28 / 03 / 2024

Merkez Bankası’dan döviz saati için kritik uyarı

Merkez Bankası’dan döviz saati için kritik uyarı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) bankalardan döviz işlemlerini piyasa saatlerine çekmesine ilgili mayıs ayında yaptığı sözlü yönlendirmeyi bugün yazılı uyarıya da dönüştürdü.



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan bankalara iletilen bugün tarihli yazıda, "Son dönemlerde yurtiçi bankalarımızın özellikle geç saatlerde yurtdışı yerleşik bankalar ile de döviz alım satım işlemi gerçekleştirdiği görülmüştür. Bu konuda gereken özenin gösterilmesi, bankamız politikalarının etkinliği ve finansal sistemin de sağlıklı işleyişi açısından önem arz etmekte olup, Bankalarımızın gerekli tedbiri almaları da beklenmektedir" ifadelerine yer verildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yazısında bu konuda gerekli adımların bankalar tarafından alınmaması halinde TCMB tarafından tedbir alınacağı belirtildi.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın metninde bankaların yurtdışı yerleşiklere spekülatif amaçlı işlemlere dayanak teşkil edecek yüksek montanlı Türk Lirası gönderdiği ve bu tutarların dövize dönüştürüldüğüne dikkat çekildi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bankalardan müşterilerine bu işlemleri yurtiçi piyasalarında yapmalarının mümkün olduğunun bildirilmesini ve önerilmesini de istedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yazısında her iki konuda da gerekli adımların bankalar tarafından atılması istendiği ve ilgili konuların devam etmesi durumunda TCMB tarafından "gerekli tedbirler alınacaktır" denildi.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası son dönemde önce sözlü, sonra da bugünkü gibi yazılı olarak bankalardan 'ne istediğini' iletiyor. Sözlü ve yazılı olarak belirlenen konularda uyarıya rağmen bir gelişme olmaz ise de bu uyarıları tahvil karşılığı ayırılması gibi adımlar takip edebiliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön