26 / 04 / 2024

Medicine Hospital Grup sağlık turizminde büyüyecek!

Medicine Hospital Grup sağlık turizminde büyüyecek!

2002 Yılında Güneşli'deki ilk yatırımı yaparak sağlık sektörüne giriş yapan Medicine Hospital Grup sağlık turizminde büyüyecek.



 

Hem sağlık hem de tatil kavramını içinde barındıran sağlık turizmi hızla gelişiyor. Para Dergisi'nde yer elan habere göre, dünyada yaşanan küreselleşme süreci, ülkelerin sağlık sistemlerinde yaşanan problemler, tüketicilerin bilinçlenmesi ve ab gibi dinamiklerin bir sonucu olarak hızla büyüyor. Hem tatil hem sağlık unsurlarını barındırma açısından Türkiye eşsiz bir konuma sahip. Ancak bu konumunu yıllardır tam olarak kullanamadığımızı da belirtelim. Son dönemlerde yapılan uygulamalar ve sağlıkta meydana gelen dev gelişmeler ve radikal yenilikler yavaş yavaş bu kabuğun kırılmasına neden oluyor.


Hastaneler de bu alana özel önem vermeye başladılar. Bu hastanelerden biri de İstanbul Medicine Hospital. Hastanenin Genel Müdürü Ramazan Metin'in verdiği bilgiye göre, hastane gelirleri içinde sağlık turizminin önemli bir yeri var. Ortadoğu ülkelerinden yılda 6 bin hasta 5-7 milyon euro gelir, Balkan ülkelerinden bin 500 hasta 2.5-5
milyon euro gelir, Asya ve Afrika ülkelerinden de yıllık bin hasta ve 2 milyon dolar gelir elde ediliyor. Özetle, döviz girdisi 15 milyon Euro'yu buluyor. 

 

Metin, "Hedefimiz bu rakamları yıllık 15-20 bin hastaya taşıyarak 35-50 milyon Euro'ya çıkarma. Bakanlığın destek ve yapıcı olması ile bu rakamlar daha iyi noktalara çıkacaktır" diyor. Metin, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Turizm olanakları (iklim, doğa, tarih vs.), sağlık hizmetleri olanakları (hastaneler, personel, tekonolojik imkanlar, uzmanlıklar, uygun fiyatlar, şifalı sular vs.), tüketici ile sağlık turizmi sektörünü buluşturacak profesyonel organizasyonların varlığı. Bu üç unsur da Türkiye'de var. Son yıllarda sağlık turizminde bir kıpırdanma var. Ancak sektör var olan potansiyeli iyi bir şekilde değerlendirmek için henüz tam olarak organize olmadı. Bunun nedeni de yukarıda belirttiğimiz üçüncü unsurun, yani müşteri ile sektörü buluşturacak profesyonel organizasyonların yeterli sayıda olmamasıdır. Bu organizasyon sektörünün yetersizliği kimi hastaneleri işin turizm ve organizasyon kasımını üstlenmelerine yol açtı. Teknik alt yapı olarak Türkiye'deki sağlık tesisleri son teknoloji ile donatıldı ve her tür operasyonun yapılabildiği tesisler haline geldi. Bundan sonra yapılması gerekenler; tüm dünyaya iyi bir tanıtım ve profesyonel bir kadro ile sunum yapılması olacaktır." 2002 Yılında Güneşli'deki ilk yatırımı yaparak
sağlık sektörüne giriş yapan Medicine Hospital Grup 2010 yılında Kosova'da yatırım yaptı. Toplam 45 bin metrekare alanda 350 yatak kapasitesine sahip. Polikliniklerinde yılda yaklaşık 500 bin hasta bakıyor.

 

 


Geri Dön