16 / 04 / 2024

Meram Kosova Camii hizmete açıldı!

Meram Kosova Camii hizmete açıldı!

Meram Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Çaybaşı Mahallesi’ndeki Kosova Camii, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılış törenine Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da katıldı...




Meram Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Çaybaşı Mahallesi’ndeki Kosova Camii, düzenlenen törenle hizmete açıldı. 

Meram Belediyesi tarafından Çaybaşı Mahallesi’nde restorasyonu tamamlanan Kosova Camii’nin açılış törenine Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Selçuklu Belediyesi Başkan Vekili Ali Sönmez, Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, Konya Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, AK Parti Meram İlçe Başkanı Abdülkadir Özöğür, AK Parti Meram İlçe Gençlik Kolları Başkanı İsmail Özdemir, AK Parti İl ve İlçe Teşkilatlarının Yöneticileri, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum derneklerinin temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve Çaybaşı Mahallesi sakinleri katıldı.

“CAMİLER HAYATIN MERKEZİNDEDİR”

İstiklâl Marşı, saygı duruşu ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Mabetlerimizin ihyasında bana hadim olma fırsatı verdiği için Yüce Rabbime şükürler ediyorum. İslam toplumları için camilerin büyük önemi vardır. Sosyal ve kültürel altyapılar, camilerimizde ve onların etrafında yer alan külliyelerde şekillenmiş ve vücut bulmuştur. İslâm toplumlarında yaşantı daima cami eksenli olarak kurulmuş ve idame ettirilmiştir. Ecdadımız yerleştikleri her yerde önce cami yapmakla işe başlamışlar sonra caminin etrafına medreseler, hanlar, hamamlar ve çarşılar yaparak daima camiyi merkez edinmişlerdir” diye konuştu.

“MERAM’IN MANEVİ HAVASININ MUHAFAZASI İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ”

Meram’ın hadimi olarak göreve geldikleri günden bu yana sadece ilçenin imarı için değil; sosyal ve kültürel dokusunu korumanın ve geliştirmenin yanı sıra ilçenin manevi havasının da muhafazası ve geliştirilmesi için gayret gösterdiklerine dikkat çeken Başkan Toru, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “417 Bin TL’ye mal olan Kosova Camiimiz, Osmanlı’nın son döneminde yapılmış ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında inşa edilmiş bir vakıf eseri olup; 240 metrekare kullanım alanına sahiptir. 1990 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından ‘kültür varlığı’ olarak tescil edilmiştir. Bodrum katı taş duvar, zemin katı tuğla duvar, tavan ise ahşap kiriştir. Belediyemiz tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.”

“RESTORASYON ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİYORUZ”

Meram’daki birçok tarihi yapının ön plana çıkarılması ve korunması için restorasyon çalışmalarına büyük önem verdiklerini kaydeden Başkan Toru, “2 yıllık süreçte tarihi konaklarımız, mescitlerimizle birlikte birçok yapıyı restore ederek ilçemize kazandırdık. Bugün açılışını yapacağımız Çaybaşı Mahallemizdeki bu camiyi de restore etmenin şükrüyle doluyum. Eminim ki bu camimiz, mahalle halkının yanı sıra özellikle çocuklarla dolacak ve geleceğe bu ülkenin, bu şehrin ve bu mahallenin her zaman İslâm olarak kalacağının müjdesini verecektir” ifadelerini kullandı.

Başkan Toru,  konuşmasına Arif Nihat Asya’nın “Dua” isimli şiirinden bir kaç mısra okuyarak son verdi.

“90 YILDA YAPILAMAYANLAR 14 YILDA YAPILDI”

AK Parti Meram İlçe Başkanı Abdülkadir Özöğür ise, “Başı rahmet, ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayına yaklaştığımız şu günlerde böylesi bir eserin vatandaşlarımızın hizmetine açılıyor olmasının sevincini yaşıyoruz. 2002’de başlayan bu kutlu yürüyüşte son 90 yılda yapılamayanlar son 14 yıl içine çok şükür ki sığdırıldı. Sağlıktan ulaşıma, eğitimden milli savunma sanayimize devrim niteliğinde büyük yatırımlar hizmete açıldı. Bu hizmetlerden bir kısmı da Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ve belediyelerimiz eliyle gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları oldu. Hamdolsun ki ecdadımızın bize miras bıraktığı bu güzel eserleri biz de evlatlarımıza sahip çıkma ve yaşatma ruhu içinde bırakmanın huzuru ve mutluluğu içindeyiz” şeklinde konuştu.  

