18 / 04 / 2024

Mehmet Sönmez: Sağlık turizminde hedef 20 milyar dolar!

Mehmet Sönmez: Sağlık turizminde hedef 20 milyar dolar!

Sağlık turizminde Türkiye’nin büyük potansiyeli olduğunu söyleyen Dr. Mehmet Sönmez “2023 hedefi olan 20 milyar dolar hayal değil. Yeter ki yerel yönetimler destek versin” dedi




CTG Dental Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin kurucularından Dr. Mehmet Sönmez, sağlık turizminde hükümetin 2023 hedefi olan 20 milyar doların "hayal" olmadığını söyledi. Sönmez bunun için yerel yönetimlerin destek vermesi gerektiğine dikkat çekti.


İzmir'in EXPO 2020 adaylığı ile gündeme gelen sağlık turizminin, EXPO'nun ardından "hasıraltı" olmaması gerektiğini ifade eden Dr. Mehmet Sönmez, "EXPO 2020'de en önemli eksikliğimiz tanıtımdı. Amatör insanlar bu işi götürdü. Sağlık turizmi dünyada çok ciddiye alınan bir alan. Bu yüzden biz de profesyonel davranmalıydık. O günlerde oluşturulan projeler de unutuldu" dedi. Sağlık turizminin gelişmesi için en önemli görevin ise yerel yöneticilere düştüğünü belirten Sönmez bunu yaşadığı örneklerle anlattı. 


Bu anlayış değişmeli

Sönmez şöyle konuştu: "Örneğin biz sağlık turizmine yönelik yurtdışına gittiğimizde, hemen bize bir serbest dolaşım kartı veriyorlar. Devlete ait araçlarla o şehrin sınırları içinde özgürce gezebiliyoruz. Bu uygulamanın İzmir'de de olmasını istedik ancak yaptıramadık. Biz hastalarımızı sadece 3 kilometre dolaştırabiliyoruz. Örneğin havalimanından aldığımız misafirimizi Yeşildere'den o çirkinlikleri görmesin diye getiremiyoruz. Basmane Çukuru'nu görmesin diye kent merkezine sokamıyoruz. Kahramanlar'da çok sayıda hastane var. Burasını yalnızca sağlık turizmi açısından düşünmek doğru değil. Bu anlayış değişmeli" dedi. 


'Çözümü nerede arayacağız'

Kahramanlar'ın sağlık merkezlerinin yoğunlukta olduğu bir semt olmasına karşın bölgede sorunlar yaşandığını ifade eden Dr. Sönmez, "Yerel yönetici bizim önümüzü açmıyor. Örneğin, sağlık kuruluşumuzun tabelasını koymak istiyoruz ama gerekli izini alamıyoruz. Diyalog teklifimiz reddediliyor. Biz çözümü nerede arayacağız. Sorunlarımızı konuşmak için Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'tan bile randevu alamaz hale geldik" dedi.

Sağlık turizminin gelişmesi için yapılması gerekenlerin başında doğal olarak yatırımın geldiğini ifade eden Sönmez, "Kurumunuzun altyapısı olmalı. Uluslararası alanda etkin olmalı, entegre olmalı. O zaman 2023 hedefimiz hayal olmaktan çıkar. Şu anda 1 milyar dolar girdi sağladığımız bir alanın üzerinde daha çok çalışmalıyız" diye konuştu. 


Yabancı hastalar yoğunlukta

Ortağı Dr. Gülay Vural ile CTG Diş Hastanesi'ni 2009 yılında kurduklarını, ilk sene hiç yabancı hasta alamayıp altyapısını tamamladıklarını, bugün ise yabancı uyruklu hastalar yoğunluklu olarak hizmet verdiklerini söyleyen Sönmez, "Özellikle Hollanda ve İngiltere'den yabancı hasta geliyor. Ancak Amerika, Almanya ve Fransa'dan da talep yüksek" dedi



Yeni Asır


Geri Dön