27 / 04 / 2024

Menemen’de pazar yeri inşaatı krizi çözüldü!

Menemen’de pazar yeri inşaatı krizi çözüldü!

Menemen’deki pazar yeri krizi çözüldü. Yapılan karşılıklı protokole göre pazar yeri inşaatı için esnaftan para istenmeyecek.



İzmir'in Menemen İlçesi'nde geçmiş dönem belediye başkanı Tahir Şahin zamanında başlayan kapalı pazar yeri sorunu en sonu çözüldü. Pazar yerleri yıkılması nedeniyle sokak aralarında tezgah açan 900'dan fazla pazarcı için kapalı pazar yeri inşaatına başlayan ve esnaf başı 3 bin TL para toplayan Tahir Şahin bu parayı belediye kasasına aktarmadığını söyledi. 31 Mart yerel seçimleri sonrasında başkanlık koltuğuna oturan CHP'li başkan Serdar Aksoy, inşaat için pazarcılardan kişi başı 17 Bin 500 TL para talep etti. Bu parayı yasal olmadığı için vermek istemeyen Menemenli pazarcılar duruma tepki gösterdi. Başkan Aksoy'un seçim öncesi kendilerine para almaması için söz verdiğini de söyleyen pazar esnafı, geçtiğimiz perşembe günü tezgah açmadı. Belediyeye eleştirlerde bulunan pazarcılar, Başkan Aksoy'dan sözünü tutmasını bekledi. Gelen tepkiler üzerine Başkan Serdar Aksoy, Pazarcılar Derneği ile protokol imzaladı. Protokol kapsamında tezgah tahsislerinde mevcut hak sahiplerinin eski tahsis yerleri korunması ve pazar yeri için herhangi bir toplu ödeme talep edilmeyeceğini kaydetti.

IŞGALIYE ÖDENECEK

İmzalanan protokole göre Menemen Belediyesine ait pazar yerlerinin Belediye tarafından işletilmesi süresi boyunca Perşembe pazar yeri tezgah tahsislerinde mevcut hak sahiplerinin eski tahsis yerleri korunacak, diğer işlemler pazar yerleri hakkındaki yönetmelik esaslarına uygun olarak hayata geçirilecek. Yapılması planlanan katlı Perşembe pazar yerinde bulunan sebze ve giyim bölümündeki satış tezgahlarının alanı minimum 3 metre x 4 metre olacak. Perşembe pazar yeri için herhangi bir toplu ödeme istenmeyecek, işgaliye bedelleri aylık olarak tahakkuk ettirilip, izleyen ayın ilk haftası belediye veznelerine ödeme yapılacak. Kararlar dernek üyesi olmayan ancak hak sahibi olan pazarcılara da uygulanıp, dernek hak sahibi olan ancak derneğe üye olmayan pazarcıya yapılan tahsisler için belediyeden herhangi birşey isteyemeyecek. Protokol Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, Menemen Esnaflar Odası Başkanı Ziya Demir ve Menemen Pazarcılar Derneği Başkanı Mahir Kodaş arasında imzalandı.

"AKLIN YOLU BIR"

Belediyenin geri adım attığını söyleyen  İzmir  Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, "Daha önce 17 bin 500 TL talep eden belediye şimdi bedava yapıyor. Biz belediyeye oyalamak yerine somut bir şeyler istediğimizi belirttik. Çünkü esnafımız aylardır perişan. En sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de araya girip bütçe sağlaması ile Serdar Aksoy geri adım attı. Aklın yolu birdir. Esnaftan para talep etme durumu da ortadan kalktı. Bu bir lütuf değil tam aksine hakkımızdı. Eğer bu hakkımız da verilmeseydi İzmir'in hiçbir yerinde kesinlikle pazar açmayacaktık" açıklamasında bulundu.

Menemenli Pazarcılar Derneği Başkanı Mahir Kodaş ise, "Her şey bizim istediğimiz gibi oldu. Yalnızca yasal olan işgaliye ücreti karşılığında tezgâhlarımıza kavuşacağız. Pazar yeri bitince tezgahlarımızı açıp bir düzen oluşturacağız. Az kaldı yılbaşına kadar yeni pazar yeri inşaatının biteceğini düşünüyoruz. Yaklaşık 27 Milyon TL'ye mal olacak pazar yerinin bütçesini ise Büyükşehir üstlenmiş. Ne olursa olsun hiçbir zaman esnafımız haklı davasından vazgeçmeyecekti. Zaten bunu da başkanlar görmüş oldu" dedi.


Geri Dön