28 / 03 / 2024

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan emlakçı olamayacak!

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan emlakçı olamayacak!

Antalya'da meslek yeterlilik belgesi alanlara belgeleri gerçekleştirilen törenle verildi. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan emlakçılık yapamayacak.



Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve  ATSO Eğitim Araştırma Kültür Vakfı İktisadi İşletmesi (ATSO MESEM)  ile TOBB MEYBEM A.Ş  arasında imzalanan işbirliği protokolüyle  MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen "Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5" mesleki yeterlilik belgelendirme sınavlarına katılan ve başarılı olanlara belgeleri gerçekleştirilen törenle teslim edildi.

Dünya'dan Fikri Cinokur'un haberine göre, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ayanoğlu törende gerçekleştirdiği konuşmada, Taşınmaz Ticareti'ne dair  yönetmeliğin 05.06.2018 tarihli 30442 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan emlakçı olamayacak!

Yönetmelik gereğince Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanların emlak satışı yapamayacaklarını dile getiren Mustafa Ayanoğlu, şöyle konuştu:

''Ayrıca ilgili yönetmelik ile işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin sorumlu emlak danışmanı (seviye 5) veya emlak danışmanı (seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinden birine 31.08.2020 tarihine kadar sahip olmaları zorunlu hale getirildi. İl Ticaret Müdürlükleri artık mesleki yeterlilik belgesi olmayan işletmelere 'Yetki Belgesi' vermeyecek.''

Ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından mezun olanlar ile yönetmeliğin yayımlandığı 05.06.2018 tarihinden önce taşınmaz ticareti yapan, gelir ya da kurumlar vergisi kaydı ile meslek odası kaydı bulunan ve halk eğitim merkezleri veya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen meslek odalarınca verilen eğitim sonucunda taşınmaz ticareti ile ilgili sertifika almış olan tacirler ile esnaf ve sanatkarlarda "MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi" şartı aranmayacağını dile getiren Ayanoğlu, şu şekilde devam etti:

143 meslekte belge zorunlu

''Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan 143 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunuyor. Her iki sınıfta yer almamasına rağmen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın gördüğü lüzum üzerine gayrimenkul faaliyeti ile iştigal edenler için de belge zorunluluğu getirildi. Belge zorunluluğuyla Emlakçılık mesleğini gerekli bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip kişiler yapabilecek. Belge zorunluluğu, emlakçılık mesleğinin kalitesini artıracak, ehil olmayan kişiler mesleki yeterlilik belgesi olmadan emlak işini artık yapmayacak.''

Mustafa Ayanoğlu, emlak alım satım  sektöründe faaliyet gösteren ve gösterecek olan firma ve çalışanlarının mesleki yeterlilik belgelerini 17-21 Şubat  2020 tarihlerinde ATSO'da yapılacak sınava hiç zaman kaybetmeden başvurmalarını istedi.

Taşınmaz Ticaret Yönetmeliği emlakçılığa önemli katkı sağlayacak!


Geri Dön