20 / 04 / 2024

Mehmet Emin Birlikti: Afyon modern bir sanayi sitesi kazanacak!

Mehmet Emin Birlikti: Afyon modern bir sanayi sitesi kazanacak!

Kocatepe Gazetesi muhabiri Burçin Aydın, Afyonkarahisar Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı, M. Emin Birliktir, Afyon Modern Küçük Sanayi Sitesi’ne yönelik son gelişmeleri konuştu. İşte o haber...



Afyonkarahisar Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı,  M. Emin Birliktir, Afyon Modern Küçük Sanayi Sitesi’ne yönelik son gelişmeleri Kocatepe Gazetesi muhabirine anlattı.



Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif (ESKK) Başkanı, Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı ve Afyonkarahisar Belediye Meclis Üyesi M. Emin Birliktir, Afyon Modern Küçük Sanayi Sitesi’ne yönelik son gelişmeleri Kocatepe Gazetesi muhabirine anlattı.



YENİ YERE İHTİYAÇ VARDI


M. Emin Birliktir, Afyon Modern Küçük Sanayi Sitesinin durumuna yönelik esnaf ve sanatkârla önceki gün toplantı yaptıklarını belirtti. Birinci Küçük Sanayi Sitesi’nin (Sanayi Çarşısı) şehir içinde kaldığını söyleyen Birliktir; “Birinci Küçük Sanayi Sitesi’nin önüne lüks bir alışveriş merkezi yapıldı. Bilindiği üzere Çimento Fabrikası kalkıyor. Oraya lüs konutlar yapılacak. Yine orada bulunan Güvenevler Mahallesi’nde lüks konutlar var. Karşısınak da spor tesisleri inşa ediliyor. Ortada kalan bu sanayi sitesinin çalışma şansı hiç kalmadı. Dolayısıyla esnaf ve sanatkârımıza söylediğim gibi Belediye onlardan bu dükkânları boşaltmalarını istemeden, birkaç yıl içinde oradaki halk rahatsız olduğunu dile getirmeden bir yer hazırlamak gerekliydi. Bu fikirden yola çıktık. Sağ olsunlar Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu, Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban yardımcı oldular” dedi.


YENİ SİTE KONYA YOLUNDA


Afyon Modern Küçük Sanayi Sitesi için 2. Küçük Sanayi Sitesi’nin arkasında ki arsalara talip olduklarını söyleyen M. Emin Birliktir, sözünü ettiği arsaların Çukur Köyü’ne doğru, sitenin arkasında kalmasına rağmen ilginç bir yaklaşım gösterilip yüksek fiyat istendiğini kaydetti. M. Emin Birliktir, 2 yıl önce metrekaresi 25-30 lira arasında tarla halinde satılan yerlerin Küçük Sanayi Sitesi alanı ilanı sonrası orada yeri olan 17 kişinin önce metrekaresine 250 lira daha sonra 200 liradan aşağı olmayacağı talebinde bulunduklarını belirtti. Metrekaresi 200 liraya alınan tarlanın imar kapsamında DOP olarak ifade edilen uygulama sonucu yüzde 35 oranında ciddi bir kesinti meydana geleceğini söyleyen Birliktir; “Bunun rakamsal bedeli 300 lira idi. Astarı yüzünden pahalıya mal olacaktı. Bizim esnafımızın bunu ödeme şansı yoktu. Bizde burada yapmaktan vazgeçtik. Zaten bu alan arkada kalıyordu. Daha sonra hazine arazileri aramaya başladık. Konya yolunda Karayollarından başladığımızda yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta, havaalanını geçtikten sonra sağ tarafta cephesi komple yola bağlı, bir kilometre cephesi, 220 metre derinliğinde, yaklaşık 200 bin metrekarelik yer bulundu” diye konuştu.


İŞLEMLER BİTMEK ÜZERE


Afyonkarahisar Belediyesi tarafından söz konusu alanla ilgili imar tadilatı yapılarak Küçük Sanayi Alanı ilan edildiğini ifade eden Birliktir; “Cezaevi yapılacak olan arsanın tahsisini almaya çalıştık. Bilinmesi için söylüyorum. Bunlarla ilgili girişimlerimizi yaptık. Gerekli tadilatları yaptık. Kooperatif resmen kuruldu. Maliye Bakanlığı’na gidildi. Milli Emlak Müdürlüğüne gerekli başvuruda bulunuldu. Şu anda işlemler tamamlanma aşamasında. Muhtemelen inşallah bu iş çözülmek üzere. Biz esnafa bugüne kadar haber vermedik. Çünkü arsa işini çözmeden üye kaydı yapmak ve esnaftan para toplamak istemedik. Durumun netlik kazanmasını istedik. Bu süreç kolay olmadı. Belediye’den imar tadilatı yaptırmak, onaylatmak, sonrasında Maliye Bakanlığına müracaat süreç gerektiriyor. Tüm bunlar için ön görülen 3 yıl gibi süreyi sağ olsunlar Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu, Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’ın, Milletvekillerimiz Ali Özkaya, Hatice Özkal’ın yardımlarıyla biz bu süreci 8 ay gibi kısa bir sürede bitmek üzere” şeklinde konuştu.


MODERN ESER KAZANDIRILACAK


“İşlemler bittikten sonra Maliye Bakanlığı arsanın değerini belirleyecek. Muhtemelen yüksek olmayacağı kanaatindeyiz” diyen Birliktir şöyle konuştu: “Arsa parasını esnaf ve sanatkârdan toplayıp, daha sonra inşaat yapımı başlayacak. İnşallah niyetimiz Sanayi Bakanlığı’ndan değil devlet bankalarından kredi kullanmak olacak. Çünkü Sanayi Bakanlığı 30 yıl karışıyor. Önlemek için çokta fazla para çekmeyeceğimizden Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankası ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu krediyi de hazırlamak gerekiyor. Bizim talebimiz bankalardan şu; Bize para verin demiyoruz. Yapılan işin hak edişi ödensin. Yani biz paraya hiç bulaşmayalım. Biz bunu en az fiyata mal etmek için çaba sarf edeceğiz. Üzerinde özellikle durduğumuz depreme dayanıklı, prefabrik ve irtifası yüksek olacak. Örneğin içeriye bir tır girdiğinde dorsesini yukarıya kaldırıp tamir edilebilinecek. Adı gibi inşallah modern sanayi sitesi oluşturarak bir eser bırakmak istiyoruz.”


HEDEF 3 YILDA TESLİM ETME


Uzun yıllar sürecek bir sanayi sitesi inşaatı olmayacağının altını çizen M. Emin Birliktir en fazla 2019 yılında esnafa kura çektirmek niyetinde olduklarını kaydetti. Esnafa yüz metrekarelik kapalı alan vereceklerini belirten Birliktir şunları söyledi: “Yüz metrekarelik, 9 metre yüksekliğinde prefabrik dükkan vermeyi planlıyoruz. Ortalama bin ile bin yüz lira gibi bir taksit çıkacağını ön görüyoruz. Arsa ve genel giderler hariç parasını peşinen ödeyen olursa onun tapusunu hemen vermeyi düşünüyoruz. Üç yıl içinde esnaf ve sanatkârı bu dükkânlara koymayı düşünüyoruz. Konu ile ilgili yaptığımız toplantıda bunları konuştuk. Esnafın ne kadar ödeme yapabileceğini, taksit tutarının nasıl olması gerektiği gündeme geldi. Esnafımızın burada ki menfaati öteki yerde ki arsa ile yeni arsa arasında en az 35 bin lira karları olacak.”




Burcu AYDIN/Afyon Gazetesi


Geri Dön