26 / 04 / 2024

Mersin'de tarım alanlarının azalmasının nedenleri mecliste!

Mersin'de tarım alanlarının azalmasının nedenleri mecliste!

Mersin'in Gülnar ilçesinde son beş yıl içinde tahıl tarım alanlarının azalmasının nedenleri meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Sıdalı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Mersin'in Gülnar ilçesinde son beş yıl içinde tahıl tarım alanlarının azalmasının nedenlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Sıdalı, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Sıdalı, ''Mersin İlimizin Gülnar ilçesinde coğrafya ve iklim şartları çetin, gelir kaynaklarının ise kısıtlı olması insanları buradan göçe zorlanmaktadır. Gülnar nüfusu son 10 yılda 30.441’den 25.865 kişiye 4.576 kişi azalmış dolayısıyla nüfus son 10 yılda yüzde 15 oranında küçülmüştür. Bu küçülme ile Gülnar son 10 yılda Mersin’in en fazla nüfus kaybeden ilçesi olmuştur.

Son 5 yılda tahıl tarımı yapılan alan Mersin genelinde yüzde 30,5 oranında küçülürken, Gülnar’da bu oran yüzde 68’e ulaşmıştır. Bu dönemde Mersin’de 63.483 hektar alanda tahıl tarımından vazgeçiş yaşanırken bunun 45.423 hektarı yani toplam kaybın yüzde 75,1’i tek başına Gülnar ilçesine aittir.

Buna karşın aynı dönemde Gülnar’da nadas alanı (yüzde 88) azalmış, sebze alanı (yüzde 38) ve meyve alanı (yüzde 53) artmıştır. Mersin’de son beş yılda meyve alanı 2.904 hektar ile en çok artan üçüncü ilçe Gülnar’dır. Bu artış oransal açıdan değerlendirildiğinde; yüzde 53,2 ile Gülnar Mersin’de meyve alanlarına yönelişin en kuvvetli olduğu ilçedir. Bu dönemde Mersin genelinde meyve alanları artışının yüzde 19,1’i tek başına Gülnar’a aittir.

Fakat bu artışlar tahıl tarımında yaşanan büyük kopuş (yüzde 68) karşısında küçük kalarak Gülnar’da 43.162 hektar arazinin tarım arazisi dışına çıkmasına neden olmuştur. Böylece Gülnar’ın Mersin tarım arazileri içindeki ilçe payı son 5 yılda yüzde 9,9 azalarak, yüzde 18,9’dan yüzde 9’a gerilemiştir. Bu yönüyle son beş yılda Mersin’de tarım alanı en çok azalan ilçe Gülnar olmuştur.

2014’te Gülnar tarımsal üretim yapısı içinde yüzde 91,4 olan tahıl alanları oranı, 2018’e gelindiğinde yüzde 19,9 azalarak, yüzde 71,5’e düşmüştür. Meyve alanları oranı ise yüzde 20,5 artarak, yüzde 7,4’den, yüzde 27,9’a yükselmiştir. Tahıl hala üretim üstünlüğünü elinde tutsa da bir bütün halinde değerlendirildiğinde son 5 yılda Gülnar’da üretimin yapı bozuma uğradığı; üreticilerin bir yandan tahıl üretiminden vazgeçerken, bir yandan da meyveciliğe yöneldiği anlaşılmaktadır'' diye konuştu.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı'nın soruları:
1. Son beş yılda Gülnar’da tahıl tarımından kopuşun nedenleri nelerdir? Mersin İl Müdürlüğünün ve Gülnar İlçe Müdürlüğünün bu konudaki tespitleri nelerdir?

2. 2017 yılında yaşanan kuraklığın Gülnar’da tahıl tarımından kopuşa bir etkisi var mıdır?

3. Bakanlığınız Mersin İl Müdürlüğünün Mersin Kuraklık Eylem Planı var mıdır? Varsa Gülnar ilçesine yönelik ne gibi faaliyetler yürütmeyi hedeflemektedir? Yoksa hazırlamayı planlamakta mıdır?

4. Bakanlığınız Mersin İl Müdürlüğünün Mersin Doğal Afet Senaryoları çalışması var mıdır? Varsa Gülnar ilçesine yönelik senaryoları nelerdir?

5. İklim değişikliği karşısında bakanlığınız Mersin’de ürün desen değişimine ilişkin bir hazırlığı var mıdır?

6. Bakanlığınız Gülnar’da tahıl tarımından kopuşu durdurmak için önleyici hangi tedbirleri almıştır?

7. Gülnar’da meyveciliğe yönelişte hangi ürünlerin ekimi tercih edilmektedir?

8. Bakanlığınız Gülnar’da göçü azaltmak için bir çalışması var mıdır? Varsa nelerdir?


Geri Dön