25 / 04 / 2024

Mehmet Ergün Turan'dan TOKİ İkinci Bahar projesinin detayları!

Mehmet Ergün Turan'dan TOKİ İkinci Bahar projesinin detayları!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, emeklilere 250 lira taksitle konut projesinin detaylarını anlattı. Kadraj programına katılan Turan, "Emekliyi, kira öder gibi ev sahibi yapmayı amaçlıyoruz" dedi.



TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, konuk olduğu programda 'Bu ay 10 vilayete yakın emeklilere tekrar değişik vilayetlerde arz edeceğiz. İnşallah 250 lira, 270,280 bu 250 taksitten başlayan süreçte emekli vatandaşlarımızı kira öder gibi, şu önemli altını çizerek söylemem gereken; bu evler eve taşındıktan sonra taksitleri ödemek kaydıyla başlatıyoruz çünkü dar gelirli vatandaş hem kira ödeyip hem de ev taksiti ödeyemez. Eve taşınmadan önce yüzde 8 - 12 - 15 vilayetine göre bir peşinatı var. Bu daireler işte 75 - 85 bin mertebesinde olduğunu düşünün, buna göre 8 bin, 10 bin neyse bir peşinatı verecek eve taşındıktan sonra da 250 lira 270 lira taksitle evlerine sahip olacak' şeklinde ev sahibi olmak isteyen emekli vatandaşları sevindirecek açıklamalara imza attı.


Yeni Şafak 




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Emekliyi ev sahibi yapmak için kolları sıvayan hükümet, 81 ilde konut projesini devreye almaya hazırlanıyor. Toplu Konut idaresi (TOKİ) tarafından hayata geçirilecek projelerle emekli 250 lira taksitle ev sahibi olabilecek.


Emeklinin yıllardır devam eden bannma (ev) sorununa çözüm bulundu. Hükümet, Toplu Konut İdaresi (TOKİ), eliyle emeklileri uygun koşullarda konut sahibi yapacak. "Emekliye İkinci Bahar Projesi" kapsamında ilk aşamada 17 ilde inşa edilen konut projelerine 7 il daha eklenecek ve proje tüm yurda yayılacak. 11 milyon emekliden ihtiyacı olanlar 250 lira gibi düşük taksitlerle ve uzun vadeli (25-30 yıl gibi) ödeme koşullanyla ev sahibi olabilecek. 


Başvuru iki bankaya 


Emekliler,  TOKİ  projelerinin olduğu illerdeki Ziraat veya Halkbank'a emekli kimlik kartı ve 500 lira bedel ile başvuru yapabilecek. Ancak başvuru yapan emeklilerin, TOKİ'den daha önce konut satın almamış olması, kendisi, eşi ve çocuklan üzerine tapuda kayıtlı bağımsız bir bölümün veya konutun bulunmaması, il sınırlan içinde bir yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması şartı aranıyor. 

Aynca hane halkı gelirinin en fazla net 3200 lira olması gerekiyor. İstanbul'da gelir şartı 3700 lira. Projeler TOKİ tarafından ilan ediliyor. TOKİ ayrıca farklı illerdeki emekli dernekleriyle özel projeler üretmek için görüşme yapıyor. 


Dul eş de başvurabilir 


Emeklinin vefatı durumunda vefat eden emeklinin yalnızca dul eşi başvuruda bulunabiliyor. Eşlerden her ikisinin de emekli olması durumunda, yalnızca birinin başvuruda bulunması gerekiyor. TOKİ, alt gelir grubu için ürettiği konutlann yüzde 25'ini emekliye ayırıyor. Konut almak için başvuru yapıldıktan sonra noter huzurunda kura çekilişi yapılıyor. Konut çıkmayan emekli üzülmesin, tekrar kura hakkı var. TOKİ'den konut alan emekli konutunu, borcu bitene kadar devredemiyor. Ayrıca emeklinin konutta oturma şartı da var. 


Hangi illerde proje var? 


-Konya Meram, kuralar 2 Şubat'ta çekilecek. 

-Karaman Merkez Kırbağı, kuralar 3 Şubat"ta çekilecek. 

-Elazığ Merkez Zafran Mahallesi, kuralar 5 Şubat'ta çekilecek. 

-Gaziantep islahiye Fevzipaşa 2. Etap, kuralar 10 Şubat'ta çekilecek. 

-Şanlıurfa Akabe, kura 9 Şubat'ta çekilecek. 

-Karabük Safranbolu, kuralar 12 Şubat'ta çekilecek. 

-Balıkesir Bandırma Edincik 2. Etap, kuralar 15 Şubat'ta çekilecek. 

-Adana Sançam, Aksaray merkez, Eskişehir Tepebaşı, Kayseri Mimar Sinan, Hatay Reyhanlı, Kahramanmaraş Türkoğlu ve Kütahya Tavşanlı'da yapılacak 2705 konut için emeklilerden talep toplanacak. 


ÖDEMELER TESLİMDEN SONRA 


TOKİ Başkanı Ergün Turan, emeklilere 250 lira taksitle konut projesinin detaylannı anlattı. Turan, "Emekliyi, kira öder gibi ev sahibi yapmayı amaçlıyoruz" dedi. Önemli bir detayın altını çizen Ergün Turan şunları söyledi: 


"Taksitleri, eve taşındıktan sonra başlatıyoruz. Çünkü dar gelirli vatandaş hem kira ödeyip hem de ev taksiti ödeyemez. Eve taşınmadan önce vilayetine göre yüzde 8-12-15 gibi bir peşinatı var. Bu daireler 75-85 bin lira civarında. Buna göre; emekli 8 bin, 10 bin neyse bir peşinat verecek. Eve taşındıktan sonra da 250 lira, 270 lira gibi taksitle evlerine sahip olacak." 



Posta


Geri Dön