28 / 03 / 2024

Mesken emlak vergisi oranı!

Mesken emlak vergisi oranı!

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller emlak vergisine tabi tutuluyor. Emlak vergisi oranları gayrimenkulün türüne göre değişiyor. İşte mesken emlak vergisi oranı 2014 yılı...



Mesken emlak vergisi oranı!

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller emlak vergisine tabi tutuluyor. Gayrimenkul sahibi olan vatandaşların emlak vergisi için öncelikle belediyeye beyanname vermeleri gerekiyor.


Emlak vergisi beyannameleri, satışın gerçekleştiği senenin sonuna kadar veriliyor. Emlak vergisi ödemeleri ise bir sonraki sene başlıyor.


Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi, taşınmaz mal türüne göre farklı hesaplanıyor. Örneğin büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan bir mesken ile arsanın emlak vergisi oranı aynı olmuyor. 


Buna karşın gayrimenkulün yer aldığı belediyenin büyükşehir belediyesi olması halinde de emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Buna göre evlerin emlak vergisi oranı kaçtır?


Meskenlerin emlak vergisi oranları:

Normal yörelerde: Binde 1

Büyükşehir belediyelerinde: Binde 2


Buna göre normal yöre sınırları içerisinde yer alan rayiç bedeli 100 bin TL olan meskenler için ödenecek vergi 100 TL iken; büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan aynı rayiç bedele sahip evin emlak vergisi 200 TL olarak hesaplanıyor.


Emlak vergisi için ödemeler gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Ancak söz konusu mülkün bir başka şehirde olması halinde tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödeme yapılabiliyor.



İlk yıl emlak vergisi ödenir mi?



Geri Dön