“EN FAZLA RESTORASYON KONYA’DA”

Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç de, “Selçuklu ve Osmanlı döneminde ecdadımız, vakıflar yoluyla büyük eserler meydana getirmişler ve insanların ihtiyaç duyduğu bu yapılar ekseninde şehirler oluşmuştur. Özellikle son dönemlerde Konya’mız başta olmak üzere ülke genelinde vakıf eserlerin onarım ve restorasyon çalışmaları büyük bir hızla devam etmektedir. 2003’ten bugüne kadar ülke genelinde 4 bin 500 ve Konya genelinde de 450 adet tarihi eser restore edilmiştir. En fazla restorasyon şehrimizde yapılmıştır” diye konuştu.

Protokol mensupları yapılan konuşmalardan sonra dualarla Kosova Camii’nin açılış kurdelesini kestiler. 



Meram Belediyesi



Haber Yeni Akit Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;


Konya Meram Belediyesi tarafıından restorasyonu tamamlanan Çaybaşı Mahallesi’ndeki Kosova Camii, düzenlenen törenle ibadete açıldı. Belediye Başkanı Fatma Toru, 2 yıllık süreçte tarihi konaklar, mescitlerlerle birlikte çok sayıda yapıyı restore ederek Meram'a kazandırdıklarını ifade etti. Başkan Fatma Toru, “Mabetlerimizin ihyasında bana hadim olma fırsatı verdiği için Yüce Rabbime şükürler ediyorum. İslam toplumları için camilerin büyük önemi vardır. Sosyal ve kültürel altyapılar, camilerimizde ve onların etrafında yer alan külliyelerde şekillenmiş ve vücut bulmuştur. İslâm toplumlarında yaşantı daima cami eksenli olarak kurulmuş ve idame ettirilmiştir. Ecdadımız yerleştikleri her yerde önce cami yapmakla işe başlamışlar sonra caminin etrafına medreseler, hanlar, hamamlar ve çarşılar yaparak daima camiyi merkez edinmişlerdir” diye konuştu.

MERAM’IN MANEVİ HAVASINI MUHAFAZA EDECEĞİZ

Meram’ın hadimi olarak göreve geldikleri günden bu yana sadece ilçenin imarı için değil; sosyal ve kültürel dokusunu korumanın ve geliştirmenin yanı sıra ilçenin manevi havasının da muhafazası ve geliştirilmesi için gayret gösterdiklerine dikkat çeken Başkan Toru, “417 Bin TL’ye malolan Kosova Camii’miz, Osmanlı’nın son döneminde yapılmış ve Cumhuriyetin ilk yıllarında inşa edilmiş bir vakıf eseri olup 240 metrekare kullanım alanına sahip. 1990 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kumlu tarafından ‘kültür varlığı’ olarak tescil edilmiştir. Bodrum katı taş duvar, zemin kâtı tuğla duvar. tavan ise ahsan kiriştir. Belediyemiz  tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir” diye konuştu.

EN FAZLA RESTORASYON KONYA’DA

Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç de, “Selçuklu ve Osmanlı döneminde ecdadımız, vakıflar yoluyla büyük eserler meydana getirmişler ve insanların ihtiyaç duyduğu bu yapılar ekseninde şehirler oluşmuştur. Özellikle son dönemlerde Konya’mız başta olmak üzere ülke genelinde vakıf eserlerin onarım ve restorasyon çalışmaları büyük bir hızla devam etmektedir. 2003’ten bugüne kadar ülke genelinde 4 bin 500 ve Konya genelinde de 450 adet tarihi eser restore edilmiştir. En fazla restorasyon şehrimizde yapılmıştır.'' şeklinde konuştu.


Yeni Akit



Geri Dön