27 / 04 / 2024

Merkez Bankası arka kapıdan 118 milyar dolar sattı

Merkez Bankası arka kapıdan 118 milyar dolar sattı

Döviz kurundaki artışı frenlemek için arka kapıdan yapılan döviz satışlarının bilançosu da ortaya çıktı. HSBC Başekonomistlerinden İbrahim Aksoy, Merkez Bankası'nın arka kapı yöntemiyle son 10 ayda 118 milyar dolarlık döviz sattığını iddia etti. 



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın döviz kurlarındaki artışları baskılamak için zaman zaman 'arka kapı' yöntemiyle döviz satışı yaptığı dile getiriliyor. HSBC Başekonomistlerinden İbrahim Aksoy, 20 Aralık’ta 18.36 Türk Lirası ile tarihi zirveye çıkan dolar kurunun 'ateşini söndürmek için' Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın arka kapı usulüyle 10 ayda yaklaşık 118 milyar dolarlık bir döviz sattığını iddia etti.

10 AYDA 118 MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ SATIŞI YAPILDI

HSBC Başekonomistlerindne İbrahim Aksoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dövizdeki yükselişin önüne geçmek için 2021 Aralık ayından bu yana devam eden 10 ay içinde arka kapı usulüyle 118 milyar dolar sattığını dile getirdi. 

Aksoy, bir grafik kullanarak yaptığı paylaşımında “Eylülde swaplardan arındırılmış net rezervlerin 14.2 milyar dolar civarında artmış olması gerektiğini hesaplıyorum. Fakat rezervlerin 4.2 milyar dolar azalması Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın Hazine ile devam eden protokol kapsamında piyasaya eylül ayında 18.4 milyar dolar döviz arz etmiş olabileceğine işaret ediyor” ifadelerini kullandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön