28 / 03 / 2024

Melen Barajı için geri sayım başladı!

Melen Barajı için geri sayım başladı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, İstanbul'un 2071 yılına kadar su ihtiyacını garanti altına alacak Melen Barajı'nın tamamlanmasına 285 gün kaldığını bildirdi.




Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, İstanbul'un 2071 yılına kadar su ihtiyacını garanti altına alacak Melen Barajı'nın tamamlanmasına 285 gün kaldığını bildirdi.


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'un uzun vadeli içme suyu İhtiyacını karşılamak için geliştirilen Melen Projesi'nin 4 safhadan oluştuğunu belirtti.


Dünyanın birçok ülkesinin nüfusundan fazla nüfusa sahip olan İstanbul için geliştirilen projenin en önemli ayaklarından birini Melen Barajı'nın oluşturduğunu vurgulayan Eroğlu, baraj tamamlandığında İstanbul'un 2071 yılına kadar içme suyu ihtiyacının karşılanmış olacağını ifade etti.


"Baraj 12 Mayıs 2017 tarihinde tamamlanacak"

Melen Barajı'nda fiziki gerçekleşmenin yüzde 75 seviyesine ulaştığını bildiren Eroğlu, şunları kaydetti:


"Barajın temelini benim de iştirak ettiğim merasimle 6 Mart 2014 tarihinde atmıştık. Melen Barajı temelden 124 metre yüksekliğe, 2 milyon 80 bin metreküp beton dolgu miktarına ve 694 milyon metreküp su depolama hacmine sahip bulunuyor. 285 gün sonra tamamlanacak olan baraj ile İstanbul'a yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su temin edilecek. Ayrıca Sungurlu Barajı'nın da hayata geçmesi ile İstanbul iline yıllık 115,1 milyon metreküp, Osmangazi Barajı'nın tamamlanması ile de 185 milyon metreküp içme suyu temini sağlanacak."


Çalışmaların bütün hızıyla devam ettiğini dile getiren Eroğlu, "Baraj gövdesi silindir ile sıkıştırılmış beton (SSB) ile yapılıyor ve gövde inşaatının yarısı tamamlandı. Günlük ortalama 6 bin 500-7 bin metreküp arası SSB dökülüyor ve baraj 12 Mayıs 2017 tarihinde tamamlanacak." bilgisini verdi.



AA


Haber Habertürk'te şöyle yer aldı


Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, İstanbul’un 2071 yılına kadar su ihtiyacını garanti altına alacak Melen Barajı’nın tamamlanmasına 285 gün kaldığını belirtti


Eroğlu, “Bu projeler sayesinde İstanbul’un su kaynaklarındaki su temin miktarı iki katına çıkacak ve 2 yıl üst üste kuraklık olması durumunda bile şehirde su sıkıntısı yaşanmayacak” dedi.


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’un uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılamak için geliştirilen Melen Projesi’ne ilişkin açıklama yaptı. Dünyanın birçok ülkesinin nüfusundan fazla nüfusa sahip olan İstanbul için geliştirilen projenin en önemli ayaklarından birini Melen Barajı’nın oluşturduğunu vurgulayan Eroğlu, Melen Projesi’nin 4 safhadan oluştuğunu ifade etti. Baraj tamamlandığında İstanbul’un 2071 yılına kadar içme suyu ihtiyacının karşılanmış olacağını kaydeden Eroğlu, “Bugün itibarıyla İstanbul’un herhangi bir su sıkıntısı bulunmamaktadır. 

Bakanlık olarak tabii su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendiriyoruz. Bazı çevrelerin dile getirdiği yüksek maliyetli deniz suyunun arıtılması hususu bugüne kadar gündemimizde olmadı, bu projeler sayesinde bundan sonra da olmayacak” değerlendirmesini yaptı. 


‘285 GÜN SONRA TAMAMLANACAK”


Melen Barajı’nda fiziki gerçekleşmenin yüzde 75 seviyesine ulaştığını belirten Eroğlu, “Barajın temelini benim de iştirak ettiğim merasimle 6 Mart 2014 tarihinde atmıştık. Melen Barajı temelden 124 metre yüksekliğe, 2 milyon 80 bin metreküp beton dolgu miktarına ve 694 milyon  metreküp su depolama hacmine sahip bulunuyor. 285 gün sonra tamamlanacak olan baraj ile İstanbul’a yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su  temin edilecek. Ayrıca SungurluBarajı’nın da hayata geçmesi ile İstanbul iline yıllık 115.1 milyon metreküp, Osmangazi Barajı’nın tamamlanması ile de 185 milyon metreküp içme suyu temini sağlanacak” dedi.

‘2 YIL KURAKLIK OLSA BİLE SIKINTI YOK’

Uzun vadede yaşanabilecek kuraklıklarda dahi İstanbul’da su sıkıntısı yaşanmayacağını vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu, bu projeler sayesinde İstanbul’un su kaynaklarındaki su temin miktarının iki katına çıkacağını ve 2 yıl üst üste kuraklık olması durumunda bile şehirde su sıkıntısı yaşanmayacağına dikkat çekti. Çalışmaların bütün hızıyla devam ettiğini dile getiren Eroğlu, “Baraj gövdesi silindir ile sıkıştırılmış beton (SSB) ile yapılıyor ve gövde inşaatının yarısı tamamlandı. Günlük ortalama 6 bin 500-7 bin metreküp arası SSB dökülüyor ve baraj 12 Mayıs 2017 tarihinde tamamlanacak” bilgisini verdi.


Habertürk


Geri Dön