19 / 04 / 2024

Mehmet Kalyoncu: Oturum amaçlı konut geliştirilmeli!

Mehmet Kalyoncu: Oturum amaçlı konut geliştirilmeli!

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu yaptığı açıklamada "Sektörde konut tüketicisi analiz edildiğinde oturum amaçlı konut müşterisinin artık esas belirleyici tüketici kitlesi olduğunu görüyoruz" dedi.



Gayrimenkul sektöründe Konut Fiyat Endeksi (KFE) Ocak 2020 tarihinden beri enflasyonun üzerinde getiri sağlamaya başladı. Böylece fiyat endeksleri 29 aylık bir aradan sonra yeniden pozitif getiri sağlarken, Merkez Bankası'nın verilerine göre sektörde Mayıs'ta sağlanan reel getiri oranı ise yüzde 10.6 oldu. Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre, üç büyük ilin konut fiyat endekslerindeki gelişmeler masaya yatırıldığında, 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre mega kent İstanbul’da yüzde 3,8, Ankara’da yüzde 7,0 ve İzmir’de yüzde 7,1 oranlarında artış görüldü. 

Oturum amaçlı konut geliştirilmeli

Yıllık olarak yaklaşık 1 milyon 400 bin konutun el değiştirdiği, demografik sebeplerden dolayı 750 bin adet yeni konut ihtiyacının sürdüğü Türkiye’de konuta talep artarak devam edeceğini belirten GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Fakat sektörde konut tüketicisi analiz edildiğinde oturum amaçlı konut müşterisinin artık esas belirleyici tüketici kitlesi olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla projeler bundan sonra satış sıkıntısı yaşamak istemiyorsa daha çok yatırımcı odaklı değil oturum amaçlı müşteri kitlesine yönelik kurgulanmalı”uyarısında bulundu. Ancak bu yıla özel farklı bir durum sözkonusu olduğunu belirten Kalyoncu, “Yükselen inşaat maliyetlerinin birçok projeyi etkilemesine rağmen, firmaların uzun süredir fiyatları sabit tutmasından dolayı bu dönem konut alanlar kazançlı çıkacak. Yatırımcılar düşük faizli konut kredisini değerlendirecektir. Çünkü yeni başlayacak projelerde bu fiyatlarla satış yapmak mümkün olmayacak. Dolayısıyla bu yıl satılan konutların yüzde 15-25 kadarının yatırımcılar tarafından alınacağını düşünüyorum” dedi.

 

Ev satın alacaklar için kritik uyarılar!


Geri Dön