26 / 04 / 2024

Merkezi sistemli binalarda pay ölçer için son 4 ay!

Merkezi sistemli binalarda pay ölçer için son 4 ay!

Merkezi sistemli binalara takılması gereken 'pay ölçer' cihazı için son 4 ay... Isınma maliyetinin ısı kullanımına göre paylaşılmasını sağlayan cihazın mayıs ayına kadar takılması zorunlu...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konutlara yönelik enerji verimliliği çalışmalarını yoğunlaştırdı. 5 yıl önce çıkan Enerji Verimliliği Kanunu gereği tüm merkezi ısıtma sistemli binalarda, ısınma maliyetinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaştırılmasının sağlanması gerekiyor. Pay ölçer adlı bir cihazın konutlara takılmasıyla herkesin kullandığı kadar enerji bedeli ödemesi sağlanan sistemin 2 Mayıs 2012'ye kadar merkezi sistemli tüm binalara takılması zorunlu. Bu sistemi takmayan binalara iskan ruhsatı verilmeyecek. Mevcut binalarda ise bu cihazın takılmasından bina yöneticileri sorumlu olacak. Mayıs ayına kadar takmayan binalar bir kez uyarılacak, uyarının ardından sisteme yönelik çalışma başlamaması halinde ise 10-50 bin TL arasında ceza öngörülüyor. Bu cihazın maliyetinin bir konut için ortalama 700 TL maliyetinde olduğu öğrenildi.

HERKES NE TÜKETTİĞİNİ GÖRECEK
SİSTEM, binalardaki ısınma konforunu bozmadan yakıt tüketimini yüzde 30 oranında azaltıyor. Payölçer sistemine geçince, odaların sıcaklığı istenilen dereceye ayarlanıyor. Tüketim bilgileri aylık olarak, binanın içine girmeden, uzaktan, radyo frekansı olarak okunuyor ve daire bazında ödenecek para apartman yönetimlerine gönderilebiliyor.
Deniz ÇİÇEK / Akşam


Geri Dön