26 / 04 / 2024

Mercedes'in Rusya'daki ilk fabrikası 3 Nisan'da açılıyor!

Mercedes'in Rusya'daki ilk fabrikası 3 Nisan'da açılıyor!

250 Milyon Euro yatırıma sahip Türk inşaat şirketi ESTA Construction tarafından 18 ayda tamamamlan Mercedes Benz'in Rusya'daki ilk fabrikası Nisan ayının ilk haftasında açılıyor.




Alman otomotiv devi Mercedes-Benz Daimler’in Rusya’daki en büyük yatırımı ve ilk otomobil fabrikası özelliği taşıyan fabrikanın inşaatı tamamlandı. Dünya'dan görülebilen en parlak yıldız olan SIRIUS'un adı verilen fabrikanın temeli Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov atmıştı. Fabrika, 3 Nisan'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından açılacak.

Habertürk'te yer alan bir habere göre, fabrikanın inşaatını Türk firması olan ESTA Construction üstlendi. Moskova'nın kuzeyinde Esipovo Endüstri Parkı'nda yer alan fabrika yaklaşık 85 hektarlık bir arazi üzerinde inşa edildi. Fabrika bir  montaj hattında çok sayıda araç üretilmesini sağlayan Endüstri 4.0 teknolojilerini ve full esnek montaj teknolojisini barındırıyor.

Açılışı yapılacak 100 bin metrekare kapalı alana sahip otomobil fabrikasını bir Türk firması olarak zamanında teslim etmenin haklı gururunu yaşadıklarını belirten ESTA Construction Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Demirbilek, "Batılı firmalarla da veya Asyalı firmalarla çok uluslararası firmalarla yapılan işbirliği sonucu güzel beraberlikler ve sonuçlar ortaya çıkmaya başladı. Bu sonuçlar ortaya çıktıkça yeni işler katlanarak gelmeye devam edecektir diye düşünüyorum. Türk firmalarının dünyadaki inşaat sektöründeki konumu Çin firmalarından sonra ikinci sırada. Ben açıkçası bu sektörde büyük bir potansiyel bekliyorum Türk inşaat firmaları için ve bunu Rusya coğrafyasıyla da sınırlamanın doğru olduğuna inanmıyorum."

Mercedes-Benz Rusya CEO'su Axel Bense, Türk firmasının sayesinde artık üretim aşamasına geldiklerini belirterek, "Şu anda üretime geçme aşamasına geldik. Bu proje sektördeki önemli oyuculardan biri olan ESTA Construction ile ortak uluslararası projelerden birisi. Desteklerinden dolayı çok mutlu olduğumu ve kendilerini güvenilir bir ortak olarak gördüğümüzü söylemek isterim. Bu ortaklığın uzun ömürlü olacağını ve bunun sadece Rusya'da değil dünyanın değişik yerlerinde de süreceği kanaatindeyim. Aslını söylemek gerekirse bu karar, başlangıçta sırf bu şirket ihaleyi kazandığı için öylesine alınmıştı. Ama kendileri daha sonra bizi hem fiyat konusunda hem de kalite ve zamanında işi bitirme kriterleri ile ikna ettiler. Böylesine büyük bir projede yeni bir firmayla hareket etmek büyük bir riskti. Ancak gördük ki bu doğru bir kararmış" dedi.

Türk müteahhitlik sektörünün önemli bir başarısı 

ESTA Construction genel müdürü projeyi yaklaşık 18 aylık bir sürede 500 kişilik bir ekiple zamanında teslim ettiklerini söyledi.Firmanın genel müdürü Erdal Güner, projenin Türk müteahhitlik sektörünün ciddi bir başarısı olduğunu belirtti. Güner, "100 bin metrekarelik bir fabrika inşaatından bahsediyoruz ve gerçekten hem Rusya koşulları, hem işverenimiz Mercedes-Benz'in kendine özel şartlarının olduğu bir projeydi. Türk işçilerinin, Türk inşaat mühendislerinin, elektrik, mekanik mühendislerinin çalıştığı bir proje oldu ve bizden övgüyle bahsedildi. Bundan dolayı da mutlu ve gururluyuz. Rusya inşaat piyasası, Türk inşaatçıları olmadan, Türk inşaatçıları olmadan da Rusya İnşaat piyasası olmaz gibi bir durum var. Yani uzun yıllara dayanmış bir geçmişi var Rusya ve Türkiye inşaat sektörü ilişkilerinin. Piyasa koşulları Tabii ki her geçen süre ağırlaşmakta çeşitli coğrafyalarda farklı uygulamalar olmak da. Ama Türk inşaat sektöründe çalışanlar bu işleri güzel bir şekilde başarabilmekteler ve piyasada alınmış bütün işlerinde hepsinin de damgaları var. Bu açıdan da mutlu oluyoruz tabii ki." dedi.
 


Geri Dön