25 / 04 / 2024

MB Holding, 86 milyon dolarlık doğalgaz ithalatını ikame edecek!

MB Holding, 86 milyon dolarlık doğalgaz ithalatını ikame edecek!

İnşaat, enerji, medikal tekstil, tarım ve yapı malzemesi gibi pek çok sektörde faaliyet gösteren MB Holding'in jeotermal enerji yatırımları 86 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçecek...



MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, 'Başarı en büyük mutluluktur' sloganıyla 45 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirterek, Türkiye'deki ilk özel jeotermal enerji santralini kurma unvanına sahip olduklarını kaydetti. Balat, "Dora 3'ü 2014'ün Temmuz ayında açacağız. Menderes Geothermal Elektrik Üretim AŞ olarak kurduğumuz Dora-1 ve Dora-2 santrallerimizde şu an aktif olarak yılda 140 milyon kilovatsaat eneıji üretiliyor. Temmuzda ise Türkiye'nin en yüksek kurulu güçte binary santrali olacak Dora-3'ün ilk etabı devreye alınacak. 


Bu santralle toplam kurulu kapasitemiz 50 MWın üzerine çıkacak" diye konuştu. "Jeotermal yatırımlarımızı büyüterek Türkiye'nin doğal kaynaklarından maksimum faydayı sağlayabilmek istiyoruz" diyen Balat, "Böylece cari açığı oluşturan en büyük kalem olan enerji kapsamında yıllık 86 milyon dolarlık enerji üretiminde kullanılacak doğalgaz ithalatının önüne geçmiş olacağız" açıklamasını yaptı. Balat, sözlerine şöyle devam etti: "Bu çalışmalarımızı takiben bataklık halinde, tarıma elverişsiz bulunan araziler kullanılabilir hale getirilerek Sultan Sera Jeotermal Kaynaklı Isıtma Entegre Tesisleri ekonomiye kazandırıldı. Üniversitelerle işbirliğine giden Sultan Sera Tesisleri adeta bir eğitim merkezi gibi hizmet veriyor ve kalifiye eleman yetiştiriyor. Böylece insan kaynağına da yatırım yapıyoruz." Yalıtım, tarım ve sanayiye perlit üretimi İnşaat sektöründeki çalışmaları hakkında da bilgi veren Balat, "Yurtiçinde ve dışında birçok üniversite, hastane, sanayi sitesi, toplu konut, serbest bölge, HES, spor salonu, stadyum ve fabrika inşaatı tamamladık. 2002'den beri 20 bin konuda yaklaşık 100 bin kişiyi ev sahibi yaptık" dedi. 


Farklı sektörlerde de hizmet verdiklerini dile getiren Balat, "1990 yılında Balpa Tekstil'i kurmuştum. Üretimi az yapılan iplikleri ürettik ve bunları hem yurtiçine hem de yurtdışına sattık. Böylece ülke ekonomisine katkı sağladık. Bu başarı da yetmedi. Bölgedeki ilk hazır beton tesisi olan Balbet'i kurduk. Ardından dünya rezervinin yüzde 60'nın Türkiye'de bulunduğu perliti işleyerek her sektör için uygun şeküde üretimini gerçekleştirdik. Çevre ve insan sağlığına duyarlı Inper Perlit ürünleri inşaat sektöründe ısı ve ses yalıtımı, tarım sektöründe verim artırıcı ve sanayinin birçok alanında da farklı şekillerde kullanılmaktadır" şeklinde konuştu. 

Ameliyatlar için tek kullanımlık setler Muharrem Balat, ilklerden birisini de 3teks Medikal Tekstil'i kurmakla gerçekleştirdiklerini belirterek, ameliyathaneler için tek kullanımlık setler ürettiklerini anlattı. Muharrem Balat, bundan sonraki projelerin yurtdışı ağırlıklı olacağını, turizm sektörüne de iddia bir giriş yaptıklarını ve Gaziantep'i bulundukları her platformda en faydalı şekilde temsil edeceklerini vurguladı. 


Dünya


Geri Dön