25 / 04 / 2024

Mersin, 4. OSB için arazi arıyor!

Mersin, 4. OSB için arazi arıyor!

OSB'lere yeni yatırım yapacak girişimcilerin arsa tahsis bedellerine Hazine'nin teşviki Mersin'de yüzleri güldürdü. Kentte arsa fiyatının yüzde 60'ını Hazine teşvikinin karşılayacak olması sayesinde 3'üncü OSB'ye 40'a yakın başvuru geldi



Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkam Sabri Tekli, 2'nci Organize Sanayi Bölgesindeki (OSB) parsellerin tahsislerinin tamamlandığını hatırlatarak, '3'üncü OSB'miz için Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'na eylül ayı içinde gerekçe raporlarını sunacağız' dedi. Ağustos ayında OSB teşviklerinin devreye girdiğini de hatırlatan Tekli, bu teşvik kapsamında Mersin'e yeni yatırım yapacak olan sanayiciye parsel tahsislerinin yüzde 60'ının hazine tarafından karşılanacağını ifade etti. 3. OSB için şimdiden 40'a yakın başvuru bulunduğunu kaydeden Sabri Tekli, 'Bu teşvikler ile 3. OSB'nin de kısa sürede dolacağı inancındayız. Bu nedenle şimdiden 4. OSB için yer araştırmasına başladık' ifadelerini kullandı.

MTOSB'ye bağlı 2'nci bölgenin şaha kalktığını 47 parselin tamamının dolduğunu ve bölgede 38 firmanın faaliyet göstereceğini kaydeden Sabri Tekli, altyapı çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi. Altyapı çalışmalarının yüzde 80'inin tamamlandığını açıklayan Tekli, 'Su bağlantımız, doğalgaz, elektrik bağlantılarımız, kanalizasyon, yağmursuyu çalışmaları bitme aşamasına geldi. Yol çalışmaları sürüyor. 35 metrelik Kadri şžaman caddemiz ışıklandırması ile birlikte bitti' dedi.

Bölgede narenciye paketlemesi yapan Eko Sistem, endüstriyel yapılar üzerine çalışan Teknolojik Yapılar ile MEY'in tanklarını imal eden MB Kontrol Mühendislik firmalarının faaliyete başladığını bildiren Tekli, diğer tesislerin de inşaat ve proje çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

2012 Mersin'de OSB yılı olacak

Tesislerin büyük bölümünün 2012'de hayata geçeceğini ifade eden Sabri Tekli, böylece bölgedeki istihdamın, iş hacminin ve ihracatın 2 katına çıkacağını, 2. OSB'de dev yatırımlar bulunması nedeniyle ilk OSB'nin rakamlarının ilk yıldan yakalanacağına inandığını söyledi. Mersin'de 2012'nin OSB yılı olacağını kaydeden Tekli, 'Bölgemizdeki son parselleri İstanbul'dan endüstriyel makine imalatı yapan DehaTech firması ile poliüretan hammaddesi üretimi yapan Baalbaki firmalarına verdik. Her ikisi de sektörünün önde gelen firmaları ve 100'ün üzerinde kişiye istihdam sağlıyorlar. Bölgemizde faaliyet gösteren çMS ve Teknopanel firmaları bu iki yeni yatırımcının ürünlerini kullanacak firmalarımız. Bu yönüyle de önemsediğimiz yatırımlar' şeklinde konuştu.

3. OSB gerekçe raporunu eylül içinde bakanlığa sunacağız

Eylül ayı içinde 3. OSB için gerekçe raporlarını ilgili bakanlığa sunma çalışmaları sürdürdüklerini, fizibilite çalışmalarının hazır olduğunu dile getiren Sabri Tekli, 350 hektar arazi bulunduğunu ve büyük bölümü 2'inci OSB de yer alan ve tamamen tahsis  Marmara merkezli olan 40'a yakın yatırımcıdan talep geldiğini söyledi. Hemen her sektörden talep aldıklarını kaydeden Tekli, gerekli onayların çıkması halinde bu OSB'deki çalışmaların yeni teşvik sistemi nedeniyle daha büyük bir hızla ilerleyeceğine inandığını ifade etti.

Yeni teşvik sistemine göre Mersin'de yeni tahsislerdeki maliyet bedelinin yaklaşık yüzde 60'ının Hazine tarafından karşılanacağını bildiren Tekli, 'Kentin mevcut cazip yönlerine bu avantajın da eklenmesiyle birlikte çok kısa sürede 3. OSB'nin dolacağını düşündük. Bunun için 4'üncü OSB için yer araştırıyoruz. Yeni teşvik sistemi ciddi avantajlar sağlıyor. Bu nedenle yatırımcıların vakit kaybetmeden tesislerini hayata geçireceklerini öngörüyoruz' açıklamasını yaptı.

Cazibenin artması ile birlikte şehrin düzenli sanayileşmesi için de çalıştıklarını dile getiren Tekli, 'Bu nedenle iyi bir planlama yapılması gerekiyor. 3. OSB ile ilgili çalışmalan kısa sürede tamamlayıp 2012'de altyapı çalışmalarına başlamak istiyoruz' ifadelerini kullandı.

Mersin'in en önemli sorununun istihdam olduğuna dikkat çeken Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 'Mersin'de işsizliğin çözümüne dönük ortak bir çaba ve ortak bir kararlılığı hep birlikte sergiledik' diyerek, şunları söyledi: 'Geriye dönük baktığımızda Mersin'de çok büyük bir başarıyı elde ettiğimizi görüyoruz. Mersin'de 2009'da 17,6 işsizlik oranı, 2010 sonunda 14,1'e geriledi.

2011 'in ilk 7 ayında ise yüzde 10,5'lere kadar düştü. Mersin, işsizlikle mücadelede çok net bir başarı elde etmiştir. 2010 yılı sonunda 2009 yılına göre, yüzde 2,5 işsizlik oranında net bir azalma gerçekleşti. Doğrudan 40 bin iş ve istihdam Mersin'de 2010 yılı sonunda sağlanmış oldu.' Güzeloğlu, yıl sonunda Mersin'de işsizliği tek haneli rakamlara indirmeyi planladıklarını da kaydetti.

Derya EĞRİCAN GÜLEç / DÜNYA


Geri Dön