26 / 04 / 2024

Mersin Ataş Yerleşkesi kentsel sit alanı ilan edildi!

Mersin Ataş Yerleşkesi kentsel sit alanı ilan edildi!

Akdeniz Belediyesi, TOKİ tarafından yıkılmak istenen “ATAŞ Yerleşkesi” ile ilgili başlattığı hukuk mücadelesini kazanmasının ardından, idare mahkemesine açtığı dava ile yerleşkenin Kentsel Sit Alanı ilan edilmesini sağladı.



Cumhuriyet dönemi Türkiye’sinin mimari belleği için tek örnek sayılabilecek ATAŞ Yerleşkesi’nin kamuya kazandırılması noktasında uzun yıllar mücadele veren ve bu mücadelesinin olumlu sonuçlarını alan Akdeniz Belediyesi,  TOKİ  tarafından yıkılmak istenen “ATAŞ Yerleşkesi” ile ilgili başlattığı hukuk mücadelesini kazandı. Bilirkişi raporları ile “Kentsel Sit” niteliği taşıdığı tescillenen yerleşke için,  Adana  Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun yıkıma olanak tanıyan kararı, İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. TOKİ tarafından başlatılan yıkım işlemlerine Akdeniz Belediyesi itiraz etmiş, alanın tescili için Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna müracaat edilmişti. Kurul, Akdeniz Belediyesi’nin yaptığı itirazı reddetmiş, söz konusu yerleşkenin kültür varlığı ya da sit alanı olamayacağı yönünde bir karar vererek, yıkımın önünü açmıştı. Akdeniz Belediyesi de bu karar üzerine konuyu yargıya taşımış, 2013 yılında Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu aleyhine İdare Mahkemesinde dava açmıştı. Dava olumlu sonuçlanınca, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 27 Mayıs 2015 tarihinde Adana’da düzenlenen toplantıda tescillenip 19 Haziran 2015 günü de imza altına alınarak yerleşkenin,’Kentsel Sit Alanı’ ilan edilmesi kararlaştırıldı.


ÖNEMLİ BİR KAZANIM ELDE EDİLDİ


Akdeniz Belediyesi, mahkeme sonucu ve yerleşke ile ilgili proje hakkında basını bilgilendirme toplantısı düzenledi. Eş Başkan Yüksel Mutlu’nun bilgi verdiği toplantıya, Mersin Kent Konseyi, Şehir Plancıları Derneği Mersin Temsilciliği ile Mersin Üniversitesi öğretim üyeleri de katıldı. Akdeniz Belediyesi olarak, Ataş Yerleşkesi’nin kente ve halka kazandırılması amacıyla yargı süreciyle başlattıkları mücadelede önemli bir kazanım elde ettiklerini belirten Mutlu, “Böylesi bir değerin kaybolmasını, rant uğruna yok olmasını engellemiştir” dedi. Yaklaşık 26 hektarlık bir alan olan Ataş lojman alanının, Akdeniz ilçesine bağlı Çay Mahallesi sınırları içersinde yer aldığını ve TOKİ tarafından rezerv konut alanı olarak kullanılmak istendiğini hatırlatan Eş Başkan Yüksel Mutlu, “Bu amaçla kullanılması durumunda yerleşkenin tamamının yıkılarak yeni bir proje çalışmasıyla konut üretilmesi ve alanın tüm özelliklerini kaybetmesi söz konusuydu” diye konuştu.


YIKIMLAR DURDURULDU


Dava sürecinden bahseden Eş Başkan Yüksel Mutlu, “Belediyemiz, yaptığı incelemeler ve araştırmalardan sonra yerleşkenin Cumhuriyet dönemi sanayileşmesinin Akdeniz Bölgesi’ndeki önemli temsilcilerinden biri olması ve sergilediği modernist estetik özelliklerin, yerleşkeyi korunması gereken tarihsel, kültürel bir değer haline getirdiğini düşünmektedir. Sonuçta böylesi değerli ve bir bütün olarak anlam ifade eden yerleşkenin tamamının ivedilikle tescillenmesi için Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurmuştur. Fakat Bölge Kurulu, söz konusu alanı, ‘sit alanı özelli taşımadığı’ gerekçesiyle tescile değer görmemiştir” diyerek, sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşı Mersin 2. İdare Mahkemesi’nde dava açtıklarını ve bilirkişilerin incelemeleri sonrasında mahkemenin bölge kurulu kararını iptal ettiğini söyledi. Eş Başkan Mutlu ayrıca kararda, yerleşkenin 2. Dünya Savaşı sonrasında dünya genelinde gelişen rasyonel-işlevsel mimarlık akımını temsil ettiği bilgisinin yer aldığını da dile getirdi. Mahkeme kararının ardından, bölge kurulunun 27 Mayıs 2015 tarihindeki toplantısının ardından 19 Haziran 2015 tarihinde de imza altına alarak, yerleşkeyi, ‘Kentsel Sit Alanı’ ilan ettiğini aktaran Mutlu, “Bu kararla alanda herhangi bir yıkım yapılması yasal anlamda suç haline gelmiş ve yıkımlar tamamen durdurulmuştur” dedi.


“PROJE HAZIR, YERLEŞKE KAMUYA KAZANDIRILMALI”


Akdeniz Belediyesi olarak ATAŞ Yerleşkesi ile ilgili önemli bir proje hazırladıklarını ve proje örneğinin TOKİ’ye de gönderildiği bilgisini veren Eş Başkan Yüksel Mutlu, yerleşkenin kendilerine tahsis edilmesi durumunda da kamu yararına her türlü düzenlemeyi ivedilikle yapacakları bilgisini vererek şunları söyledi:  Belediyemiz 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda, ‘Sosyal ve Kültürel Tesisi Alanı’ ile ‘Rekreasyon Alanı’ olarak planlanan yaklaşık 26 hektarlık Ataş Lojman alanında ilişkin, koruma kullanma yöntemiyle ve kentin tamamına yönelik sosyal, kültürel ve oko-kent kikmliğini koruyan kamuya açık mekansal alanlar olarak işlevlendirilmesi ve kullanılması öngörüsüdür. Biz yerleşkeyle ilgili proje hazırladık ve TOKİ’ye gönderdik. Buranın TOKİ ve ATAŞ Anadolu Tasfiyesi tarafından bir an önce restore edilerek kente kazandırılması önem arz etmektedir. Eğer burayı bize tahsis ederlerse de, alanın korunması ve sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler amacıyla kentimize kazandırılması konusunda acilen çalışmalar yarütmek, ekoloji politikamız gereği bizim için bir onur, kentimiz ve halkımız için ise çok değerli bir kazanım olacaktır.”


Mersin Çukurova


Geri Dön