25 / 04 / 2024

Mehmet Şimşek'ten Türkiye'nin inşaatla büyüdüğü eleştirilerine yanıt!

Mehmet Şimşek'ten Türkiye'nin inşaatla büyüdüğü eleştirilerine yanıt!

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek, muhalefetin Türkiye'nin inşaatla büyüdüğü eleştirilerini yanıtladı...



Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Şimşek, muhalefetin Türkiye'nin inşaatla büyüdüğü eleştirilerini yanıtlayarak, son 15 yıllık dönemde inşaat sektörünün katma değer içindeki payının ortalama yüzde 6,9 olduğunu, geçen yıl itibarıyla yüzde 8,6 olarak gerçekleştiğini bildirdi. Bunun OECD ve Avrupa Birliği (AB) ortalamasının üzerinde olduğuna dikkati çeken Şimşek, Türkiye'de kentsel dönüşüm ihtiyacının yüksek olduğunu, AB'de böyle bir durumun bulunmadığını, bu ülkelerin altyapı ihtiyacını çok uzun süre önce giderdiğini anlattı.

Şimşek, büyümede tüketimin payına ilişkin de "Türkiye'de gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYİH) harcamalar boyutuyla bakıldığında, her zaman tüketimin payı genelde üçte iki, dörtte üç arasında olmuştur. Türkiye her zaman iç talep eksenli büyümüştür. İç talep ağırlıklı büyümediği nadir yıllar 1994'tür, 2001'dir, iç talebin bir kriz nedeniyle çöktüğü yıllardır. Tüketim kısmen cari açığa yansıyor." değerlendirmesinde bulundu.


Geri Dön