26 / 04 / 2024

Mehmet Tatar: Deprem politikası oluşturulmalı!

Mehmet Tatar: Deprem politikası oluşturulmalı!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Ceyhan depreminin üzerinden geçen 16 yılda da afet yönetim sisteminin hala çözümün değil, sorunun bir parçası olmaya devam ettiğini söyledi.



TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO)  Adana  Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, depremlerde yaşanan acıların son bulması için depremden sonra çare arama politikası yerine, deprem öncesi önlemleri içeren halkın yararına bir deprem politikası oluşturulmasını istedi. 


Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 93'ünün aktif deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu ve yüzde 98'inin deprem riski altında olduğunu belirten JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, "Bilinen bu ciddi risklere rağmen yapılan uyarılar dikkate alınmadığı için doğa olaylarının afete dönüşmektedir. 


Depremlerde binlerce insanımızı yitiriyor, önemli maddi kayıplara uğruyoruz. 

Doğal afetlerin türü ne olursa olsun her yıl ortalama Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 3'ü oranında zarara neden olmaktadır. Deprem zararlarının azaltılmasının bu konudaki temel politikaların saptanmasına bağlıdır. Depremden sonra çare arama politikası yerine, deprem öncesi önlemleri içeren halkın yararına bir deprem politikası oluşturulmalıdır. Başta deprem olmak üzere, heyelan, çığ/kaya düşmesi, subaskını gibi doğa olayları, bilinçsizce verilmiş yer seçimi kararları, mühendislik verilerinden yoksun imar planları, mühendislik hizmeti görmemiş düşük standartlardaki yapı üretimi ve denetimi süreci ile uygulanan rant politikaları sonucu insani, sosyal ve ekonomik yıkımlara dönüşmektedir. Doğa olaylarının afete dönüşmesi 'kader' değildir ve toplumsal acıların tekrar tekrar yaşanmaması bizim elimizdedir" dedi. 


Adana Günaydın


Geri Dön