05 / 05 / 2024

MB Holding, 20 milyon dolara otel yapacak!

MB Holding, 20 milyon dolara otel yapacak!

MB Holding, jeotermal elektrik üretiminde özel sektörün ilk yatırımcılarından biri. Bu konuda Aydın' ı üs olarak seçen şirket şimdiye kadar 400 milyon dolarlık yatırım yaptı...



MB Holding, jeotermal elektrik üretiminde özel sektörün ilk yatırımcılarından biri. Bu konuda Aydın'ı üs olarak seçen şirket şimdiye kadar 400 milyon dolarlık yatırım yaptı. Burada üç santral kuran şirketin dördüncü santralinin yapımı sürüyor. Jeotermal enerjiden yararlanarak Aydın'da seracılık da yapan şirket, 20 milyon dolara mal olacak bir termal otel yatırımına da hazırlanıyor. 


inşaat, enerji, tekstil, turizm, inşaat malzemeleri sektörlerinde yatınmlan bulunan MB Holding, jeotermal elektrik üretimi için merkez olarak seçtiği Aydın'a şimdiye kadar 400 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu yatmmlarını önümüzdeki iki yılda daha da genişletmeyi planlıyor. Bölgedeki jeotermal kaynaklarından yararlanarak seracılığa da başlayan MB Holding, ayrıca termal otel yatırımına da hazırlanıyor. 


Balat, aslen Gaziantepli olan bir iş insanı. Aynı zamanda kentin vergi rekortmenleri listesinde yer alıyor. 

Aydın'ın yatınm nedeni 16 yıl öncesine gidiyor. Burada MTA'nın yaptığı çalışmalar neticesinde bulunan jeotermal sahalara rastladığını aktaran Balat, 2006 yılında enerji piyasasındaki liberalleşme sürecinin ardından yatınm için gerekli izinleri aldığını kaydediyor. Böylece Türkiye'nin ilk özel jeotermal enerji santralini kurduklarını belirten Muharrem Balat, Menderes Geothermal Elektrik Üretim AŞ olarak şu an Dora 4 jeotermal elektrik santralinin yatınmına başladıklarını aktarıyor. îlk etapta 17 megawat'lık inşaata başladıklarını söyleyen Balat, yeni projenin de yine aynı bölgede yer aldığını ifade ediyor. 


2006 yılından bu yana sektöre yaptığı 400 milyon dolarlık yatırımın yüzde 25'ini özkaynak gerisini ise kredi imkanlarını kullanarak gerçekleştirdiklerini ifade eden Muharrem Balat, toplam 72 megavatlık bir kurulu güce sahip olduklarını belirtiyor. Ciroda yüzde 60 payı olan enerji alanının önümüzdeki dönemde payının daha da artacağını söylüyor. 


AMİRAL GEMİSİ ENERJİ 


Bünyesinde yer alan beş şirketle 150 milyon dolarlık ciro gerçekleştiren MB Holding'in kurucusu Muharrem Balat, iş hayatına ilk adımını 1968 yılında Baltaş şirketiyle inşaat alanında attı. Balat, taahhüt işleriyle bugüne dek  TOKİ  için 30 bin konut üretti. Şirket için inşaat sektörü uzun bir süre önemli bir gelir kaynağı olurken, son yıllarda ise enerji sektörü amiral gemisi haline geldi. Cirodaki payı yüzde 60 olan enerjinin önümüzdeki dönemde payının daha da artacağını söylüyor. 




GAZİANTEP HİLTON'U EKİM AYINDA  AÇACAK 


MB Holding Aydın'da yapacağı otelden önce bu alanda ilk adımı Gaziantep'te atmış durumda. Bu ilde 1,5 yıl önce inşaatına başlanan otel önümüzdeki ekim ayında açılacak. MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, Gaziantep merkezde Gazi Muhtar Paşa Bulvarı'nda 18 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen otelin Hilton tarafından işletileceğini söylüyor. Balat, 107 odalı otelin kentin turizmine ve ekonomik hayatına önemli katkısı olacağını söylüyor. 



