20 / 04 / 2024

Meslek Odaları'ndan hassan alan uyarısı!

Meslek Odaları'ndan hassan alan uyarısı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı doğal sit alanlarını koruma ve kullanma koşullarını yeniden belirledi. Meslek Odaaları, Antalya’nın doğal sit alanlarının geleceğiyle ilgili endişeleri gündeme taşıdı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları’ adıyla yayınlanan ilke karar, meslek odları ve hukukçular tarafından tartışmaya konu oldu. Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme hakkında endişelerini anlatan meslek odası temsilcileri, doğal sit alanlarının yapılaşma tehdidi altında olduğunu belirtiyor. 

BÖLGEYİ NASIL ETKİLEYECEK?

Hürriyet'te yer alan habere göre; yeterli denetim yapılmadığı için ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ ilan edilen yerlerde tahribatların olacağını iddia eden Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal, tarihi ve arkeolojik sit alanlarıyla çakışan alanlarda yapılaşmaların önünün açılacağını söyledi. Kösal, şu açıklamalarda bulundu: “Açtığımız dava sonucu yapılaşması yargı kararı ile engellenen Phaselis Arkeolojik ve doğal sit alanında yapılaşmaya izin verilebilecek. Yürütmenin durdurulması kararı verilmediği için yargı sürecinde yapılaşan, ancak yargı kararı ile iptal edilen Kındıl Çeşme, yapılaşma kararı iptal edilen Kleopatra koyu ve hatta yargı süreci devam eden Salda Gölü yapılaşmaya açılabilecek.”

YABAN HAYATI SONA EREBİLİR

“Başta falezler olmak üzere tüm 1’inci Derece sit alanları, geçmişte tahsisleri yapılarak yapılaşmaya açılan ancak yargı kararı ile tahsisleri ve yapılaşma kararları yargı kararı ile iptal olan Lara Kent Parkı, Göynük Çadırlı Kamp Alanı, Tekirova Kleopatra Koyu, Patara Fırnaz Koyu ve benzeri doğal sit alanları yapılaşma tehdidi altında. Bu karar, kaçak yapıları, bungalovları ve iskeleleri meşrulaştırarak imar affı getiriyor. Mutlak yapı yasağı kavramı kaldırılarak yenilerinin önü açılıyor. Sit alanlarının insan faaliyetlerine açılması, yaban hayatını, flora ve faunayı bozarak endemik türlerin yok olmasına neden olacak. Yol, su, elektrik, GSM şebekesi, otopark inşaası ile bu alanlar yaban hayatından çıkıp insan yaşam alanlarına dönüşecek.”

SİT STATÜLERİ İKİNCİ KEZ DEĞİŞTİ

Antalya’nın birçok yerinde daha önce 1’inci, 2’nci ve 3’üncü derece olan doğal sit statüleri, Kesin Korunacak Hassas Alan, Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak yeniden düzenlendiğinin altını çizen Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatı Tuncay Koç, yeni doğal sit alanları düzenlemesinin bu alanda alınan ikinci karar olduğunu sözlerine ekledi. Önceki kararda sit alanları üzerindeki korumanın zayıflaması nedeniyle sivil toplum kuruluşlarınca dava açıldığından bahseden Koç, itirazla ilgili hukuki süreç bitmeden yeni bir kararla karşı karşıya olduklarını belirtti.

BUNGALOV İZNİ

Yeni karar kapsamında ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’larda ‘yapı yasağı getirilen mutlak korunması gereken alanlar’ ifadesi kaldırıldı. Bu alanlarda bilimsel araştırma, eğitim, izleme, arıcılık ve kuş gözlem kulesi gibi insan faaliyetleri yapılabilecek. ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ kapsamında; imar planına gerek kalmaksızın ahşap iskele, imar planı yapılması şartıyla da iskele yapılabilmesine izin verildi. 10 bin metrekare ve üzeri alanda çadır, karavan, bungalov gibi kampçı üniteleri yapılabilecek. Zorunluluk durumunda; atık su arıtma tesisleri, kanalizasyon şebekesi, içme suyu temini gibi altyapı tesislerinin de yapılmasına izin verildi. Koruma Amaçlı İmar Planı ile turizm tesisleri, yat limanı, tekne imal yeri, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunabilecek.

Doğal sit alanları koruma ve kullanma koşulları belirlendi!


Geri Dön