündeki gelirler için öncelikle beyanname verilmesi ve ödeme yapılması gerekiyor. Vergi Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.


4. Değer artış vergisi : 2015 yılında evini satan kimseler değer artış kazancı vergisi ile karşılaşabiliyor. Ancak bu vergiyi edinim tarihinden 5 yıl içerisinde satan kimseler ödüyor. Bu vergi için belirlenen istisna sınırı ise 11 bin TL. 


Vergi, Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki taksit halinde vergi dairesine ödeniyor.



Vergi takvimi Mart 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön