26 / 04 / 2024

Mehmet Ceylan: Dönüşümden istifade edenler yerel yönetim ve müteahhitler!

Mehmet Ceylan: Dönüşümden istifade edenler yerel yönetim ve müteahhitler!

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Ceylan, yüksek emsal artışlarıyla dönüşümden istifade eden yerel yönetim ve müteahhitler olduğunu söyledi. 3'üncü'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde dönüşüm sorunları masaya yatırıldı.



Zirveye katılan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, kentsel dönüşümün amacından saptırıldığını kaydederek, yüksek emsal artışlarıyla dönüşümden istifade eden yerel yönetimler ve müteahhitler olduğunu belirtti. Ceylan, "3-4 katlı bir yerde 15 kata izin veren belediyeler artı kazançlar sağlamak istiyor. 6366 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun asıl amacı riskli alanların dönüştürülmesini sağlamaktır. Çevre, altyapı düzenlemeleriyle insanlara yaşanabilir sokaklar, mahalle ve şehirler sunmaktır. Buna hep birlikte destek vermeliyiz ancak dönüşüm rant haline getirilmemeli. Sıkıntılarımız var ama el birliğiyle ileri götürmeliyiz, aksi takdirde patinaj yaparız" dedi.


İMAR MECLİSE SUNULACAK 

81 ilde kentsel dönüşüm çalışmalarının etkin olduğunu ifade eden Ceylan, 2023 yılına kadar 6.5 milyon bağımsız birimin dönüşümünü tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Yeni şehirleşme politikasının başında yatay mimari uygulamalarının yer aldığını belirten Ceylan, yüksek bina uygulamalarının zorunluluktan geliştirilebildiğini dile getirdi. Ceylan, "Kültürümüzle çok da bağdaşmayan yüksek yapılar zaman zaman zorunluluktan oluyor. İnsanın yapısına uygun olarak yatay yapıları tavsiye ediyoruz, destekliyoruz" dedi. Yeni imar yasasının da hazırlandığını aktaran Ceylan, ilgililerden son görüşlerin alınarak en kısa süre içinde Meclis'e sunulacağını söyledi. 


Sabah 



Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, kentsel dönüşüm çerçevesinde 2012 de 6306 sayılı kanunla yasal düzenlemeler yapıldığını söyledi.


Bu kanunla birlikte riskli alanların kentsel dönüşüm projesi kapsamına alındığını hatırlatan Ceylan, park alanları ve çevre düzenlemeleri ile yaşam alanında katkıda bulunacaklarını ifade etti.

YARINLARI İNŞA EDİYORUZ

Dönüşümün rant aracı haline getirilmemesi uyarısında bulunan Mehmet Ceylan, "Kentsel dönüşümün planlı ve sağlıklı bir yapıya ulaşması için imar ve şehircilik mevzuatını yenilemekteyiz” dedi. Şehirleri sadece bugün için inşa etmediklerinin altını çizen Ceylan, "Amacımız bugünlerden yarını inşa etmek, şehirlerimizi daha yaşanabilir hale getirmektir" dedi.

Ceylan, şunları söyledi: "insanla şehri birleştiren bir çalışma içindeyiz aynı zamanda kent estetiğini de içine katmaktayız. Hükümetimiz Türkiye'nin önünde sorun teşkil eden alanları belirleyerek 1300 maddelik bir eylem planı içinde kentsel dönüşüme de yer verdi".



Yeni Şafak



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


BU yıl 3'üncüsü düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi'ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, kentsel dönüşümün özünün riskli alanları dönüştürmek olduğunu, dönüşüm rant için yapılırsa sürecin patinaj çekeceğini söyledi. Bazı müteahhitlerin yüksek emsal artışlarıyla artı kazanç sağlamaya çalıştığını ifade eden Mehmet Ceylan, "3-4 katlı bir binaya belediye 15 kat izni veriyor. 6366 sayılı yasanın asıl amacı riskli alanların dönüştürülmesini sağlamaktır. Çevre, altyapı, donatı düzenlemeleriyle insanlara yaşanabilir şehirler sunmaktır.  Bunu bir rant aracı haline getirmemek lazım aksi takdirde patinaj çekiyoruz. Sorunlar olacaktır ama orta noktada buluşmak durumundayız" diye konuştu. 


