19 / 04 / 2024

Mersinli bakliyatçı Arbel, enerjiye yatırım yapacak!

Mersinli bakliyatçı Arbel, enerjiye yatırım yapacak!

Arbel Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan enerjiye yatırım yapacaklarını söyledi



Mersinli bakliyat üreticisi Arbel, Alliance Grain Traders Income Fund ile birleşmesinin ardından şirketin % 100'ünü Kanada'da halka arz etti. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, enerji sektörüne de gireceklerini duyurdu.

Türkiye'nin en büyük bakliyat ihracatçısı ve dünyanın en büyük işleme tesislerine sahip olan Mersin merkezli Arbel Grubu'nun, Alliance Grain Traders Income Fund'la yaptığı birleşme sonrasında, şirketin yüzde 100'ü halka arz edildi. Halka arz işlemi 15 Eylül tarihinde gerçekleştirildi. Arbel'in yüzde 32 hisse payı ile hala yönetim ve karar yetkisine sahip bulunuyor. Arslan şirketin yönetiminin Türkiye'den yapılacağını da bildirdi. Halka arzdan oluşan satıştan 100 milyon dolar gelir elde eden ARBEL Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan yeni yatırım planları olduğunu ve enerji sektörüne de ilgi duyduklarını belirtti. Arslan, Kanada'ya 2000 yılında o dönemin Tarım Bakanının daveti ile gittiklerini ve orada ciddi teşvikler alarak yatırım kararı aldıklarını söyledi.

1 MİLYAR DOLAR CİRO
Arslan 'Gelin yardımcı olun. Biz üretim yapıyoruz ama pazarlamada sıkıntılarımız var' denildi. Arbel ilk uluslararası genişleme yatırımını 2000'de Kanada mercimek üretiminin %97'sinin karşılandığı Saskatchewan eyaletinin başkenti Regina 'da kurduğu mercimek kırma-işleme tesisi ile gerçekleştirdi" dedi. Arslan, şirketin yıllık cirosunun, 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında değiştiğini belirti.

1980'de Mersin'de kuruldu
 
1980 yılında Mahmut Arslan tarafından Mersin'de kurulan Arbel, bakliyat eleme tesisi kurarak sektöre girdi. Şirket zaman içinde Mersin'deki tesis sayısını yediye çıkardı. Bugün ise dünya genelinde 16 tesisi bulunuyor. Mersin'de kurulu, günlük 4.000 metrik ton işleme kapasitesine sahip tesisleri ile Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika'ya ihracat yapıyor. Grup 2000 yılında ise Kanada pazarına açılmıştı. 80'den fazla ülkeye ihracatı olan şirket Asya, Ortadoğu ve Afrika pazarıyla da çalışmalar yapıyor. Alliance Grain Traders ile birleşme ile yıllık 1 milyon ton ihracat yapıyor.

Enerjide yatırım planlıyoruz

Yeni yatırım alanlarına girmeyi planladıklarını söyleyen Arslan, enerji sektörüne de ilgi duyduklarını belirtti. Arslan " Artık bütün gruplar enerji sektörüne ilgi duyuyor. Biz de enerji yatırımları için ciddi düşüncelerimiz var. Bunları önümüzde ki günlerde gerçekleştireceğiz." dedi. Grup bakliyat ve makarna sektörü dışında sigara sektöründe European Tobacco ile ortaklığı bulunuyor.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Bakliyatçı Arbel'den Kanada'da halka arz

Alliance Grain Traders ile birleşen Mersinli Arbel'in yüzde 100'ü Kanada'da  halka arz edildi

Türkiye'nin en büyük bakliyat ihracatçılarından biri olan Mersinli Arbel Grubu'nun, Alliance Grain Traders Income Fund'la yaptığı birleşme sonrasında Kanada'da yüzde 100 halka arzı gerçekleşti. Satıştan 100 milyon dolar gelir elde eden Mersinli Arbel Grubu, şirketin yüzde 32'lik hissesiyle birlikte yönetim ve karar yetkisine de sahip bulunuyor. Arbel Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan ise, yeni yatırım alanlarına gireceklerinin sinyalini verdi. Mahmut Arslan, Arbel'in 15 Eylül'de Kanada'da halka arz edildiğini bildirdi. Arslan, bu birleşme sonrasında, Kanada, ABD ve Avustralya'da bakliyat ve bezelye ihracatı üzerine faaliyet gösteren grup şirketlerinin da aynı çatı altında toplandığını dile getirdi. Yıllık 1 milyon tonluk bakliyat ihracatı yapan bir yapının tek çatı altında toplandığını ifade eden Arslan, yıllık cironun 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında değişeceğini kaydetti.

KANADA'DA EN BÜYÜK

Avustralya, Kanada ve ABD'de şirket kurduklarını dile getiren Arslan "Kanada'da farklı eyaletlerde faaliyet gösteren 8 kırmızı mercimek kırma ve eleme fabrikamız var. Bunlardan birini biz kurduk. 7'sini satın aldık. Şu anda Kanada'nın en büyük bakliyat ve bezelye ihracatçısıyız. Geçtiğimiz yıllarda Kanada'daki şirketin de yüzde 100'ünü halka arz etmiştik" dedi. o ANKA

Enerjiye girebilir 

Yeni yatırım alanlarına girme düşüncesinde olduklarını dile getiren Mahmut Arslan, özellikle enerji ile ilgilendikleri mesajını verdi. Arbel Grubu'nun bakliyat ve makarna sektörü dışında, sigara sektöründe de European Tobacco ile sigara üretiminde ortaklığı bulunuyor.
Star


Geri Dön