25 / 04 / 2024

Mehmet Görmez: Camileri inşa etmek yetmiyor, imar etmek de gerekiyor!

Mehmet Görmez: Camileri inşa etmek yetmiyor, imar etmek de gerekiyor!

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, camilerin mimari yapılarının sadece belli yaş grubu erkekler için değil, toplumun bütün kesimine hitap edecek şekilde olması gerektiğini belirtti...



Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, camilerin mimari yapılarının sadece belli yaş grubu erkekler için değil, toplumun bütün kesimine hitap edecek şekilde olması gerektiğini kaydederek, "Şunu asla unutmamak gerekir ki, camilerimiz sadece belli bir yaşın üzerinde erkek cemaate hitap eden, çocuklar için mekanı olmayan, gençler için kucak açmayan, kadınlarımızı ve ailelerimizi içerisine kabul etmeyen, engellilerine yeri olmayan bir camii İslam'ın camisi değildir" dedi. 


O TEMASLARDA bulunmak üzere bugün öğle saatlerinde? 

Afyonkarahisar'a gelen Başkan Görmez, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, Afyon Kocatepe Üniversitesi Camii'nin açılış törenine katıldı. 


ÜNİVERSİTE KAVRAMI MABETLERDEN ÇIKMIŞTIR 


Yaklaşık 3 bin 500 kişi kapasiteli ve modern mimari ile inşa edilen caminin açınılış töreninin de konuşan Başkan Görmez, mabetler ile üniversitensin ayrı düşünülmemesi gerektiğini kaydetti. 


Tarihte bütün dinlere ve kültürlere bakıldığı zaman üniversite ile mabetlerin birbirinden ayrılmaz iki önemli müessese olduğunu söyleyen Başkan Görmez, "Hatta bazı medeniyetlerde üniversite kavramı mabetlerden çıkmıştır. Fakat son yüzyılda insanoğlu, insanlık tarihi bir zihinsel karmaşa yaşamış ve zaman zaman üniversite ile mabet birbirinden ayrı terakki edilmiştir. Oysa üniversite ile mabet ayrılınca, din ile bilim, akıl ile vahi, akıl ile kalp, bu dünya ile öte dünya birbirinden ayrılmıştır. Bütün bunları yeniden birleştirmek için bilim ile dini, akıl ile vahi, kalp ile kavmi ve* dünya ile ebedi hayatı için mabet ile üniversitelin birlikte düşünülmesine ihtiyaç vardır. Camilerimizin bir şeye daha ihtiyacı var, o da şudur, camiyi inşa etmek yetmiyor, aynı zamanda imar etmek de gerekiyor. Bunun için de peygamberimizin ifadesi ile kalbi camiye dürmüş ve kalbini camide unutmuş gençliğe ihtiyacımız vardır. 

İnşallah gençlerimizle camilerimizi en iyi şekilde imar ederiz" diye konuştu. 


DAHA BÜYÜK MESAFELER KAT ETMEYE İHTİYACIMIZ VAR 


Camilerin mimarı yapıları.hakkında da konuşan Başkan Görmez, şunları söyledi: "Şunu asla unutmamak gerekir ki. camilerimiz sadece belli bir yaşın üzerinde erkek cemaate hitap eden, çocuklar için mekanı olmayan, gençler için kucak açmayan, kadınlarımızı ve ailelerimizi içerisine kabul etmeyen,  engellilerine yeri olmayan bir  camii İslam'ın camisi değildir, bu İslam'ın mabedi olmaz. İslam'ın mabedi Allah'ın bütün kullarını kadını ile erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla ve çocuğuyla herkesi kucaklayan bir mabet olarak biz inşa etmeliyiz. Mimarlarımız çalışmalarımızı bu yönde yapmalılar. Şimdilerde camilerimiz bu yönde yeni yeni bütün bu fonksiyonları içerecek şekilde gelişiyor. Ama daha büyük mesafeler kat etmeye ihtiyacımız var. "Konuşmaların ardından cami, Başkan Görmez ve protokol üyelerinin kestiği açılış kurdelesi ile hizmete girdi. Açılışın ardından Başkan Görmez, 2014 yılının ilk Cuma namazının hutbesini Afyonkarahisar'dan verdi ve namazı kıldırdı. 


Milli Gazete


Geri Dön