28 / 03 / 2024

Yetki belgesi olmayan emlakçılık yapamayacak!

Yetki belgesi olmayan emlakçılık yapamayacak!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik dahilinde emlak aracılık faaliyetleri yalnızca Yetki Belgesi alan işletmeler tarafından yapılabilecek.



Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik dahilinde emlak aracılık faaliyetleri sadece Yetki Belgesi alan işletmeler tarafından yapılabilecek. Yapılan düzenlemeye göre emlak işletmeleri de taşınmaz ticaretine konu hizmetler dışında ticari faaliyette de bulunulamayacak. Diğer bir yandan alışveriş merkezi yönetimlerinin kiralama faaliyetleri dışında müteahhitler ve site yönetimleri aracılık faaliyetinin bulunmasının da önüne geçilmiş oldu.

Yetki belgesi olmayan emlakçılık yapamayacak!

Aracılık yapamayacaklar

Yeni düzenleme hakkında önemli açıklamalar yapan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan “Düzenleme çerçevesinde müteahhitler kendi adlarına kayıtlı taşınmazlar dışındaki yerlerin satış ve kiralamalarına aracılık edemeyecekler. Özellikle mevcut durumda 2. el satış ve kiralama ofisi adı altında faaliyet gösteren müteahhitlere ait işletmeler de yetki belgesi almak zorunda. Ayrıca keyfi olarak emlak işletmelerine engellemeler yapan ve aracılık faaliyetinde bulunan site yönetimleri de bu kapsamda artık aracılık faaliyetlerinde bulunamayacaklar” diye konuştu.

Bilgilere yer verecekler

Yeni yönetmelik çerçevesinde emlak işletmelerinin alım satım ya da kiralamasına yetkili olmadığı taşınmaza yönelik ilan vermelerinin yasaklanacağını dile getiren Akdoğan, “İşletmeler taşınmazın satılması veya kiralanmasına yönelik ilanlarında yetki belgesi numarasına ve iletişim bilgilerine yer verecekler. Verdikleri hizmet nedeniyle edindikleri bilgi ve belgeleri, yetkilendirme sözleşmesinde belirtilen esaslar dışında açıklayamayacaklar” dedi.

Akdoğan, “Aldıkları her teklifi ve karşı teklifi, hizmet verdiği kişilere doğru ve objektif bir şekilde en kısa sürede yazılı olarak veya elektronik ortamda sunacaklar. İlanlarında yetkilendirme sözleşmesine aykırı hususlara yer vermeyecekler” şeklinde konuştu.

 

Emlakçılar dikkat! Yetki belgesinde şartlar neler?


Geri Dön