"JEOTERMALDE ÖNCÜYÜZ" 


Aynı zamanda Uluslararası Jeotermal Enerji Birliği Başkanı olan Muharrem Balat, jeotermal enerjinin Anadolu için çok önemli bir kaynak olduğunu fakat bugüne kadar tam anlamıyla fırsata dönüştürülemediğini söylüyor. Şirket olarak Türkiye'nin ilk özel jeotermal enerji santralini kurarak önemli bir görevi üstlendiklerini söyleyen Balat, Türkiye'de jeotermal enerjinin gelişiminde öncü rol oynadıklarını kaydediyor. Balat, Menderes Geothermal Elektrik Üretim AŞ'nin giderek artan elektrik enerjisi talebini alternatif, çevre dostu, yenilenebilir kaynaklarla karşılamak hedefiyle yola çıktığım aktarıyor. 


Muharrem Balat, Aydın'daki ilk jeotermal elektrik santrali olan 8,5 megawat kurulu gücündeki Dora l'in ardından tam anlamıyla yatırımı tamamlanan ve enerji satışı gerçekleştiren 54 megawat'lık üretim gücüne ulaştıklarını söylüyor. Halen devam eden yatırımların tamamlanmasıyla bu rakamın 400 megawat'a çıkacağını da belirtiyor. 



ÜÇTE İKİSİ AYDIN'DAN 



Muharrem Balat, şöyle devam ediyor: "Çevre dostu enerji kaynağı olan jeotermal enerjiyi ekonomiye kazandırarak emsal karbon yakıtlarından enerji üretimine kıyasla karbondioksit emisyonunu azalttığımız gibi petrol için harcanan döviz girdilerinin de azalmasına katkıda bulunduk. Rakamlarla ifade etmek gerekirse ilk projede yılda 32 bin ton, Dora 2 projesinde 45 bin ton, Dora 3'te ise 110 bin ton karbondioksit emisyon azaltımı sağlanıyor. Dora 4 projesinin işletmeye girmesiyle Aydın'daki tesislerin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin tamamı Dora tesislerinden sağlanacak." Türkiye'de şu anda jeotermal elektrik üretiminin üçte ikisi Aydın'dan karşılanıyor. Türkiye'de toplam jeotermal santral kurulu gücü 334 megawat'a ulaşmış bulunuyor. Muharrem Balat, 2015 yılında yeni sahalara dönük yatırımların da devreye girmesiyle Türkiye genelinde bu rakamın 500 megawat'a yaklaşacağını söylüyor. Balat, 2023 hedefinin ise 1000 megawat olduğunu ifade ediyor. 


TERMAL OTEL YAPACAK 


Öte yandan, MB Holding, jeotermal enerjiyi tarım alanında da kullanıyor. Şirketin Aydın'da kurduğu Sultan Sera'da ürettiği domatesler yurtdışına ihraç ediliyor. Muharrem Balat, burada üretilen domateslerin yansını Hollanda'ya sattıklarını ifade ediyor. Balat, hedeflerinin Sultan Sera'yı 160 bin metrekal relik bir büyüklüğe taşımak olduğunu da sözlerine ekliyor. 


Mevcut jeotermal yatırımlannın buharının seracılık alanını da büyüteceğini aktaran Balat, bunun yanı sıra, çıkan buhardan faydalanmak üzere önümüzdeki süreçte yeni turistik tesisler açılacağını da ifade ediyor. Bu konudaki ilk proje de şu anda geliştiriliyor. Bu projede hedef kitlenin Avrupalı yaşlı turistler olduğunu aktaran MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, 20 milyon dolara mal olacak otel için bir İspanyol mimarlık şirketiyle görüştüklerini belirtiyor. Balat, Aydın'ın jeotermal varlığının yanı sıra önemli kültür mirası olan antik kentlere de yakın olduğunu ve bu nedenle de turistlerin ilgisini çekeceğini söylüyor. Balat, yapacakları otelin Dora jeotermal elektrik üretim tesislerine yakın olacağını da kaydediyor. 



EKONOMİST


Geri Dön