Vatan


Haber Dünya'da şu şekilde yer aldı;


Kentsel dönüşümü bazı belediye ve müteahhitlerin bir rant haline getirmek istediğini aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Mehmet Ceylan," 3 katlı yerde 15 kat imar izni isteyen belediyeler oluyor" dedi. 3. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde konuşan Ceylan, bu nedenle dönüşümde sıkıntılar yaşandığını kaydederek, "Dönüşüm için herkesin gayret göstermesi gerekiyor. Aksi halde patinaj yapıyoruz. 

Onun için kanunun çıkış özüne göre hareket etmeli bu konuda ki politikalarımızı gözden geçirip ileriye dönük hareket etmeliyiz." diye konuştu.

 

Güncellenen İmar Kanunu Meclis'e geliyor

Yeni konut politikalarından bahseden Ceylan, bakanlık olarak bundan sonra dikey yerine yatay yapılaşma politikalarına ağırlık verileceğini açıkladı. Belediyeleri de kültürümüze uygun yatay yapılaşmayı tavsiye ve teşvik ettiklerini söyleyen Ceylan, "Belli bölgelerde planlama dahilinde elbette yüksek yapılar olacak. Ancak bunların yaygın olmayacak" dedi. 

Ceylan, İmar kanunun güncellenmesi için son görüşler alındığını, yeniden güncellenin İmar Kanunu'nun en kısa sürede meclise sunulacağını söyledi. 

Sağlıksız ve güvensiz yapıların yenilenmesinin yanında yaşanabilir kentler hedeflediklerini belirten Ceylan, Türkiye genelinde birçok ilde 178 yerin riskli alan ilan edildiğini söyledi. Buralarda 480 bin adet bölüm ve 1 milyon 200 bin kişinin yaşadığım anlatan Ceylan, "Kentsel dönüşümde 52 ilde rezerv alanı ilan edildi. 

110 bin bağımsız bölümü yıkıldı. 1 milyar lira kira yardımı yapıldı" dedi. 2023 Yılına kadar 6.5 milyon bağımsız konutun dönüşümünün hedeflendiğini aktaran Ceylan, "2019 a kadar yaklaşık 1 milyon bina sayısına ulaşılmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Sektörün kentsel dönüşümde başarılı olması Müteahhitlik Hizmet Kanunu çıkarılmasının gerektiğini belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun sağlıklı çalışması için İmar Kanunu içinde olması gerektiğini söyledi. Vatandaşında ihtiyaca göre elini cebine alması gerektiğini kaydeden Tellioğlu şöyle konuştu: "Vatandaş için beklemenin sonucu ya üç dört kat emsal verilecek ve altyapı çıkmaza girecek ya da kurbanlık koyun gibi bekleyecek. Vatandaşta kazandığım paylaşırsa dönüşüm hızlanır." 


Dünya 


Haber Yenigün Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


 Bu yıl 3.'sü organize edilen "Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi" İstanbul Marriott Hotel'de gerçekleşti. Kongreye Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, ÎMKON Genel Başkan Yardımcısı Cafer Acar, İller Bankası Genel Müdürü Mehmet Tuıgut Dedeoğlu, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve birçok şirketin CEO ve yöneticileri katıldı. 


3. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde 2016 yılı kentsel dönüşüm projeleri, kentsel dönüşümün finansal boyutu, alternatif finansman modelleri, sürece farklı bakış açılan, sürdürülebilir şehirler yaratmada kentsel dönüşümün önemi gibi birçok konu ele alındı. 


Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel de kentsel dönüşümde sosyoloji, kültürel ve kişisel refaha dikkat çekti. Yücel, kentsel dönüşüm bölgesinde yaşayan ve yaşayacak kişilerin refahını sağlamak aslında sürdürülebilirliğin en önemli unsurlarından bir tanesi ifadesini kullandı


Yenigün


Geri Dön