26 / 04 / 2024

Mersin Marina'daki bina ve tesislere yürütmeyi durdurma kararı!

Mersin Marina'daki bina ve tesislere yürütmeyi durdurma kararı!

Mersin Marina’ya son bir senede yeni ilave tesisler ve binaların yapılmasına yönelik işletme gerekli izinleri almıştı. Mersin 2'nci İdare Mahkemesi bir süre önce tesislere yönelik ‘yürütmeyi durdurma' kararı aldı...



Mersin Yat Limanı İşletmesi, son bir senede yeni ilave tesisler ve binalar yapmak üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'ne başvurdu ve yapılar için izin aldı. 

Sözcü'den Ali Ekber Şen'in haberine göre, Marina'da bu izin üzerine geçtiğimiz 2018 Mayıs ayında başlayan ilave inşaatla kiralanmak üzere çok sayıda yeni iş yeri inşa edildi. 

Bu yeni ilavelere sinema ve Lunapark da eklenince Marina, deyim yerindeyse dev bir AVM ile birlikte tam bir alışveriş ve eğlence yerine döndü.

Bir süredir tartışmaların merkezinde bulunan Mersin Marina’da, son bir senede eklenen bina ve tesislere ilişkin mahkemenin verdiği yürütmenin durdurulması kararında gözler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çevrildi. Marina yönetimi kararı istinafa taşıdı, kararın kesinleşmesi durumunda tesisin eski ruhsat koşullarına getirilmesinde yetkinin bakanlıkta bulunduğu belirtildi.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERMİŞTİ

Mersin Marina'daki ruhsat dışı yapılaşmayla ilgili açılan davada Mersin 2'nci İdare Mahkemesi bir süre önce ‘Yürütmeyi durdurma' kararı aldı.

Mahkeme 8 sayfadan oluşan bir rapor hazırladı. Raporun sonuç bölümünde şu görüşler açıklandı: 

-Kıyı Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmenlik hükümlerinde belirtilen yapı yoğunluğu ve yapı yüksekliği değerleri arasında uyumsuzluk bulunduğu görülmekte olup, plan kademelenmesi ilkesi kapsamında planlama ilkeleri ve şehircilik esasları ile kamu yararına uygun bir yaklaşım benimsenmediği anlaşılan dava konusu plan notu değişikliğinin hukuka ve mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

-Söz konusu plan notu değişikliği yukarıda açıklanan gerekçe ile hukuka aykırı bulunduğundan, hukuka ve mevzuata aykırı olarak yapılan plan notu değişikliğine dayanılarak düzenlenen dava konusu 17.11.2017 tarih ve 2017/4 sayılı yapı ruhsatının da hukuka ve mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

Mersin Marina daki bina ve tesislere yürütmeyi durdurma kararı!

YETKİ BAKANLIKTA

Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, mahkeme kararının uygulanmasını beklediklerini belirtti. 

Marina yönetiminin son kararı istinafa taşıyarak infaz sürecini uzatma gayreti içinde olduğunu gözlemlediklerine dikkat çeken Şahin, şöyle konuştu: 

"Bu karar ile normalde fazla yapılaşma ve yönetmenliklere uymayan fazlalıkların kaldırılması ve projenin kanunun ve yönetmenliklere uygun hale getirilmesi gerekir.

Bu konuda yetki ruhsatı resen veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndadır. Ruhsatı bakanlık verdiği için şimdi de mahkeme kararını yerine getirmek de onların görevidir.

İnfaz kararının yerine getirilmesi sürecinde bizimde içinde yer aldığımız STK'lar, odalar bu işin amansız takipçisiyiz."


Geri Dön