23 / 04 / 2024

Maslak 1453 Sarıyer Belediyesi tarafından durduruldu!

Maslak 1453 Sarıyer Belediyesi tarafından durduruldu!

Ali Ağaoğlu'nun Fatih Ormanı'nın yanı başındaki kamu arazisi üzerine yaptığı Maslak 1453 projesi, Sarıyer Belediyesi tarafından durduruldu.



Ali Ağaoğlu'nun Fatih Ormanı'nın yanı başındaki kamu arazisi üzerine yaptığı Maslak 1453 projesi, Sarıyer Belediyesi tarafından durduruldu. 11 Kasım'da İstanbul Çevre ve Şehircilik II Müdürlüğü, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına karşın devam eden Maslak 1453 projesine ilişkin inşaat ruhsatının iptalini istemişti. Kent/Ekoloji Aktivisti Cihan Uzunçarşılı Baysal'ın Açık Radyo'da hazırladığı Kentin Tozu programının 13 Kasım tarihli bölümünde, belediye yetkilileri, Fatih Ormanı'nın yanı başında süren projenin durdurulduğunu açıkladı. Programda, belediye yetkililerinin, gelişmeyi Emlak Konut GYO şirketine bildirdiğini de dile getirildi. TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Yıkıcı, imar planının iptal gerekçesinin kamu yararına aykırılığı olduğunu vurgulayarak yeni bir plan onayının projeyi yasal hale getirmeyeceğini söyledi. Yıkıcı, Sarıyer Belediyesinin sınırları içindeki bu inşaatı durdurmak zorunda olduğunu dile getirdi. 


İVEDİ OLARAK.. 

İstanbul İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sarıyer Belediyesi ve Şişli Belediyesine gönderilen yazıda, "Alanın mahkeme kararlarınca plansız alan olduğu dikkate alınarak verilmiş olan inşaat ruhsatlarının ivedi olarak iptal edilmesi ile inşa faaliyetlerinin hangi aşamada olduğunun ise yapı ruhsatını düzenleyen ilgili belediyelerce yerine getirilmesi hususunda gereğini arz/rica ederim" ifadelerinin yer aldığı haberleri yer almıştı. TMMOB Şehir Plancıları Odası, 2 Nisan 2014 tarihinde, "Kamuoyunda Maslak 1453 olarak bilinen inşaat projesinin yasal dayanağı olan ve 16.09.2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan, İmar Planlan'nın yürütmesinin Danıştay 6. Dairenin aldığı 26.03.2014 ve 2012/4412 sayılı kararla" durdurulduğunu açıklamıştı. Oda suçu olan proje kapsamında yürütülen inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulmasını istemişti. 


Evrensel


Haber İstanbul Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Ali Ağaoğlu'nun tartışmalı Maslak 1453 projesinin ruhsatı için iptal istendi. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam eden inşaatın ruhsatının iptalini istedi.


Ruhsat iptal edin

İnşaat devi Ali Ağaoğlu'nun,  TOKİ  ve Emlak Konut GYO işbirliğiyle Sarıyer'de yaptığı Maslak 1453 projesinin ruhsatının iptal edilmesini isteyen İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü mahkeme kararını gerekçe gösterdi. Mahkeme, ormanlık alana yapılan inşaatla ilgili imar planı değişikliklerini kabul etmemişti. 


Danıştay kararı var

Ağaoğlu Şirketler Grubu, TOKİ ve Emlak Konut GYO işbirliğinde inşaatına devam edilen 'Maslak 1453' projesine ilişkin imar planı değişikliklerinin yürütmesi Nisan ayında ikinci kez durdurulmuş, inşaatın 2012'de çıkan yeni revize imar planına göre yürütüldüğünü savunan Emlak Konut, Danıştay'ın iptal kararını uygulamayacağını açıklamıştı. 


Ormana yapılıyor

Maslak 1453 projesinin bir kısmının orman arazisine yapıldığı müfettiş raporlarına yansımıştı. Raporda, 5 bin metrekarelik inşaat alanının Hadim Koru Devlet Ormam'nın devamı olduğu belirtilmişti. Orman Bakanlığı'nın bu durumu bir yazıyla bildirdiği Hazine'nin yanıtı, 'Orman değil, dava açmaya gerek yok' olmuştu. 



İstanbul Gazetesi


Geri Dön