25 / 04 / 2024

Mehmet Doğan: Hükümet desteklerse 1,5 milyon konut satılır!

Mehmet Doğan: Hükümet desteklerse 1,5 milyon konut satılır!

Doğsen İnşaat Genel Müdürü Mehmet Doğan, “Eğer hükümet de desteklerse bir buçuk milyon konut satışı gerçekleşebilir” dedi.



Doğsen İnşaat Genel Müdürü Mehmet Doğan, “Eğer hükümet de desteklerse bir buçuk milyon konut satışı gerçekleşebilir” dedi.


Doğşen İnşaat Genel Müdürü Mehmet Doğan sektör ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Doğan 2016 yılındaki 1 milyon 500 bin konut satışı hedefine değindi. Hükümetin konuyla ilgili vereceği teşviklerin ve uygulamaların önemli olduğunu vurgulayan Doğan, “Türkiye'de ciddi bir genç nüfus yetişiyor. Artık insanlar eskisi gibi aynı ev ortamında oturmuyorlar. Doğal olarak evlenen her bir genç yeni bir konuta yöneliyor. Böylece ciddi bir konut talebi ortaya çıkıyor. 2016 yılında böyle bir talebin olması mümkün. Bu noktada devletin sağlayacağı bir takım avantajlar söz konusu olabilir. Örneğin, devlet konut satışlarında KDV'de indirime gidebilir. Harçlarda belli indirimlere gidilmesi söz konusu. Banka kredi faizlerinin aşağıya çekilmesi planlanmakta. Sektör temsilcileri faizlerin 0.50'lere düşürülmesini bekliyor. Eğer bütün bu şartlar gelişirse sektörde gerçekten 1 buçuk milyon civarında bir satış gerçekleşebilir” diye konuştu.


2015 yılında inşaat sektörünün ivme kazanmasını nasıl yorumluyorsunuz?


Toplumun refah seviyesi yükseldikçe daha konforlu, daha yaşanılabilir konutlara ihtiyaç duyuldu. İnsanlar artık iyi konutlarda ve iyi çevrelerde yaşamak istiyor. Geldiğimiz süreçte orta gelir grubunun gelir düzeyinde bir azalma olmadı. Özellikle bu yıl 1 milyon 200 bin konutun satışına baktığımızda orta gelir grubunun konut sahibi olduğu ortaya çıkıyor. Ayrıca banka kredi faizleri ne kadar düşerse vatandaşın konuta yönelmesi o kadar fazla oluyor.


2016 yılında 1 milyon 500 bin konut satılma ön görüsü var. Yüzde 20 bir artış bekleniyor. Size göre yeni yılda neler değişecek ve neler değişmeli?


Türkiye'de ciddi bir genç nüfus yetişiyor. Artık insanlar eskisi gibi aynı ev ortamında oturmuyorlar. Doğal olarak evlenen her bir genç yeni bir konuta yöneliyor. Böylece ciddi bir konut talebi ortaya çıkıyor. 2016 yılında böyle bir talebin olması mümkün. Bu noktada devletin sağlayacağı bir takım avantajlar söz konusu olabilir. Örneğin, devlet konut satışlarında KDV'de indirime gidebilir. Harçlarda belli indirimlere gidilmesi söz konusu. Banka kredi faizlerinin aşağıya çekilmesi planlanmakta. Sektör temsilcileri faizlerin 0.50'lere düşürülmesini bekliyor. Eğer bütün bu şartlar gelişirse sektörde gerçekten 1 buçuk milyon civarında bir satış gerçekleşebilir.


“Bürokrasi azaltılmalı”


Sektörde imar mevzuatları ile ilgili bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Belediyelerin bu noktada çok farklı uygulamaları var. İzmir'de imarla ilgili dert yanan çok sayıda arkadaşımız var. Kentimizde bürokrasinin biraz daha azaltılabileceğini düşünüyorum. Böylece kentsel dönüşüm dediğimiz kavram çok hızlı gelişebilir.  İzmir  bina olarak yaşlı bir kent. Kentsel dönüşümün bir an önce hayata geçirilmesi lazım. Dediğim gibi yatrımcıların bu alanlarda daha rahat hareket edebilmesi için mevzuatın ve uygulamaların hızlı işlemesi gerekiyor.


Müteahhitlerle ilgili neden kapsamlı düzenlemeler yok?


