29 / 03 / 2024

Van'da 376 konut, 447 ahır yıkıldı!

Van'da 376 konut, 447 ahır yıkıldı!

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Van'da depremden etkilenen mahallelerde yaptığı hasar tespit çalışmaları sonucunda 376 konut, 447 ahırın yıkıldığını açıkladı.



İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, merkez üssü İran'ın Hoy kenti olan 5,9 büyüklüğüne sahip depremin ardından etkilenen mahallelerde gerçekleşen hasar tespit çalışmalarında 376 konut, 447 ahır ve 65 deponun yıkıldığını açıkladı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bakan yardımcısı Çataklı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu ile Başkale Kaymakamlığında kurulan Deprem Kriz Merkezi'nde, bölgede yapılan çalışmalarla ilgili gazetecilere açıklama yaptı. 

23 Şubat'ta sabahı 08.53 ve akşamı 19.00'da yaşanan 5,9 büyüklüğüne sahip iki depremde 9 kişinin yaşamını yitirdiliği anlatan Çataklı, yaralanan 54 kişiden ikisi yoğun bakımda olmak üzere 18'inin tedavisinin devam ettiğini, 36'sının da taburcu edildiğini açıkladı. 

Şu ana kadar 9'u 4'ten büyük 251 artçı sarsıntının kaydedildiğinden bahseden Çataklı, ilk andan itibaren AFAD, UMKE, jandarma ekipleri ve diğer birimlerin arama kurtarma çalışmalarına başladığını sözlerine ekledi.

- "Barınma anlamında sorunu büyük oranda çözdük"

Van İl AFAD ve çevre illerden 84 personel görevlendirdiklerini, Sağlık Bakanlığı tarafından 92 UMKE personeli, 8 doktor ve yeteri kadar araçla müdahalede bulunduğundan bahseden Çataklı, şu ifadeleri kullandı:

"Kısa süre içinde arama kurtarma çalışmaları tamamlandı ve diğer süreçler işledi. Barınma durumuna bakıldığında kış koşulları ve hava soğuk. Bölgeye diğer illerden 2 bin 80 çadır sevk ettik. Bunlardan bin 20 tanesi lojistik depomuzda. İhtiyaç olursa onları da alana sevk etmek üzere hazır bekletiyoruz. Şu an köylerde 619 çadır kuruldu. Her köyümüzde fazladan kurulmayı bekleyen çadırlarımız var. İhtiyaç duyulması halinde AFAD, Jandarmamız çadır kurulumu faaliyetlerini yürütüyor. Barınma anlamında sorunu büyük oranda çözdük. Münferit sıkıntılar, ihtiyaçlar gündeme geldikçe onları da gidermek üzere yeterli kapasitemiz hem malzeme ve insan kapasitesi bakımından hazır."

Kış nedeniyle ısınma sorunu yaşanmaması için bölgede 8 bin 413 battaniye, 930 ısıtıcı ve 514 soba dağıttıklarını açıklayan Çataklı, alanın büyüklüğü ve hane sayısı dikkate alındığında bu sorunun büyük oranda çözüldüğünü kaydetti. 

Bölge için hayvan barınaklarının önemli bir konu olduğundan bahseden Çataklı, diğer illerden bölgeye gönderilen 829 hayvan çadırının kurulum çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. 

- "3 gün içinde hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasını bekliyoruz"

Depremzede vatandaşların her türlü ihtiyacına cevap vermek amacıyla çabaladıklarını anlatan Çataklı, şunları söyledi: 

"İlk gün 3 bin kişiye sıcak yemek verilmiş, bin kişiye kumanya dağıtılmıştı. Dün sabah 5 bin kişilik kahvaltı, öğlen 8 bin kişilik sıcak yemek ve akşam 5 bin kişilik sıcak yemek verilmişti. O uygulama bugün de devam etti. Yine ihtiyaç sahiplerine gıda kolisi dağıtımı çalışmaları devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütüyor. 12 ekiple 24 personel çalışıyor bu konuda. Bugün 18 ekip daha buna dahil oldu. 3 gün içinde tamamlanmasını bekliyoruz. 376 konutun, 447 ahırın, 65 deponun yıkıldığını görüyoruz. Bunlar şu ana kadar yapılan tespitler. Bu sayı değişecektir. Yine ağır, orta ve hafif hasarlı gibi diğer yapılar buna dahil değil."

İlk anda ortaya çıkabilecek ihtiyaçların giderilmesi için AFAD'dan 2,5 milyon lira, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının da 1 milyon lira gönderildiğini belirten Çataklı, "Süreci en iyi şekilde götürmeye çalışıyoruz. Devletimizin bütün kurumları görevlerinin gereğini yerine getiriyor. Bundan sonraki süreçle ilgili aynı şekilde bütün kurumlarımızın çalışmaları devam edecek." açıklamasında bulundu.

- "Tespit çalışmalarında bulunduk"

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Aksu ise bölgede hayvancılığın en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu, bu nedenle dün Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez'le sahada tespit çalışamları yaptıklarını kaydetti.

İhtiyaçların büyük bölümünü sahaya intikal ettirdiklerinden bahseden Aksu, "Eksiklerin tamamlanması noktasında genel müdürlerimize sahaya getirdik. Hızlı bir onarma içindeyiz. Milletimizin başı sağ olsun." dedi.


Geri Dön