19 / 04 / 2024

Mehmet Ali Elbey: Diyarbakır'da kentsel yenileme şart!

Mehmet Ali Elbey: Diyarbakır'da kentsel yenileme şart!

Diyarbakır’da kentsel yenilemenin şart olduğuna belirten DİKENT Başkanı Mehmet Ali Elbey, En büyük isteğinin bu yenilemeyi yaparken, Diyarbakırlı tedarikçi ve müteahhitler ile çalışmak olduğunu vurguladı



 Kısa bir süre önce kurulan Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (DİKENT) Başkanı Mehmet Ali Elbey, Göç ve çarpık kentleşmeye vurgu yaparak, bir çok sorunu bulunan Diyarbakır’ın bu sorunlarına çözüm ortağı olmak istediklerini söyledi.   Yönetim Kurulu üyeleri Sabit Şeker, Bülent Güneş Mustafa Nafiz Yağmur, Hafif Elbey ve Zafer Yalçınkaya ile birlikte basın açıklaması yapan Elbey, Diyarbakır’da kentsel yenilemenin şart olduğuna değinerek, En büyük isteğinin bu yenilemeyi yaparken, Diyarbakırlı tedarikçi ve müteahhitler ile çalışmak olduğunu vurguladı. Elbey, Diyarbakır’da yapılması gereken çok önemli ve büyük işlerin varlığına dikkat çekerek, “Bizler bu gelişme ve değişimin farkında olarak; bölgesel ve ülkesel ölçekte inşaat ve müteahhitlik sektörü temsilcilerimizin de çağın gerisinde kalmadan, teknolojik, akılcı, bilimsel yöntemleri kullanarak Diyarbakır’ımızı daha da ileriye götürme, hızlandırma ve önünü açma konusunda profesyonel bir çalışma içerisinde olmak zorundayız. Hepsine biran önce başlamak istiyoruz. Diyarbakır’da kentsel dönüşüm sorunlarının aşılması ile ilgili ne öneriniz varsa biz hazırız. Sürekli değişen, gelişen ve küreselleşen dünya, beraberinde; ülkelerin, hükümetlerin, holdinglerin, firmaların, KOBİ’lerin ve insanların değişmesini ve gelişmesini de zorunlu kılar hale geldi. Bu değişim ve gelişime ayak uyduramayan ülkelerin, milletlerin, firmaların tarih sahnesinin tozlu raflarında masal kitabı olacakları açıktır.

 “Değişmeyen tek şey değişimdir”

Çünkü değişmeyen tek şey değişimdir. Bir iş yaptırırken halkın yanında olunmalı kesinlikle para ilişkisine girilmemeli. Hepimiz doğru yapacağız, doğru çalışacağız. Yanlış yapanın hep birlikte üstüne gideceğiz şeklinde konuştu. Bunlar için sektör olarak bir bütünlük içerisinde hareket etmek gerektiğine ve beraberlikten güç doğacağına inanıyoruz. Ben arkadaşlarımla gurur ve onur duymak istiyorum. Tüm bunları gerçekleştirebilecek güçlü bir yapının varlığına olan ihtiyaç Diyarbakır kentsel dönüşüm ve şehircilik Derneğimiz ile giderilecek diye düşünüyoruz. Bu güce destek olmaya, omuz vermeye, bu sinerjiyi büyütmeye ve sektörün sorunlarını hep birlikte çözmeye, vizyonumuzu tüm dünyaya göstermeye hepinizi davet ediyoruz” diye konuştu.  DİKENT Başkanı Mehmet Ali Elbey, Kentsel Dönüşüm Mevzuatının yürürlüğe girmesiyle birlikte, “Bazı müteahhitlerin değeri yüksek ve merkezi yerdeki eski yapılara göz diktiği ve maliklerin bazılarını da yanlarına alarak ‘binanız resmi makamlarca yıkılmadan bizimle kat karşılığı anlaşmanız lehinize olur, aksi halde gayrimenkul hisseniz çoğunluğa sahip diğer hissedarlarca çok ucuza alınır’ şeklinde tehditlerde bulundukları hususunda derneğe şikayetler yaptığına işaret ederek, “ Öncelikle çıkarılan mevzuatlar her ne kadar şahsi ve mali hakları kısıtlayan ve hukuk mantığına aykırı maddeler içerse de söz konu adaletsizliği fiilen uygulamaya sokacak idari makam ve idari yollar henüz tam olarak oluşturulmadığından, bu tür beyanlar içi boş fiili uygulaması mümkün olmayan boş tehditlerdir” dedi.

