19 / 04 / 2024

Mehmet Görmez: Kentsel dönüşümde camilere yer verilmiyor!

 Mehmet Görmez: Kentsel dönüşümde camilere yer verilmiyor!

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Görmez, camilerin kadın, çocuk, engelliler de düşünülerek yapılandırılması gerektiğini belirterek, kentsel dönüşüm projelerinde camilere yer verilmemesine dikkati çekti



Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet  cami ile okulun karşı karşıya getirilmemesi gerektiğini belirterek “Hiçbiri diğerinin alternatifi değildir” dedi. Görmez, Türkiye’nin bugün yeni kentsel dönüşüm projeleri yaşadığını anımsatarak, bütün bunlar yapılırken camilerin yine unutulduğunu savundu. Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle 2-5 Ekim’de yapılacak Cami Mimarisi Sempozyumu ile ilgili yaptığı basın toplantısında cami mimarisinde kötü taklitlerin ciddi bir sorun olduğunu söyledi.


Bazı minareler gökdelenle yarışıyor


Bazı cami minarelerinin adeta gökdelenlerle yarışmaya kalktığını anlatan Görmez, “Sosyoekonomik ve sosyokültürel referansları aşamayan bir üslup arayışının popülerleşmesine şahit oluyoruz. Nitekim eleştiriler içerisinde market camiler, altında marketler veya çok katlı camiler... Bütün bunlar sadece ekonomik sorunların zorladığı birtakım yapılardır” diye konuştu. Görmez, Türkiye’nin bugün yeni kentsel dönüşüm projeleri yaşadığını anımsatarak, bütün bunlar yapılırken camilerin yine unutulduğunu savundu. Görmez, şunları kaydetti: “Belki onlarla birlikte camilerin de bu kentsel dönüşüme uygunluğunu yeniden ele almak gerekiyor. Belki bütün bu yanlış yapıları ortadan kaldırıp yenilediğimiz gibi, bütün yapılar içerisinde artık yabancı kalan ve hiçbir ihtiyaca karşılık vermeyen mabetlerin de belki ortadan kaldırılarak yeni projelerle yenilenmesi gerekecektir.”


Cami ile okul alternatif değillerdir


Görmez, “Cami yapımlarının sadece yüksek bir dindarlık göstergesi olarak ele alınıp üzerinden yapılan yanlış değerlendirmeler var. Cami ile okulu karşı karşıya getirmek... Hiçbiri diğerinin asla alternatifi değildir. Bu ülkede şu kadar hastane, cami, okul vardır. Bunlar birbirinin alternatifi olan şeyler değildir, bunlar birbirini tamamlayan yapılardır” diye konuştu. “Cami olgusunu siyasal bir lehçeye tabi olarak tartışmak doğru değil” diyen Görmez, zaman zaman gerek Türk filmlerinde gerek bazı yazılarda, romanlarda, makalelerde, haberlerde ve değerlendirmelerde kendisini son derece rahatsız eden bir şeyler olduğunu söyledi.

Star


Geri Dön