26 / 04 / 2024

Mehmet Müezzinoğlu şehir hastanelerinin ne zaman açılacağını açıkladı!

Mehmet Müezzinoğlu şehir hastanelerinin ne zaman açılacağını açıkladı!

Yeni Birlik yazarı Aslı Üstünkaya, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile bir röportaj gerçekleştirdi. Müezzinoğlu, bisiklet projesi ve şehir hastanelerinin ne zaman açılacağı konusunda bilgiler verdi.



Bisiklet projesi ile ilgili olarak, bisiklet yolları için teşvik vermeyi düşünüyor musunuz?


Hayır. Teşvik işte bu. Belediye bisiklet yolunu yapacak, orada yaşayan insanının sağlığına katkı sağlayacak, biz de bisikletleri vereceğiz.


Trafiğe de çözüm olabilir mi?


Trafiğe çözüm olmaktan ziyade, bizim amacımız sağlığa katkı sağlamak. Tabi burada şunu söylüyoruz. İyi olan, sağlıklı olan bir insan binlerce hayal kurabilir.Sağlıklı olan bir insan sevdikleriyle birlikte geleceğini planlayabilir, ama hasta olan insanın tek bir hayali vardır, iyi olmak. O zaman diyoruz ki, hasta olup da iyi olma hayali kurmaktansa, sağlıklı ol, binlerce hayal kur, sağlıklı ol sevdiklerinle birlikte geleceğini planla. 


Sağlık turizmi ile ilgili neler yaptığınızı öğrenebilir miyim? Geçtiğimiz günlerde bir toplantınıza katılmıştım, Bab-ı Ali Toplantıları'ndandı. Orada gece görüşlü helikopterden bahsetmiştiniz..


Başladı o. Sağlık turizmi Türkiye’nin önemli bir alanı. Bir defa Türk tıp bilim adamları, tıp hekimleri ve sağlık hizmeti sunucuları Türkiye’deki standartı, dünya ile yarışabilecek durumda. Organ naklinde iddialı ekibimiz ve kadrolarımız var. Kanser tedavisinde - onkolojide, estetik cerrahide, plastik de, ağız diş sağlığında.Hangi alanı sayarsanız sayın bu bölgenin yakın coğrafyamızın en ideal merkezi Türkiye.Şimdi Türkiye'nin bu potansiyel bölgesindeki 3 saatlik uçuş mesafesine baktığımızda yaklaşık  1.5 milyarlık nüfusa hitap edebiliyor. Bu 1.5 milyarlık nüfusa hitap eden bölgede biz sağlık turizminin güçlü merkezi olmalıyız. O nedenle şimdi Meclis’e sunmayı hazırladığımız yasa tasarımız olgunlaştı. Ve inşallah önümüzdeki haftalarda Meclis’e gelecek, Uluslararası Sağlık Hizmetleri Başkanlığı’nı kuruyoruz. Bu, bakanlığın dışında üst bir kuruluş olacak. Buna üniversitelerimiz, buna özel sektörümüz, buna Sağlık Bakanlığı’nın Eğitim ve Araştırma Hastaneleri katılabilecek. Bir de şunu düşünüyoruz; Türkiye’nin farklı bölgeleri var. Yani İzmir’in sağlık turizminde sunabileceği, marka olabileceği alanlarını öne çıkaracağız. Edirne’nin bölgesel  marka olabileceği alanları öne çıkaracağız. Malatya'nın işte, karaciğer naklinde iyi bir alt yapısı var ise onu daha iyi bir noktaya taşıyacağız. Afyon’u, Bursa'yı termal sağlık turizmi varsa, termal sağlık turizminde farklı noktaya taşıyacağız. Kuzey ülkelerinin yaşlı nüfusu var, o zaman kuzey ülkelerinin yaşlı nüfusu için belki Ege’yi, Akdeniz’i buraları sağlıklı yaşlılık kentleri oluşturarak buralarda sağlık turizminin ayaklarını oluşturacağız. Bu yıl bunları şekillendirme dönemimiz olacak. Ama yasal düzenlemeyi 2-3 ay içerisinde meclisten geçirmiş oluruz.


Şehir hastaneleri ne zaman açılıyor? 


Şehir hastaneleri.. Şu anda ilk açacağımız Mersin olacak. Haziran - Temmuz gibi Mersin bitiyor. Ama hedefimiz Eylül gibi hizmete açmak. 1 - 2 ay uygulama dönemi, geçiş dönemi gibi düşünüyoruz. Eylül gibi Mersin’i, yıl sonunda doğru Isparta ve Yozgat'ı. 2017 yılının başı veya bu ayları itibarı ile de 3 bin 660 yatak kapasiteli en büyük -bu alandaki projelerimizin en büyüğü olan  Ankara  Bilkent’i seneye hizmete sunmayı amaçlıyoruz, hedefliyoruz.


Aslı ÜSTÜNKAYA/Yeni Birlik


Geri Dön