26 / 04 / 2024

Yatırım amaçlı konut alımı artacak!

Yatırım amaçlı konut alımı artacak!

Konut kredilerinde faizlerin düşmesi ile birlikte yatırım amaçlı konut alımı da hız kazanacak. Konut yatırımında geri dönüş süresinin kısalması konutların getirisini artıracak. 



Hükümetin konut piyasasını canlandırmak, alıcıların elini rahatlatmak için attığı adımlara firmaların da destek vermesiyle de gayrimenkul yeniden para getiren yatırım aracı olarak görülecek. 

Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre konut artışındaki hızlanmayla birlikte konut yatırımlarındaki geri dönüş süreleri de kısalacak. Konut kredilerinde faizlerin düşmesiyle beraber yatırım amaçlı konut alımı da hızlanıyor.  Konut yatırımında geri dönüş süresinin kısalması konutların getirisini artıracak. Ev sahipleri ortalama 16-18 yılda yatırımlarını geri kazanabilecek.

GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ 22 YILA ÇIKTI

Merkez Bankası'nın uzmanları tarafından yapılan araştırmaya göre 2010'da ortalama 18 yıl olan geri dönüş süresi 2018'de 22 yıla yükseldi.  Bu yıl itibariyle satın alınan bir konutun kendini amorti etme süresi 2010'a göre alınan bir konutta 4 yıl uzadı. İstanbul, İzmir,  Ankara  gibi büyükşehirlerde geri dönüş süreleri yeni konutlarda 20 yılın üzerine çıktı.  

Merkez Bankası uzmanlarınca hazırlanan konutta geri dönüşüm raporuna göre, Türkiye'de konut, bir barınma ihtiyacı olduğu kadar güvenli bir yatırım aracı olarak da görülüyor.

Faizlerdeki düşüşün etkisiyle 2018'de yatırım amaçlı konut alımları da hız kazanacak. Hükümetin ekonomi paketiyle konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18 KDV'yi yüzde 8'e, tapu harcı oranını yüzde 4'ten yüzde 3'e indirmesi de piyasaya olumlu yansıdı. Yapılan düzenleme ile 600 bin liralık konut alım satımında yüzde 4 üzerinden 24 bin lira olan harç yüzde 3 üzerinden 18 bin liraya düştü. 


Geri Dön