25 / 04 / 2024

Mehmet Güllüoğlu: Depremler değil, bina öldürür!

Mehmet Güllüoğlu: Depremler değil, bina öldürür!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Güllüoğlu, "Depremler değil, bina öldürür diyoruz. O yüzden yapı stokları önemli. Köylerde kerpiç evler, kötü malzeme kullanılmış ve mühendislik almamış evler var." dedi.



Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, merkez üssü İran'ın Hoy kenti olan 5,9 büyüklüğündeki depremde 8 kişinin vefat ettiği, Van ilinin Başkale ilçesine bağlı Özpınar Mahallesi'nde inceleme yaptı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Güllüoğlu, depremden hemen sonra destek amacıyla Erzurum ve Diyarbakır'dan ekiplerin bölgeye gönderildiğini belirtti. 

Depremin yaşandığı gün arama faaliyetlerinin tamamlandığını ifade eden Güllüoğlu, "Depremin üzerinden 12 saat geçmeden enkaz altında kimse kalmamıştı. Daha sonra iyileştirme çalışmalarına başladık. Barınma anlamında ilk günden itibaren çadır dağıtımını gerçekleştirdik. Depremin yaşandığı mahallelerde çadırları kurduk. Sıcak çorba, yemek ve kuru gıda dağıttık. Bu çalışmaların tamamını depremin ilk iki gününde yaptık." şeklinde konuştu. 

Binaların yapısının depremde etkili olduğuna vurgu yapan Güllüoğlu, şu ifadeleri kullandı;

"Her deprem sonrası vurguladığımız bir konu var. Depremler değil, bina öldürür diyoruz. O yüzden yapı stokları önemli. Köylerde kerpiç evler, kötü malzeme kullanılmış ve mühendislik almamış evler var. Yine şehirlerde de eski evler var. Depremlerde bizi en çok tedirgin eden, vatandaşlarımızı mal ve can kaybına sebep olan bu etkenlerdir. Burada yaşadığımız en büyük zorluk eski yapılar."

Van'da 376 konut, 447 ahır yıkıldı!


Geri Dön