25 / 04 / 2024

Mesut Sancak: Basmane Çukuru için elimizi taşın altına koyarız!

Mesut Sancak: Basmane Çukuru için elimizi taşın altına koyarız!

İzmir'in tanınmış işadamları Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ve Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça, "çukur"a koşulların iyileştirilmesi halinde talip olmak için çalışma başlattı.




İzmir'in göbeği Basmane'de 16 yıldır bir hançer gibi duran Ege Dünya Ticaret Merkezi inşaatı için  İzmir  iş dünyası harekete geçti. Çukur için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun önceki gün yapacağı ihale, talipli çıkmadığı için iptal edilirken İzmir'in tanınmış işadamları Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ve Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça, "çukur"a koşulların iyileştirilmesi halinde talip olmak için çalışma başlattı. İşadamı Mustafa Kürkan'ın da Sancak ve Akça ile birlikte hareket ettiği bildirildi. Yeni Asır'a konuşan Akça, "Uygun şartlar oluşursa, kentin merkezindeki bu cenazeyi kaldırmak istiyoruz" dedi. 

Akça, dev çukur ile ilgili tekrar hukuki sorun çıkıp çıkmayacağı konusunda, "Bu saatten sonra da kimsenin burasının iptali için dava açacağını sanmıyorum. Herkes bir an önce İzmir'in ortasında adeta bomba gibi duran cenazenin kalkmasını istiyor ve bekliyor. Eğer, gerekli şartlar sağlanırsa biz de elimizi taşın altına koyarız" dedi. Daha önce yine Rıza Akça ve Mustafa Kürkan ile birlikte Basmane'deki çukurla ilgilenen işadamı Sancak da, Yeni Asır'a yaptığı açıklamada çıkılacak yeni ihalede buraya talip olabilecekleri mesajını verdi. Sancak, bunun için 117 milyon dolar olarak belirlenen muhammen bedelin 80-90 milyon dolarlar seviyesine çekilmesi gerektiğini dile getirdi.


"Hukuki sorunlar mutlaka çözülmeli"

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, çukurun kurtarılmasını sağlayacak ihalenin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için hukuki sorunların tamamen giderilmesi gerektiğini dile getirdi. Demirtaş, "16 yıldır peş peşe açılan davalar nedeniyle hayata geçirilemeyen proje konusunda, hukuki sorunların tamamen ortadan kalktığına dair kurumların bir güvence vermesi şart. Burayı herkes problemli bir arazi olarak biliyor. Bu nedenle şu aşamada teklif gelmemesi normal. Buraya Türkiye'nin en büyük kongre merkezi yapılacak. Bölgeye, kente canlılık getirecek. Gerek turizm olarak günibirlik otellere, gerek iş dünyasına çok büyük aktivite getirecek bir proje" dedi.

Yorgancılar da gerek İzmir'in gerekse Türkiye'nin ön önemli prestij projelerinden olabilecek bir yatırım için hukuki problemler aşılmadan ihaleye çıkılmaması gerektiğini belirtti. Yorgancılar, "Bu sorunların olmayacağı yönünde gerek TMSF, gerekse yerel yönetimlerden net bir açıklama gelmesi durumunda yatırımcı bulunur. İzmir'de ENDA gibi, daha önceki çok ortaklı oluşumlar gibi İzmirli işadamları, iş dünyası buraya yatırım yapar" diye konuştu.



Yeni Asır


Geri Dön