27 / 04 / 2024

Mersin’de boş konut stoku azaldı: Kiralar 2 katına yükseldi!

Mersin’de boş konut stoku azaldı: Kiralar 2 katına yükseldi!

Mersin Tüm Emlakçılar Odası, son dönemde yükselen kiralar sebebiyle kentin, Türkiye’nin en yüksek kira ücretine sahip şehirlerinden olduğuna vurgu yaptı.



Mersin Tüm Emlakçılar Odası, son dönemde yükselen kiralar sebebiyle kentin, Türkiye’nin en yüksek kira ücretine sahip şehirlerinden olduğuna vurgu yaptı.

Dünya Gazetesi'nden Mehmet Nabi Batuk'un haberine göre; Mersin’de geçtiğimiz sene yüzde 60 seviyesine ulaşan boş konut stoku, yüz yüze eğitimin başlaması ve kamu personeli tayinlerinin eylül ayına denk gelmesi sebebiyle yüzde 10’lara kadar geriledi. Şehir merkezinde salgınsan önce standart evler için 1.000 TL ile 1.500 TL arasında değişiklik gösteren kiralar 2 bin ile  bin TL’ye kadar yükseldi. Lüks konutlardaki kira oranı ise 6 bin 500 TL ile 7 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.

Mersin’de boş konut stoku azaldı: Kiralar 2 katına yükseldi!

“Kente göç arttı, ama yeni konut üretilemedi”

Mersin Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, yüksek kira artışlarının; göç, yeni konut inşa edilmemesi, boş konut stokunun erimesi ve denetimsizlikten kaynaklandığına dikkat çekti. Kira fiyatlarındaki yükselişin, devletin 2020'de Kovid-19 salgını sürecinde piyasalara sunduğu düşük faiz oranlı kredilerle başladığını dile getiren Canpolat, kirada yaşayan vatandaşların konut sahibi olmasıyla boş konut stokunun erimeye başladığını da ifade etti. Daha sonra salgının etkisini artırmasıyla diğer büyükşehirlerden Mersin’e yoğun bir göç yaşandığına dikkat çeken Canpolat, “Konut satış ve göç istatistikleri sürekli artmasına rağmen yeni konut üretilememesiyle kentimizde bir kiralık daire krizi başladı. Bu durumu fırsat bilen ev sahipleri kira ücretlerini 2 katına çıkardı” diye konuştu. 

Mersin’de en çok kira yükselişinin gerçekleştiği ilçenin Silifke olduğunun altını çizen Mehmet Sinan Canpolat, “Akkuyu Nükleer Santralinin yapımı için kente gelen Rus vatandaşlarının sayısı 15 bine kadar yaklaştı. Bölgedeki kiralar 4.000 TL’den başlıyor 8.000 TL’ye kadar yükseliyor. Yurt dışından en çok göç aldığımız diğer ülkeler ise Irak, Suriye, Almanya, Belçika” dedi. 

Mersin’de boş konut stoku azaldı: Kiralar 2 katına yükseldi!

Merkez belediyeler öğrenciler için seferber oldu

İkisi devlet, ikisi özel toplamda 4 üniversitenin faaliyette bulunduğu Mersin’de uygun maliyetli kiralık ev bulamayan öğrencilerin mağdur olmaması için merkez belediyeler tarafından seferberlik ilan edildi. Gülnar’da 108 öğrenciye hizmet sunacak yurt ile konukevini hizmete alan Mersin Büyükşehir Belediyesi, kent merkezindeki eski Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi binası da 120 yatak kapasiteli misafirhane yapıyor. Mustafa Baysan Yüksek Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu’nu hizmete sunarak, 318 öğrenciye barınma imkanı veren Yenişehir Belediyesi, Aktif Yaşam Merkezi’ni de 500 kişilik misafirhane haline getiriyor. Mezitli Belediyesi ise öğrencilerin barınma ihtiyacının çözülmesi amacıyla 6 kişilik Kız Öğrenci Evleri projesini hızlandırdı. Mezitli de ayrıca 2021'de faaliyete alınan Mutlu Yaşam Köyü’ndeki 46 kişilik barınma alanları öğrencilere verildi. Akdeniz Belediyesi ise konaklama sıkıntısı yaşayan öğrencilere ilçe sınırları içerisinde konaklama imkanı sağlıyor.

2021 Ekim ayı kira artış oranları belli oldu!

Ev kiraları neden yükseliyor?

İstanbul’da kiralar düşecek mi?

 


 


Geri Dön