27 / 04 / 2024

Mehmet Bayraktar yeni projelerini anlattı!

 Mehmet Bayraktar yeni projelerini anlattı!

İnşaat sektörünün en güçlü oyuncularından Bayraktar İnşaat için 2014 verimli bir yıldı. 3 proje tamamladıklarını belirten şirketin yönetim kurulu başkanı Mehmet Bayraktar, bu yıla dair de olumlu beklentiler içinde...



İnşaat sektörünün en güçlü oyuncularından Bayraktar İnşaat için 2014 verimli bir yıldı. 3 proje tamamladıklarını belirten şirketin yönetim kurulu başkanı Mehmet Bayraktar, bu yıla dair de olumlu beklentiler içinde...  Dolar kurundaki artışın düşeceğini tahmin eden Bayraktar, "İnsanlar bu dönemde yatırım yapacağı malı daha ucuza alabilir. Bu dönem bence bir fırsat" diyor. Halihazırda 500 milyon dolarlık proje yürüten Bayraktar İnşaat, bu yıl Konya Yolu'nda bir ofis projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.  Bayraktar, "Ayrıca İncek'te 2 bin konutluk bir konut projemiz olacak. 100 odalı bir otel projesi var. Via Twins'in ilk 11 katını otel yapacağız. Rezidans tarzında olacak" diye konuşuyor. 


Ankara merkezli Bayraktar İnşaat, özellikle ofis projeleriyle sektörde ön plana çıkıyor. Projelerinde gerekli tüm alt ve üst yapıyı tamamlayan ve kolonsuz ofisler yapan Bayraktar, müşterilerin ihtiyaçlarına göre ofisleri bölmesine ve düzenlemesine imkan sağlıyor. Bayraktar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayraktar, ofislerde çalışanın rahatlığının ön planda olması gerektiğini belirterek, "İnsanlar işinden başka bir şey düşünmemeli. Soğutması, ısınması iyi olmalı, misafirini ağırlayabileceği kafesi, kaliteli restoranları olmalı. İnsanların verimi çok önemli" diye konuşuyor.  Son olarak  Ankara  Söğütözü'ndeki Via Twins'i hayata geçiren Bayraktar İnşaat'ın, Başkent'te tamamladığı projelerin değeri 1 milyar dolar. Devam eden ve proje halindeki yatırımların bedeli ise 500 milyon dolar. Mehmet Bayraktar, önümüzdeki dönemde Ankara'da bir ofis ve konut projesi yapacaklarını, İstanbul'da da Viaport Marina ve Venezia projelerini yakın zamanda tamamlayacaklarını söylüyor. 


Bayraktar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayraktar, odaklarındaki projeleri ve bu projelerin sektörde nasıl bir değişim yaşatacağım Via Ofis Dünyası'na anlattı.


2014 yılı şirketiniz ve sektörünüz için nasıl geçti? 

2014 yılında üç tane proje bitirdik. Bizim için toparlanma yılı olarak geçti. Bir işe başlamak ve onu bitirmek en zor kısmı. Biz ekibimizle çalışarak projeleri bitirdik. 2014 yılı verimliydi. Satışlarımız da iyiydi. Ankara'da Via Fiat'i bitirdik. Bu projenin yüzde 80'ini yabancılara kiraya verdik. 

Yabancılar çok seçici. Güvenliğe ve akıllı binaya çok dikkat ediyorlar. 



Sizce sektör 2015'e nasıl girdi? Sektör adına bu yıla ilişkin nasıl bir büyüme beklentiniz var? 

2014'ün sonlarına doğru seçim atmosferi ve doların hareketlenmesi, insanlarda bir çekinmeye neden oldu.  Ama iyi iş yaparsanız, her zaman alıcınız ve müşteriniz var. Biz krizlerde hiç durmadık. Ben bugünkü duruma kriz demiyorum. Geçecektir. Bizi etkileyen hiçbir şey yok. Verimli geçiyor. 


Sektörde bir talep daralması bekliyor musunuz? 