 “Kat karşılığı anlaşmanın sakıncaları var”

Vatandaşların riskli yapı kapsamındaki gayrimenkuller için müteahhitlerle kat karşılığı anlaşma yapmalarının bazı sakıncalarının olduğunu belirten Elbey, bu sakıncaları şöyle sıraladı:

Riskli yapılar yıkıldığında imar uygulamalarında ilave bir hak verilmediğinden malikler müteahhitlerden haklarını tam alamayabilirler, maliklerin kazanımları az olur oysa ki rezerv alan belirlenerek yıkılacak binalarda imar uygulamalarında ilave haklar tanındığından maliklerin kazanımı daha fazla olabilir. Riskli yapıların yerine yapılacak binalarda yüklenici müteahhitlerin iflas etmesi ve inşaatı yarım bırakması durumunda mağduriyetlerin yaşanması kaçınılmazdır oysa ki rezerv alan belirlenerek yıkılacak binalar yerine yapılacak binalar bakanlık denetimi tarafından yapılacağından inşaatların yarım kalması, yüklenici firmanın iflas etmesi sorunları olmaz. Riskli yapılar yıkılıp yerine yenisi yapılsa da şayet idare söz konu yeni yapıyı rezerv alan içine sokarsa yeni binanın da yıkılması mümkündür. Kentsel Dönüşüm mevzuatı buna imkan tanımaktadır. Dolayısıyla Kentsel Dönüşüm konusunda yapılan tehditlere maliklerin boyun eğmemesi, sözleşme yapmada aceleci davranmamaları önem taşımaktadır. Vatandaşların benzer tehditler karşısında Derneğimize veya www.dikent.org.tr internet adresinden “Biz Sizi Arayalım”  kısmından bilgi vermelerini rica ederiz.

Çözüm ortaklığı teklifi

Emlakçılar, Proje ofisleri, İnşaat şirketleri, İnşaat Malzemecileri, Yapı Denetim Şirketleri, Mimarlar ve Mühendislere çağrıda bulunan Elbey, “Diyarbakır’ın en etkin STK’larından birisi olan DİKENT olarak Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği Çözüm Ortağı olarak kentsel dönüşüm kapsamında işlerinizi geliştirin, müşterilerinizi arttırın, sektörünüzde kentsel dönüşüm markası ile büyüyün. Emlakçılar; Gayrimenkul Şirketleri; kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşaa edilecek binalar için müteahhit temini, daire – işyeri kiralama ve satış hizmetleri verebilirsiniz. Müşteri portföyünüzü arttırabilirsiniz. Proje Ofisleri; Mimar, Mühendisler; kentsel dönüşüm ile yeniden inşaa edilecek binaların projelerini yapabilir, danışmanlık hizmeti verebilirsiniz. İnşaat Şirketleri; Kentsel Dönüşüm kapsamında kat karşılığı – taahhüt inşaat yapım hizmeti verebilirsiniz. Yıllık inşaat hacminizi arttırabilirsiniz. İnşaat Malzemecileri; Çözüm ortaklığı sistemindeki tüm binalara düzenli malzeme satışı yapabilirsiniz. Yapı Denetim Şirketleri; kentsel dönüşüm ile yenilenecek binaların Denetim Hizmetlerini verebilirsiniz.  Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği Çözüm ortaklığı için başvuruda bulunduğunuzda Uzmanlarımız sizinle irtibata geçer, başvurunuz olumlu sonuçlandığında, uzmanlarımızdan Kentsel Dönüşüm eğitimi alarak Diyarbakır Kentsel Dönüşüm Ve Şehircilik Derneği Çözüm Ortağı Sertifikası alıp DİKENT’in bir parçası olursunuz. İşlerinizde, tüm süreçte uzmanlarımız size destek verir. Kentsel Dönüşüm kapsamında Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği Çözüm Ortağı Olmak için www.dikent.org.tr adresinden başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurulup başvuru yapılabilir”

“Koca’ya yönelik saldırıyı lanetliyoruz”

Elbey, Dün uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren AK Parti eski Gençlik Kolları Başkanı Yunus Koca’ya Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı dileğinde bulunarak, “Koca’nın katledilmesini lanetliyoruz. Katil veya katillerin biran önce ortaya çıkarılmasını ve yakalanmasını bekliyoruz. Yunus Koca kardeşimizin acısını paylaştığımızın bilinmesini istiyoruz” diye konuştu.



Yenigün


Geri Dön