17 / 04 / 2024

Mehmet Şimşek: Yatırım yapılabilir notumuza geri döneceğiz!

Mehmet Şimşek: Yatırım yapılabilir notumuza geri döneceğiz!

Türkiye'de sisteme ilişkin taşların yerine oturması ve reform seferberliğiyle kredi notunun yükseleceğini belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Biz iddialıyız... Yatırım yapılabilir kategorideki notumuza geri döneceğiz" dedi.



Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye'nin kredi notunda düşüşler yaşandığının hatırlatılarak 2017'de bu konuda tersine bir hareket bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine Şimşek, bunun mümkün ama bir miktar şartlara bağlı olduğunu ifade etti. Anayasa değişikliğinin başarılı şekilde gerçekleştirilmesi, Türkiye'de sisteme ilişkin taşların tam olarak yerine oturması ve reform seferberliğiyle kredi notunun yükseleceğine dikkati çeken Şimşek, "Biz iddialıyız. Yatırım yapılabilir kategorideki notumuza geri döneceğiz. Sadece biraz zaman alabilir" diye konuştu.


ÖZEL SEKTÖR FIRSATLARı SINIRSIZ 

Başta Maliye Bakanlığı olmak üzere kamuya alımların başlayıp başlamayacağının sorulması üzerine Şimşek, istihdamın büyük bir kısmının özel sektörde olduğunu dile getirdi. Şimşek, "Devlete umut bağlamak tabii ki bir seçenektir ama orada alımların sınırlı olacağını görmemiz lazım. Kendimizi geliştirelim. Beceriler, dil çok önemli. Deneyim kazanalım. Özel sektörün önünü açıyoruz. Oradaki fırsatlar sınırsız. Tabii ki çalışacaklar biz de alacağız ama kendilerini geliştirmeye odaklansınlar" dedi.


GÜÇLÜ VE DİRENÇLİYİZ 

Şimşek, Türkiye'nin 2015 Kasım'dan bu yana yaşadığı gelişmelere bakıldığında, bu tip bir girişimin yaşandığı ekonomilerde sistemin çöktüğünü dile getiren Şimşek, buna rağmen Türkiye'nin ayakta, güçlü ve dirençli olduğunu kaydetti. 


Gümrük Birliği adımı eski AB'ye tam üyelik gibi...  

AB ile ilişkilere dair soruyu da yanıtlayan Şimşek, taraflar arasında yaşanan gelişmeleri aile içindeki gürültülü bir dönem olarak görmek gerektiğini söyledi. AB'nin oy birliğiyle Gümrük Birliği Anlaşması'nın kapsamını genişletme kararı aldığını hatırlatan Şimşek, "Bu, neredeyse eski AB'ye tam üyelik demek. Serbest dolaşım hariç. Biz sanayi, tarım, hizmetler ve kamu alımları çerçevesinde... Bu 1980'li, 90'lı yılların Avrupa Ekonomik Topluluğu gibi bir şey. Bizim eskiden parçası olmak istediğimiz AB'nin tam üyeliğinin önünü açıyorlar" dedi. 


Türkiye'ye 11.5 ayda 1.6 milyar $ fon girişi 

Türkiye'nin yaşadığı travmaların, geçirdiği badirelerin yurtdışındaki algısını etkilediğini vurgulayan Mehmet Şimşek, şöyle devam etti: "Her şeye rağmen liranın bundan sonraki gidişatı önemli ölçüde fon akışıyla ilgili. Son 2 yıldır küresel ölçekte gelişmekte olan ülkelerden ciddi fon çıkışları yaşandı. 2017'de Uluslararası Finans Enstitüsü'nün tahminlerinden yola çıkıyorum. Onlar, bu sene çıkışların azalacağını öngörüyordu. Nitekim öyle oldu. Hatta Türkiye'ye net giriş oldu. Son 11.5 aya baktığınız zaman 1.6 milyar dolar net fon girişi var." 


Akşam


Geri Dön