Doların artışı bir yönden insanları frenleyebilir bir yandan da bunu yatırıma dönüştürmek isteyenler olabilir. İnsanlar bu dönemde yatırım yapacağı malı daha ucuza alabilir. Bu dönem bence bir fırsat. 


Bu yıl sizin için nasıl bir yıl olur ? Yıl sonu için hedefleriniz nedir? 

Biz heyecanımızı hiçbir zaman kaybetmiyoruz. 50 yıllık bir şirketiz. Türkiye'de ekonomi inişli çıkışlı devam ediyor.  Bizim için sıkıntılı bir yıl olmayacağını söyleyebilirim. 


Şu anda devam eden projeleriniz hangileri? 

Konya Yolu'nda ofis projesi başlattık. Bu projeyi 2016 sonuna kadar bitireceğiz. 


Yatırımlarınızın büyüklüğü nedir? 

Ankara'da 1 milyar dolar civarında bitirdiğimiz iş var. 


Bu yıl başlayacağınız yeni projeler neler olacak? 

Konya Yolu'nda yapacağımız bir ofis projesi var. Ayrıca İncek'te 2 bin konutluk bir konut projemiz olacak. Bu proje İç Anadolu'nun metrekare olarak en büyük projesi.  100 odalı bir otel projesi var. Via Twins'in ilk 11 katını otel yapacağız. Ankara'da otel ihtiyacı çok fazla. Bizimki uzun süre kalmalı bir otel olacak. İnsanlar, minimum bir hafta kalacağı yerler arıyor. Rezidans tarzında olacak. Bunlar ihtiyaçtan doğuyor. 


Bu projede iş dünyasının hangi ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyorsunuz? 

Burası lokasyon olarak çok iyi. Beş dakika mesafede metro var. Kolon sistemi çok iyi. Deprem açısından çok dayanıklı. Yerin altına kazıklar çaktık. Isıtma ve soğutmayı Amerika'da kullanılan ve güneşten faydalanarak uygulanan sistemlerle yapıyoruz. Son teknoloji bir bina. 

Suyu tasarruflu, manzarası çok iyi. ODTÜ ve AOÇ ormanlarına bakıyor. 



Projenin metrekare fiyatları ne olacak? İlk etapta ne kadar talep olacağını düşünüyorsunuz? 

Şu anki fiyatlarımızla yatınmcıların yıl sonuna kadar yüzde 35 kazanacaklarını garanti ediyoruz. İlk etapta projenin yüzde 20'sini bir hafta içinde verdik. İnsanlar iyi proje olunca alıyor. Dolann ne olacağı belli olmaz. Bana göre düşecek. Şu an metrekaresi 6 bin 750-7 bin 250 TL arasında değişiyor. Lansmandan sonra fiyatlar artacak. 


Önümüzdeki dönemde radarınızda hangi bölgeler olacak? Ne tür projelerle önümüzdeki dönemde büyümeyi planlıyorsunuz? 

İstanbul'da devam eden iki tane büyük projemiz var.  Tuzla'da Viaport Marina'yı yapıyoruz. İçinde marina, 200 yataklı otel, AVM, eğlence merkezi ve Türkiye'nin en büyük akvaryumu olacak. Mayıs ayı içinde bitireceğiz. Ayrıca Avrupa yakasında Venezia projemiz var.  Yurtdışında ABD'de Orlando'da bir AVM'yi satın aldık ve onun renovasyonunu yapıyoruz. Bu Türkiye dışındaki ilk yatırımımız. Yurtdışından çok talep geldi ama elimizdekileri bitirelim istedik. Özellikle Arabistan'dan çok ciddi teklifler geldi. Enerji yatırımlarımız var. Trabzon Of ta bir HES projesi bitirdik. Yine Of'ta bir proje daha var. Kayseri'de 10 megavatlık güneş enerjisi projemiz bulunuyor. O projeye yeni başladık. Güneydoğu'da baraj projemiz mevcut. 



Capital Ofis Dünyası 




Geri Dön