Öncelikle yatrımcıların kendisinden kaynaklanan bir takım sıkıntılar var. Diğeri de bürokrasiden kaynaklanan sıkıntılar. Bu noktada ciddi yasal değişikliklere ihtiyaç var. Müteahhitlik sektörü ekonominin ana hatlarından birisidir. Bu sektördeki problemlerin yıllardır tartışılıyor olmasına rağmen bürokrasinin buna kulağını tıkamış olması bizleri üzüyor. Burada sektör ile ilgili kurulan odalar, dernekler ve federasyonlar ne yazık ki yeteri kadar istekli değiller. Odalarda yapılan bir takım tartışmalar sorunun çözüleceği anlamına gelmiyor. Sorunların tabana inilerek doğru tespit edilmesi gerekiyor. Bu tespitlerden yola çıkarak çözüm önerilerinin oluşturulup bu önerilerin ilgili bakanlıklara ulaştırılması gerekiyor. Baskı oluşturmak çok önemli. Baskıda bir eksiklik olduğu açık. Haklı taleplerimizi gündeme getirmekten kaçınmamalıyız. Bunu yapabilmemiz içinde örgütlü olmalıyız.


Öte yandan bizdeki vergi koşulları çok ağır. Primler yüksek. Dolayısıyıla durum böyleyken vatandaşların gerçek değerler üzerinden alım satım yapması mümkün olmuyor.


Hükümetin konut alacaklara vereceği desteği nasıl karşılıyorsunuz?


Bu politika 1980'li yıllarda da vardı. Emlak Bankası aracılığıyla yapılıyordu. Vatandaş hem tasarruf yaparken hem konut sahibi olmuş olacak. Bu güzel bir uygulama. Sektöre canlılık getireceğini düşünüyorum. Türkiye'de büyük bir kesim konut edinmek için ciddi gayretler içerisinde. Konut sektörünün canlılık kazanması ülke ekonomisine de önemli katkı sağlayacaktır.


Vatandaşlar konut alırken nelere dikkat etmeli?


İzmir deprem kuşağında olan bir kent. Dolayısıyla inşaat yapılmadan etütlerin yapılması ve buna uygun projelerin üretilmesi çok önemli. Projeye uygun malzemenin kullanılmasına dikkat edilmeli. Vatandaşın bunları kontrol etmesi çok zor. Vatandaşın inşaatı yapan firmanın geçmişine bakması gerekiyor. Burada yapı denetim firmalarına çok büyük görev düşüyor. Diğer yandan belediyelerin kontrol mekanizmasını harekete geçirmesi gerekiyor. Kısaca konutların depreme dayanıklı olup olmadığını iyi araştırmamız gerekiyor.


2016 yılı için kentsel dönüşümle ilgili hazırlanan projelerin daha sağlıklı projeler olduğunu söyleyebilirim. Günümüzde çevre çok önemli. Vatandaşlar konut alırken sadece bir bina satın almıyor. Öncelikle onun çevresine bakıyor. Aslında bir yaşam standardı alıyor. Bu noktada konutların sosyal alanları, ısı yalıtımları, yenilenebilir enerji sistemleri önemli.


Yabancıların ülkemizdeki konutlara ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Türkiye'de konut fiyatlarının düşük olduğunu söylemek mümkün değil. Çeşme'de bir konut almak için harcayacağınız para ile Amerika'daki bir eyaletten konut alabiliyorsunuz. Burada ülkemizi cazip kılan jeopolitik konumudur. Türkiye iklimi, denizi, güneşi ve turizmiyle dışarıdan gelen yatırımcılar için önemli bir cazibe merkezidir. Komşu ülkelerden Türkiye'ye konut edinmek için gelen birçok insan var.


Seferihisar'a Sessiz Evler Projesi


Seferihisar'da birinci konut olarak kullanılacak 220 konutluk projemiz yakın zamanda hayata geçecek. 700 m2 ile 800m2 arasında bahçeler içinde 200 m2 ile 300 m2 arasında kullanıma sahip konutlar planlanıyor. Yüzme havuzları, ticaret merkezi, cafe, restoran, misafirhaneler, atlı spor kulübü, organik süt, yumurta amaçlı yetiştiricilik, bolca yeşil alanlar, parklar, kamelyalara sahip olacak proje aynı zamanda güneş enerjisi ve temal suyundan yararlanarak ısıtma ihtiyacını giderecek. Özel güvenlik, park, bahçe, tesisat işlerinden sorumlu personel istihdam sağlayacak. Denizle buluşmak üzere plajda uzun vadeli kiralama ve ulaşım amaçlı özel servis hizmetleri uygulanacak.  


Yenigün 


Geri Dön