29 / 03 / 2024

Mersin Akdeniz'de kentsel dönüşüm ne zaman başlıyor?

Mersin Akdeniz'de kentsel dönüşüm ne zaman başlıyor?

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP), kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yerel yönetimlere yönelik yaptığı çağrıya Akdeniz Belediyesi’nden yanıt buldu.



Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP), kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yerel yönetimlere yönelik yaptığı çağrıya Akdeniz Belediyesi’nden yanıt buldu.


Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP), kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yerel yönetimlere yönelik yaptığı çağrıya Akdeniz Belediyesi’nden yanıt buldu. Akdeniz Belediyesi müteahhitler ile işbirliği yaparak kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayacak. 


MERYAP’ın, Mersin’de eskiyen ve yıpranan kent merkezi başta olmak üzere, afet riski altındaki binaların tespit edilerek dönüşümlerinin sağlanmasına acil ihtiyaç olduğu yönünde çağrısına kulak veren Akdeniz Belediyesi yönetimi, derneği ziyaret ederek kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında nasıl bir işbirliği yapılacağını masaya yatırdı. MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, kentsel dönüşümün kentin merkezi konumundaki Akdeniz ilçesinde başlamasının önemli bir mesaj olacağını vurguladı. Dönüşüm sürecinin şu anda 3 mahalle ile start alacağını aktaran Ekinci, 20 hektarlık bir alanı kapsayacak olan sürecin site tipi bir yapılaşmayı öngördüğünü belirtti. Ekinci: “Hak sahiplerinin ekonomik anlamda sıkıntı yaşamadan ‘yerinde ev sahibi olması’ planlanıyor. Yaşları 30’u, hatta 50’yi geçmiş binalarda bir ön rapor hazırlandıktan sonra, Mersin’deki diğer belediyelere de örnek olacak bir çalışma başlatılacak. Çalışmanın Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerine de örnek olmasını bekliyoruz” dedi 


‘Hem halk hem müteahhit kazanacak’ 

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu ise, halk anketi ve STK’lar ile yaptıkları fikir alışverişinden sonra müteahhitlerle bir araya geldiklerini belirterek, halkın isteği doğrultusunda bir çalışma yapacaklarını açıkladı. Kentsel dönüşüm yapmayı planladıkları alanın artık kent merkezinde kalan çok değerli bir bölge olduğunu ifade eden Mutlu, “Bu mahallelerin değişime ve dönüşüme ihtiyacı var. Bunu yaparken de tek amacımız orada yaşayan yoksul halkın kazanç elde edebilmesi. Akdeniz Belediyesi olarak bu mahallelerde bilimsel bir araştırma ve anket yaptırdık. Bu araştırmaya göre burada yaşayan halkın yüzde 83’ü kentsel dönüşümü istiyor. Kesinlikle desteklemem diyenlerin oranı da sadece yüzde 3. Bundan sonra da halk toplantıları yapmayı planlıyoruz. Hayata geçireceğimiz her aşamayı halka soracağız ve tamamen onların istekleri doğrultusunda yapacağız” şeklinde konuştu. Belediye olarak halk ile müteahhitler arasında aracı olduklarının altını çizen Mutlu, her iki tarafın da kazanacağı bir kentsel dönüşüm planladıklarına dikkat çekti. MERYAP ile bu kapsamda bir toplantı yaptıklarını da belirten Mutlu, sermayesi güçlü olan, Mersin’i iyi tanıyan ve bu projeye inanan müteahhitlerle çalışmak istediklerini aktardı.


Dünya


Geri Dön