26 / 04 / 2024

Merkez Bankası faiz oranları ne olacak?

Merkez Bankası faiz oranları ne olacak?

Piyasalar nefesini tuttu, gözler bugünkü faiz toplantısına çevrildi, saat 14:00 'e odaklandı. Merkez Bankası 'nın yüzde 7.75 olan marjinal faizi yükseltip yükseltmeyeceği merak ediliyor...




Son bir ayda neredeyse her hafta rekor tazeleyen Dolar/TL yeni haftaya da tarihi zirveyle başladı. İçerdeki siyasi gerilim ve Fed'in politikaları nedeniyle güç kaybeden TL, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin açıklamasıyla dün 2.2465'e kadar yükseldi.


Daha önce ekonomi yönetimi faiz artışına gerek olmadığı görüşünü paylaşırken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünkü demecinde TCMB'nin faiz artırımına gitmemesi gerektiğini bir kez daha yineledi. Bakan Zeybekci "Faiz artırımı sonuçlanmış bir adım olur, bunun da ekonomimize kalıcı bir faturası olur. Kur ekonomimize kalıcı bir fatura yaratmıyor, dalgalanma yaşıyor, bunun faturasını ekonomistler yıl sonunda hesaplıyor, bugün bir hesap çıkarmak varsayımlar üzerine olur" değerlendirmesini yaptı.


MB faizi arıtacak mı?


TL'deki zayıflamaya bugüne kadar Merkez Bankası'nın döviz satışları yeterince destek olamadı. Gözler artık bugünkü faiz toplantısına çevrildi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun kararı saat 14:00'te açıklanacak. Ancak MB'nin alacağı aksiyon konusunda piyasa ikiye bölünmüş durumda.


Özerkliği tartışılan MB'nin ekonomi yönetiminin etkisinde kalıp faizi yükseltmeyeceğini düşünenler de var; faiz koridorunun üst bandı olan marjinal faiz oranını 50 ya da 100 baz puan artacağını düşünenler de var.


Öte yandan bazı piyasa profesyonelleri faiz silahı yerine Merkez'in Rezerv Opsiyon Katsayısı'nda değişikliğe gidebileceğini de öngörüyor.


MB'nin faizi artırmaması durumunda kurda yukarı yönlü hareketin daha da ivme kazanacağı düşünülüyor. Muhtemel bir faiz artırımı durumunda ise kurlarda aşağı yönlü hareket yaşanacağı, ancak bunun da çok uzun soluklu olmayacağı tahmin ediliyor.

Merkez Bankası'nın alacağı kararlar kadar, açıklamalarında kullanacağı dil ve vurgu yapacağı satır araları da dövizin bundan sonraki seyrinde etkin rol oynayacak.


Faizlerde son durum (%):


Gecelik Borç verme: 7.75 (Politika faizi - Marjinal fonlama faizi)


Haftalık Repo:4.50 (Politika faizi - İstikrarlı fonlama faizi)


Gecelik Borç Alma: 3.50



Dünya


Geri Dön