27 / 04 / 2024

Ertuğrul Alibeyoğlu: Belgesi olmayan emlakçılık yapamayacak!

Ertuğrul Alibeyoğlu: Belgesi olmayan emlakçılık yapamayacak!

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, yapılan düzenleme kapsamında artık mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişilerin emlak satışı yapamayacağından bahsetti.



Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) ve TOBB MEYBEM A.Ş. arasında imzalanan işbirliği protokolüne göre, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen 'Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5' ve 'Emlak Danışmanı Seviye 4' mesleki yeterlilik belgelendirme sınavları 11 Mart 2020 Çarşamba günü sonrasında Kars Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleşecek.

KATSO Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, yaptığı düzneleme kapsamında artık mesleki yeterlilik belgesi olmayanların emlak satışı yapamayacağını sözlerine ekledi. Taşınmaz Ticareti'ne dair düzenlemenin 05.06.2018 tarihli 30442 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girdiğini açıklayan Başkan Alibeyoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Artık mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar emlak satışı yapamayacak. 05.06.2018 tarihinden itibaren emlak ticareti yapanların temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması gerekiyor. Ayrıca yine ilgili yönetmelik ile işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) veya emlak danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinden birine 18 ay içerisinde sahip olmaları zorunlu hale getirildi. İl Ticaret Müdürlükleri, artık mesleki yeterlilik belgesi olmayan işletmelere 'Yetki Belgesi' vermeyecek."

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ İSTİSNASI

Başkan Alibeyoğlu, istenilen yeterliliğe sahip emlak ticareti ile uğraşan işletmelerden yeni şartların talep edilmeyeceğinden bahsederek, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından mezun olanlar ile yönetmeliğin yayımlandığı 5 Haziran 2018'den önce taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, gelir veya kurumlar vergisi kaydı ile meslek odası kaydı bulunan ve halk eğitim merkezleri ya da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen meslek odaları tarafından verilen eğitim sonucunda taşınmaz ticareti ile ilgili sertifika almış olan tacirler ile esnaf ve sanatkârlarda 'MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi' şartı aranmayacağından bahsetti.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Başkan Alibeyoğlu, Ticaret Bakanlığı ile Mesleki Yeterlilik Kurumu arasında imzalanan protokol ile anlık olarak taşınmaz ticareti işlemlerini gerçekleştiren işletmedeki çalışanların mesleki yeterlilik belgesi olup olmadıklarına bakacaklarını açıkladı. Alibeyoğlu, “Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi ile tüm alım satım işlemleri kayıt altına alınacak ve mesleki yeterlilik belgesi olmayan işletme yetkilileri veya çalışanları bu sistem üzerinde işlem yapamayacaklar" şeklinde konuştu.


Geri Dön