29 / 03 / 2024

MERYAP, Mersin'in kentsel dönüşümüne talip oldu!

MERYAP, Mersin'in kentsel dönüşümüne talip oldu!

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci, Akdeniz ilçesinin yanı sıra Mezitli ve Yenişehir Bölgesi'nde  ciddi bir kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu belirtti  



 Akdeniz ilçesinin yanı sıra Mezitli ve Yenişehir Bölgesi'nde ciddi bir kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu belirten Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci, 'TOKİ'nin Mersin'e gelerek gerekli arsaları kamulaştırması halinde dönüşümün gerçekleşmesi aşamasında tüm MERYAP üyeleri işe talip olacak' dedi.


Mersin'in Türkiye'de çarpık kentleşmenin en yoğun yaşandığı iller arasında yer aldığını kaydeden Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, 'Bu bağlamda Türkiye'de kentsel dönüşüme en acil ihtiyacı olan iller arasında yer alıyor' dedi. Dernek olarak bu konuda çalışma yürüttüklerini bildiren Ekinci, ancak konunun devletin ve TOKİ'nin ortak çalışmasıyla çözümlenebileceğini söyledi. TOKİ'nin Mersin'e gelerek gerekli arsaları kamulaştırması halinde dönüşümün gerçekleşmesi aşamasında tüm MERYAP üyelerinin işe talip olacağını vurgulayan Ekinci, bu çalışmanın altından tek bir ku ¬rumun kalkmasının mümkün olmadığım, kamu ve özel sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğini anlattı.

Deprem kuşağındaki kentte denetim yok

Bu noktada yerel yönetimlere, belediye ve valiliğe büyük görevler düştüğüne değinen Nesim Ekinci, valiliğin konuya çok sıcak baktığını ve belediyelerin bir araya gelmesi gerektiğine dikkat çekti. Akdeniz ilçesinin yanı sıra Mezitli ve Yenişehir Bölgesi'nde de ciddi bir kentsel dönüşüme ihtiyaç bulunduğuna değinen Nesim Ekinci, 'Kentimizde altyapı yeterli değil. Her geçen gün trafik daha da sıkışıyor. Kent yapılanması mevcut trafiği kaldırmıyor. şžehrin nefes alabileceği alanlar kalmadı. Birlikte hareket edilirse metropol kente uygun çok güzel projeler hazırlanabilir. Mersin'de artık kullanılabilecek imarlı arsa kalmadı. Vakit kaybedilmeden gerekli çalışmalar yapılmalı' diye konuştu.Mersin'in diğer bir sorununun dene ¬timsiz yapılar olduğunu kaydeden Nesim Ekinci, kentin deprem kuşağında yer almasına karşın bugüne kadar yapı denetiminin gerçekleşmediği nadir illerden biri olduğuna dikkat çekti. Tüm illerde gelecek yılbaşından itibaren yapı denetiminin başlayacağını bildiren MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, yeni yapıların değil, geçmişte tamamlanan yapıların da denetimden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Belediyelerin bu konuda elinde ciddi imkanlar bulunduğunu dile getiren Nesim Ekinci, bu konuda ihtiyaç halinde mimarlarla, müteahhitlerle bir araya gelerek maddi destek alabileceklerini söyledi.
'Biz MERYAP olarak destek vermeye hazırız' diyen Ekinci, 'Yeter ki ciddi bir denetim ağı kurulsun' ifadelerini kullandı. Mevcut durumda Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS) adı altmda mimar ve mühendis odalan kanalıyla gelip inşaadarm denetlenmesi  gerektiğini, bunun için müteahhitlerin inşaata başlamadan önce ciddi paralar ödediğini anlatan Nesim Ekinci, ancak kimsenin gelip bir denötim yapmadığını söyledi.


Yenişehir ve Mezitli acilen yeniden imara açılmalı

MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, derneğin faaliyete mayıs ayında başladığını belirterek, 'Önceügikentin düzgün yapılaşmasına verdik. Üyelerimizle bir araya gelerek Mersin'e nasıl bir hizmet verebileceğimizi tartıştık. Kentte ev almak isteyen kişilerin bilinçlendirilmesi gerektiği sonucuna vardık ve gelecek yıldan itibaren halkı bilinçlendirmeye yönelik çalışmalara başlayacağız. Ev alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda çalışma yapacağı ve kentsel dö ¬nüşüme ağırlık vereceğiz' diye konuştu. Mersin'de şehirleşmeye yönelik imar düzenlemesi yapılması gerektiğine de işaret eden Nesim Ekinci, Yenişehir ve Mezitli'nin acilen yeniden imara açılması gerektiğini bildirdi. Buralarda altyapının da hızla gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Ekinci, şehrin belli bir bölgeye hapsoldugunu, bu çalışma ile o bölümlere doğru yayılma olacağını söyledi.
Dünya

 

 

 

 


Geri Dön