25 / 04 / 2024

MES Yapı ölen işçinin ailesine 2'inci kere tazminat ödedi!

MES Yapı ölen işçinin ailesine 2'inci kere tazminat ödedi!

İş kazalarında ölen işçilerin ailelerine ödenmesi gereken tazminatlar için yargıdan örnek bir karar çıktı. Bu kapsamda, MES Yapı ölen işçinin ailesine 2'inci kere tazminat ödedi.



İş kazalarında ölen işçilerin ailelerine ödenmesi gereken tazminatlar için yargıdan örnek bir karar çıktı. Kararın arkasında iki kolunu da iş kazasında kaybettikten sonra avukat olan Turan Hançerli bulunuyor. Hançerli, ölen işçinin ailesine gizli protokolle az para ödendiğini 8 yıl sonra hesaplayıp, yeniden dava açtı ve kazandı. Şirketin itirazları ise reddedildi.

Hürriyet Gazetesi'nden İsmail Saymaz'ın haberine göre, Çorlu’da bir inşaatta çalışan 22 yaşındaki Yetkin Çoban, 28 Nisan 2006 tarihinde yemek molasına merpenle inerken altıncı kattan düşüp yaşamını yitirdi. Çoban’ın Tokat’ın Almus ilçesindeki bir köyde yaşayan ve oğullarının gönderdiği paradan başka geçim kaynakları olmayan annesi Hatice ve babası Hacı ile engelli kardeşi Yetiş, Çorlu 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.

 MES Yapı ölen işçinin ailesine 2 inci kere tazminat ödedi!

Bilirkişi tarafından hazırlanan raporda, Çoban’ın 1500 TL aylıkla çalıştırıldığı, sigorta priminin eksik yatırıldığı ve şantiyede iş güvenlik önlemlerinin alınmadığı belirlendi. İşveren MES Yapı’nın yüzde 80, şantiye şefi Namık Eren’in yüzde 3, kalfa Veysel Uygun’un yüzde 2, Çoban’ın ise yüzde 15 kusurlu olduğu saptandı. ‘Taksirle ölüme neden olma’ suçundan Namık Eren’e 18 bin 200 TL para, Veysel Uygun’a 20 ay hapis cezası verilirken, Uygun'un cezası ertelendi.

İşveren ile aile arasında, alacakları tazminata karşılık gizli bir protokol hazırlandı. Protokol kapsamında aileye yaklaşık 30 bin TL ödendi. Çorlu 1’inci İş Mahkemesi’nde 2007 yılında açılan tazminat davasında şirket, protokol sunup, ailenin haklarından feragat ettiğini duyurdu.

Karardan 8 yıl sonra, 2015 yılında ailenin yeni avukatı Turan Hançerli, ‘Aktüerya hesabı’ denilen ve tazminat davalarında yaygın kullanılan hesaplama yöntemiyle tazminatı yeniden hesapladı. Hesaba göre, aileye hak ettiklerinin çok altında bir tazminatın ödendiğini öğrenildi. Geçmişte ailenin zarara sokulduğunu savunan avukat Hançerli, Çorlu 2’nci İş Mahkemesi’ne dava açtı. Dava sonunda Hatice Çoban’a 19 bin 785 TL ve Hacı Çoban’a 4 bin 978 olmak üzere toplam 24 bin 763 TL tazminata hükmedildi. Kararda, o dönem ki miktar içermeyen ödemeye itibar edilmediği belirtildi. İşveren geçmişte ailenin feragat ettiğini belirterek itiraz etti. Ancak Yargıtay 21’inci Hukuk Dairesi, 23 Ekim 2018 tarihinde itirazı reddetti.


Geri Dön