16 / 04 / 2024

Mehmet şžimşek: Enerji fiyatları en büyük risk!

Mehmet şžimşek: Enerji fiyatları en büyük risk!

Maliye Bakanı Mehmet şžimşek, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu'nun 'Türk Ekonomisi ve İnşaat Sektörü' toplantısında uluslararası piyasalarda Türkiye'yi bekleyen riskleri değerlendirdi



Bakan şžimşek, Türkiye'nin an itibarıyla küresel manada karşı karşıya olduğu en büyük riskin dünyada enerji fiyatlarının yükselmesi olduğuna dikkat çekti. Enerji maliyetlerinin ekonomiye etkisine dikkat çeken şžimşek, 'Cari açık önemli ölçüde enerji kaynaklı. Son sekiz yılda enerjiyi dışarıda tuttuğumuzda, açık verdiğimiz yıllar istisnadır, fazla verdiğimiz yıllar ise çoğunluktadır. Enerji konusu önemli. Dünya enerji fiyatlarının yükselmesi küresel alanda karşılaştığımız en büyük risk.' dedi. Türkiye'de reel sektörün en büyük iki sorununun kayıt dışılık ve enerji maliyetleri olduğunu ifade eden Bakan, bu iki unsurun şirketlerin rekabet gücünü belirlemede çok önemli olduğunu kaydetti. Bu sorunların bugünden yarına çözülemeyeceğinin altını çizen şžimşek, 'İki konuda da kısa vadeli çözüm beklememek lazım.' açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin 2011'den umutlu olması için birçok sebep bulunduğunu belirten Maliye Bakanı, '2010'da hedefin çok üzerinde bütçe dengesi tutturacağız. 2011 hedefini tutturmaya yardımcı bir sürü adım attık. 2011'de umutlu olmak için birçok sebep var. Mikro adımlarla makro temelleri sağlamlaştırıyoruz.' diye konuştu. Dünyadaki risk iştahının artmasının Türkiye lehine olduğunu vurgulayan Bakan, ilginin daha da artacağını söyledi. Gelir Vergisi'ni daha basitleştirerek modern bir çerçevede uygulamak için çalışmalar yapıldığını anlatan şžimşek, seçim nedeniyle muhtemelen bunun ileriki bir döneme bırakılacağını belirterek, 'Ama bundan sonraki dönemde Gelir Vergisi reformunu inşallah Meclis'e taşıyıp uygulamaya koyma imkanımız olacak.' dedi.
Zaman


Geri Dön